Ingen stranddag

Idag ar det fruktansvart blasigt har, och man kan inte vara pa stranden for sanden flyger och skadar en. Det ar rent farligt att vistas dar, sa darfor ar poolen oversvammad, men inte av vatten utan av manniskor. Trots att det ar vindigt ar det supervarmt, for blasten kommer innifran landet och det blaser varm luft istallet for kall, som det hade gjort om det kommit fran havet.

Den stackars mamman ar helt slutkord, for vi har haft gaster jatteofta har. Igar var det en familj som ringde klockan halv 1 och sa att de kommer och ater hos oss. Men de har tre barn och de ar inte speciellt omtyckta har, och dessutom hade vi ingen mat till dem. Sa de fick allt fixa sin egen mat och komma senare. Vi at i alla fall middag ute tillsammans, och jag at den godaste efterratt i mitt lif. Chokladbomb hette den, och bestod av en sorts kladdkakemuffins med varm choklad innuti, plus chokladsas utana. Himmelskt gott.

Men i alla fall, mamman har klagar pa att de har inte haft en ordentlig semester, for de har haft gaster sa ofta. Innan jag kom var det tydligen annu varre, och alltid ar det den har familjen som betalar. Tydligen sa har de ratt gott om pengar, och det utnyttjar alla andra. Inte helt ratt. Jag tycker synd om mamman och onskar att hennes semester varit lugnare.

Nu ska jag ratta lite engelskasaker med mellansonen. Det ar kul, men han gillar inte att gora laxor, men vem gor det?


Bio

Vi fortsatter att ha det bra har. Dottern har haft en kompis som sov over har i natt, sa de tva tog pojkarnas rum, medan pojkarna sov i en baddsoffa och jag hade hela rummet for mig sjalv. Visserligen skulle en snickare komma och fixa en garderob i mitt rum vid 10, sa jag fin ingen sovmorgon anda.

Nagot jag inte berattat innan ar att en kvall for ett tag sedan var jag och barnen plus en annan av dotterns kompisar pa bio inne i stan. Det var utebio under bar himmel, ratt haftigt. Det var vanliga plaststolar och en stor duk och allt kandes lite b, men det var trevligt. Vi sag Wall-E och faktum ar att den var ratt bra. Jag tyckte sa synd om stackaren mest hela tiden, speciellt i borjan, och tur for mig var att de pratade knappt alls, sa att hanga med i spanskan var inga problem, haha.

Nu har jag borjat planera for hur jag ska gora nar jag kommer till Madrid igen. Kommer bli lite rorigt och halvstressigt, for jag vill halsa pa bade Mamma Pat, Familjen Alv och skolan. Men det loser sig sakert, hoppas jag.

Nagot annat jag hoppas pa ar att vi aker in till Cádiz nagon dag, vill garna se den staden ocksa. Men, men, man kan inte fa allt har i varlden.


Tillbaka igen

Vi har varit utan Internet nagra dagar har nu, for tydligen stangde mammans jobb ner bredbandet for att kolla hur manga timmar hon hade jobbat. Men nu har vi fixat det med pappans Internetkort, eller nagot i den stilen.

Det har inte hant sa mycket nytt egentligen, det har mest varit stranden och poolen som vanligt. Vadret fortsatter att vara fantastiskt och jag jobbar pa min solbranna. Mamman har nagon olja som ska gora att man blir brunare fortare (inte brun utan sol eller nagot sadant), och den fungerar faktiskt. Verkar det som hittills i alla fall, for man ser bikinin som vita falt mitt i mitt nya bruna jag, haha.

Nagot jag kan beratta ar att familjen har har en katt. Den ar fyra manader och busig men fruktansvart talmodig. Speciellt pojkarna leker lite for mycket med den. Slapar runt pa stackarn sa han mjauar och slingrar sig, men utan att frasa eller rivas. En dag satte de till och med kladnypor i svansen, stackars, stackars katt! Katten ar alltsa alldeles for snall for sitt eget basta, men en kvall var han puts vack. Vi skulle nagonstans men kunde inte hitta katten. Vi letade i skap och overallt dar han kunde ha blivit instangd, men ingen katt. Hogst upp har vi en terass som sitter ihop med alla grannars terasser och vi misstankte att han rymt ivag nagon stans. Barnen var helt forstorda, naval, Gui var inte sa ledsen, men Rod vad det daremot, trots att bada tva plagat katten. Efter jag vet inte hur lang tid av letande och paknackningar hos grannar sa var vi alla ratt oroliga. Jag och pappan var uppe pa terassen for hundrade gangen nar katten plotsligt kommer gaende pa det som avskiljer de olika terasserna och vi lockade pa honom for att han skulle komma ratt. Darefter har vi inte lamnat dorren ut till terassen oppen, utifall att han skulle vilja ga ut pa upptacktsfard igen. Men hade jag varit han hade jag nog letat efter snallare barn att leka med. (En annan sak, jag ar inte brun utan rosa pa vissa stallen pa armarna, som foljd av lek med katt, han rivs inte men killar att nafsas och nar man drar bort handen ar det klart att man blir sarad, haha.)

Jag har uppdaterat mig lite grann via Aftonbladet, men OS har jag ingen koll pa alls. Men det verkar ju inte som det varit ett svensk-OS direkt, sa det spelar val ingen storre roll. Daremot ryser jag nar jag laser allt om flygkraschen. Jag intalar mig sjalv att jag inte ar radd for att flyga nu, men det ar sjalvklart att man blir paverkad. Men egentligen ar det val storre chans att man krockar med bilen, speciellt i Spanien, men inte slutar man aka bil for det. Sa det ar val bara att stoppa undan nervositeten och oron nar det val ar dags att bege sig upp i luften igen.

Utflykter

Lite uppdatering sa har pa kvallskvisten.

I mandags akte vi ju till Gibraltar, det var inte sa mycket att se egentligen, men det ar kul att ha varit dar. Det enda var en stor gata med affarer, markesaffarer och lite sant dar, men tydligen var allt mycket billigare dar an i Spanien. For de som inte vet sa tillhor alltsa Gibraltar Storbritannien. Det roliga var att skyltar och allt var pa engelska, och de som bor dar pratar en blandning mellan spanska och engelska med andalusisk dialekt, och att bilar kor pa hoger sida, och inte vanster son i Storbritannien. Det skulle finnas apor pa berget, men vi akte aldrig upp dit, skulle visst ta 3 timmar att vandra, sa det blev inget med det. Men jag har varit dar i alla fall! :)

Efter det akte vi till Tarifa och at lunch dar. Vi gick aven pa shoppingtur, men jagkopte inget. Mamman och dottern gjorde det daremot, och de visade mig tva spanska marken som tydligen bara finns har i sodra Spanien och som ar jattepopulara, Mala Mujer och El Niño heter dem. Hade snygga klader men var ratt dyrt. Mamman ville kopa nagot at mig, men jag kunde inte valja nagot, sa det sket sig, haha. Behover en ny bikini, men jag ar inte sa mycket for impulskop, jag vill helst komma tillbaka til affarerna en andra gang innan jag bestammer mig, haha.

I tisdags akte vi pa utflykt igen. Forst till Vejer de la Frontera och tittade pa utsikten eftersom samhallet ligger uppe pa en kulle. Var fint, men mitt batteri i kameran dog, och jag hade inte extra med mig. Trodde att jag hade det, men visade sig att de lag kvar hemma.

Sedan akte vi till Los Caños de Meca och stranden dar. Dar traffade vi aven de bada familjerna som varit har och halsat pa oss innan. De har tre respektive tva barn var, sa det var fullt os pa stranden. Vi at lunch dar med dem, och sen kom en familj till och var med oss. Hela eftermiddagen spenderades pa stranden och jag var ratt nojd och glad.

Nar vi skulle ata middag akte vi till Barbate allihopa. Jag kan saga en sak angaende spansk vegetarisk mat: Jag ar supertrott pa Ensalada Mixta! Det ar sallad med tomat, lok, majs, sparris (eller nagot sant), morotter och ibland rodbeta (eller nagot sant). Pa lunchen at jag det, plus morotter och potatis som var, vad ska man saga, gjorda i en sas av vitlok, persilja, olivolja och vinager. Var helt okej. Pa kvallen var menyn en besvikelse for mig, det fanns bara en enda sak som jag kunde ata, och det var denna sallad. De gjorde dock en omelett till mig, men den var sadar.

Vi satt dar pa restaurangen i en evighet och nar klockan narmade sig halv 12 borjade jag fa jatteont i magen. Innan hade jag haft huvudvark, men magen gjorde sa ont att jag inte kunde ga ordentligt. Jag vet inte exakt vad det kan berott pa, kanske omeletten, kanske all vitlok. Huvudsaken ar att jag inte har lika ont nu. Kande av det i morse, men nu ar det helt borta.

Folket som vi umgatts med har varit jattetrevliga. Alla pratar med mig, och faktum ar att jag forstar i princip allt, aven folk med annorlunda dialekter an vad jag ar van vid, och att jag kan svara tillbaka utan storre problem.

Det enda problemet har ar att alla, da menar jag ALLA, roker. Foraldrarna har roker ofta, aven i bilen, dock med vindrutorna nere, men anda. Jag stor mig pa det, men star ut anda. Jag kan ju inte gora sa mycket, men jag ser bilder framfor mig hur mina lungor forkolnas av all passiv rokning. Jag minns att nar jag var liten fick vi se bilder pa hur lungorna paverkades av rokning, och jag tanker alltid pa det nar folk i min omgivning roker. Usch!!

Barnen har ar snalla, aven om Gui, den minste, inte pratar med mig. Han sager sig ha glomt bort engelskan, och det gar trogt att sa att saga fa kontakt med honom. De andra tva daremot ar sociala av sig. Jag hjalper Rod med engelskalaxorna, och det gar bra. Hans syster sa att han var dalig pa engelska, men jag uppmuntrar honom och sager att sa ar det inte alls. Man maste ju fa gora fel utan att varlden gar under, och jag tror att bara han far lite hjalp sa gar det bra. Han ar inte dalig, han behover bara fa det forklarat for sig pa ratt satt. Det ar i alla fall min mening, for sa fort jag forklarat for honom hur det ar, sa klarar han uppgifterna utan problem. (Nu tande pappan en cigarett och lukten attackerar mig direkt.) Vi gick igenom that, this, these och those i forra veckan, och nu kan han det. Han har aven blivit mycket battre pa his, her, hers, their och theirs, aven om det behovs lite mer innan det sitter helt. Jag tycker det ar kul att hjalpa, och jag tror att larare hade varit ett bra yrke for mig, sa om lonen hojs till en sa dar det dubbla vet jag vad jag ska bli.

Idag har vi inte gjort mycket eftersom alla varit helt slut efter allt resande hit och dit. Det enda vi gjort ar att ga till stranden och poolen pa eftermiddagen, och inte sa mycket mer. I morgon ska vi visst spela Padel (tydligen nagot tennisliknande spel) med en av familjerna. Men det kan bli kul att prova det.

Nu har jag inte sa mycket mer att saga an att jag ar lite halvradd for att aka hem. Det enda som varit pa nyheterna idag har varit flygplanet som kraschat pa flygplatsen i Madrid. Jag ska ju aka dit pa hemvagen, men hoppas att inget hander da. Det kanns hemskt att nagot sant hander sa nara mig. Vanligtvis kanns det valdigt langt borta, men eftersom jag ar i Spanien och har varit a den flygplatsen jag vet inte hur manga ganger, kanns det orovackande. Det som ar "positivt" for mig att sana saker oftast inte hander nara varanda i tid, sa forhoppningsvis kan jag aka hem utan problem. Jag lider med alla som forlorat nagon, spanjorer som svenskar som danskar som tyskar, alla som berors av olyckan.

Drycker i massor

Jag kom pa en sak jag skulle skriva har. En typisk grej med Spanien ar ju att man dricker mycket vin har, och oj vad det stammer. Har har jag druckit olika sorters rott vin, med bubblor i och utan, och samma sak med vitt vin, fast forresten, alla sorter har varit utan bubblor. Det har gatt sa langt att jag faktiskt tycker att de flesta sorter ar goda. Specielt gott var ett vitt vin vi drack nagon dag. Ar det ett vuxettecken? Att man dricker vin for att det ar gott? I alla fall sa flodar vinet, och jag har inte sa mycket emot det.

Jag har aven druckit en hel del ol, aven om vinet ar vanligare. Fast duktig som jag ar tackar jag nej ibland och dricker cola, vatten eller juice istallet. Man kan ju inte ga och bli allt for spansk, haha.

En annan dryck jag druckit mer av an nagonsin ar kaffe. Det dricks lika ofta som i Sverige, det vill saga flera ganger om dagen. Det kan Nastan kallas fika, fast utan sjalva fikat. Det ar bara kaffe efter maten, eller efter siestan eller liknande, och utan kakor eller liknande. Jag tackar nej 2 av 3 ganger, sa jag dricker i genomsnitt en kopp om dagen, vilket ar mer an jag druckit i mitt liv, haha. Det spanska kaffet ar dock inte samma som i Sverige, plus att jag dricker det med halften mjolk och tva skedar socker. Jag har dock kommit fram till att mjolken ska vara kall for att jag ska gilla det. Hos Familjen Alv var det nastan alltid varm mjolk, men jag foredrar den kalla varianten.

Nu ikvall pratade jag lite med Mamma Cádiz i koket, hon kollade sa att jag trivdes och inte var uttrakad, och jag fragade om jag inte kunde hjalpa till med nagot mer. Det kanns som jag bara ar pa semester och inte gor nagot vettigt har. Men hon sa att jag bara behover vara har, det finns inte sa mycket att gora. Sa, jag ar pa betald semester i princip. Jag trivs jattebra och funderar pa att komma tillbaka nasta sommar. De aker namligen hit varje augusti, sa det ar ju ett toppentillfalle att ova spanskan. Men, men, det ar en annan framtida sak. Nu ska vi nog titta pa nagon film. Myspys.

Fortsatt bra här

Nu tankte jag dra lite snabbt om hur det ser ut har nere i sodra Spanien for tillfallet.

Familjen ar jattetrevlig och bestar av Mamma Cádiz (vet inte vad jag ska kalla henne, haha), Pappa Cádiz, dottern Alb, snart 14, sonen Rod, snart 11 och sonen Gui, snart 6. Gui gar i samma klass som Alvato, sa det ar ju genom dem jag larde kanna familjen.

En vanlig dag gar jag upp vid 10-11-tiden och ater frukost. Sedan gar vi till stranden och ar dar ett tag, gar till poolen och ater lunch vid 15-tiden. Darefter ar det siestatid och vi gor inte sa mycket. Pa kvallen gar vi till stranden och poolen igen, och sedan ater middag vid 21. Helt slappt och skont alltsa.

Det jag gor ar att hjalpa barnen med engelskalaxorna och prata med dem pa engelska. I borjan var pojkarna blyga, men det gar battre och battre. Flickan ar ganska bra pa engelska och hon ar ratt sjalvstandig, ar mycket med sina kompisar och sa.

Maten har varit god, har inte haft nagot att klaga pa hittills. Idag tex at vi linser med ris, och jag tycker faktiskt att det ar gott, och det ar ju dessutom jattenyttigt, synd att man inte ater det sa mycket i Sverige. Andra dagar har vi atit pizza, pasta, gronsaksfyllda aubergines och tva ganger har vi atit ute.

Pa mandag ska vi aka till Gibraltar och Tarifa, ska bli spannande att aka dit. Alb sager att det ar ett shoppingparadis dar, allt ar billigt, parfymer, klader, allt. Sa ska se om jag kan hitta nagot fint dar. Pa tisdag ar det ny utflykt till nagra andra sma stallen har, kommer inte ihag namnen nu, far bli vid ett senare tillfalle.

Nu vet jag inte riktigt mer vad jag ska skriva. Jo! Familjen kopte ett par plastsandeler till mig, de tyckte jag behovde det for att kunna vara pa stranden och vid poolen utan att behova bekymra mig for att blota ner dem. De andra sandalerna jag har gillar namligen inte vatten speciellt mycket. Snallt av dem! Aven om jag sa att det absolut inte behovdes. Det ar var aven de som betalade ridningen, det kostade 30 euro for inte ens en timmes skrittur, sa var jattesnallt av dem att betala det ocksa.

Ridningen forresten ja, jag hade hjalm pa mig, en helt vanlig, men inte alla hade det. Man fick valja sjalv om man ville ha det eller inte. Hasten var jattesnall och allt gick superbra. Vi red pa stranden, var mysigt, men 30 euro for det var lite val mycket enligt mig.

Nu far jag nog asvluta har, orkar inte komma pa mer att skriva, plus att jag inte vill vara datanordig allt for mycket. Far se nar jag valjer att uppdatera igen, antagligen efter utflykten till Gibraltar.

Forsta dagarna

Jag far lana familjens dator har, men vill inte utnyttja det allt for ofta, sa vet inte hur ofta jag kommer uppdatera har, men det ar alltsa mojligt att det hander da och da.

Nackdelen med en spansk dator ar som bekant att det inte finns prickar och ringar for att skriva de tre sista bokstaverna, men det ar sant man far ta.

Vadret har ar kanon, sol och varmt hela tiden, och vi bor supernara stranden och har badat i havet (Atlanten) flera ganger. Visserligen ar det ratt starka vagor, sa jag vagar inte ut mig for langt. Dessutom ar jag radd att tappa linserna, men utan dem ser jag inte ett dyft sa battre att ha dem i men att vara forsiktig.

Det finns en stor pool har ocksa och dar ar det mer sakert att bada. Vattnet ar varmare dar ocksa, aven om havsvattnet inte varit jattekallt heller.

Idag ska jag och dottern i familjen rida med tva av hennes kompisar. Ska bli spannande, men jag ar samtidigt lite orolig. Jag ar inte saker pa om de anvander hjalm har, sa jag hoppas hastarna ar snalla. Men det gar sakert bra, dottern har aldrig ridit, sa jag antar att det kommer bli en lugn ridtur.

Nu ska jag nog ta en liten siesta innan vi ska ivag, vill inte heller som sagt utnyttja datorn hela tiden. Inte speciellt bra intryck att bara sitta har, haha. Tjingeling sa lange!

Nya äventyr

Jag har varit hemma i en månad nu, och idag har man gått från att vara tonåring till att vara gammal. Känns egentligen inte så värst speciellt, och jag har inte heller tid att skriva om firandet, som varit trevligt. Både i fredags med utgång och idag med tårta på sängen och tacos till middag (som jag visserligen gjorde själv, eftersom Lillebror var för seg i svängarna).

I morgon blir det dock Spanien igen, stannar några veckor den här gången, men vet inte om jag kommer kunna uppdatera i bloggen. Vi får se hur det blir med det. Samtidigt har jag ju en hel månad att skriva om, men har varken tid eller lust just nu. Det ligger en halvfull resväska på mitt golv och vill bli färdigpackad.

Jag ska jobba hos en annan familj nere i Cádiz, som jag naturligtvis nämnt tidigare, och därefter ska jag spendera några extra dagar i Madrid. Som sagt ska jag försöka uppdatera i bloggen, men jag tar inte med min bärbara dator utan bara en liten handdator, men förhoppningsvis hittar jag ett trådlöst nätverk någonstans och kan skriva en rad eller två då och då.

Tills vidare hoppas jag att alla har det bra, och att jag själv får det bra i sommarvärmen i söder! :)

RSS 2.0