Valencia igen

I morgon åker vi förresten till Valencia igen. Jag vet inte alls hur det kommer att vara, men jag hoppas verkligen att det blir okej trots allt som hänt. Snart firas "Las fallas" där, med stora eldar och massvis med firande, och redan nu i helgen börjar det lite smått tydligen. Inte med eldarna, men med fyrverkerier och aktiviteter, så som jag förstått det.

Helst hade jag nog kanske hållt mig kvar här, för att undvika svårigheter och jobbiga situationer, men när Mamma Alv frågade om jag ville följa med lät det som att hon gärna ville det, så då är det klart att jag gör det. Det var i alla fall så jag uppfattade det, även om jag tror att det inte hade gjort jättemycket om jag stannat kvar heller. Men jag tror att hon gärna ser att jag upplever lite Valencianskt firande också eftersom jag kommer missa det riktiga firandet av "Las fallas".

Så, hinner jag inte skriva i morgon beror det på att jag packar och gör i ordning för fullt, för vi åker och hämtar barnen i skolan och sen åker vi direkt. Vi kommer tillbaka på söndag, så antagligen skriver jag här igen på söndag eller måndag.

Jag hoppas dock att jag får tillfälle att titta på Melodifestivalen på lördag. Är så trist att missa det, och Björn Gustafsson är ju helt underbar. Låtarna struntar jag i, men att missa ännu en lördag med Björn, ja det är nästan straffbart.

Rumpfantast vid 5

Ungar är roliga. Ungar är busiga. Ungar är dumma. Ungar är elaka. Ungar är snälla. Ungar är härliga. Ungar är knasiga. Ungar är fantastiska. Ungar är jobbiga. Ungar är otroliga. Ungar är irriterande. Ungar är farliga. Ungar är mysiga. Ungar är fantasirika. Ungar är impulsiva.

Men framför allt är ungar för det mesta underbara och överraskande små varelser:

Alvita och hennes kompis lekte utanför skolan som vanligt. Alvato lekte med två av sina kompisar utanför skolan som vanligt. Alvita och hennes kompis gick in i skolan. Alvita och hennes kompis ropade på mig. Jag gick in till dem. Jag står med ryggen mot lekplatsen och pratar med Alvita och hennes kompis.

Rätt som det är får jag en smisk i rumpan. "Vad fasen!?" hann fara genom huvudet på mig. Jag vänder mig blicksnabbt om och där rymmer en liten filur vid namn Fil, Pappan Osc's son, iväg, stannar upp och tittar på mig och skrattar glatt. Jag ränner iväg efter honom och frågar vad den busungen gjorde. Han tyckte det var jättekul att bli jagad av mig och skrattade mest hela tiden. Men sen återgick jag till normalt tillstånd igen.

Alvita och hennes kompis ropade på mig igen. Så, jag går in till dem ännu en gång. Och tro det eller ej, men Fil gör om samma sak en gång till. Den lilla busen! Jag säger bara en sak, sådan far, sådan son! (Inte för att Osc smiskat någon på rumpan vad jag vet, men han är flörttypen, eller snarare, väldigt spansk när det gäller det.) Och usch vad jag skrattade, för jag var ju tvungen att berätta för Pappa Osc vilken sorts son han har fostrat. Han ropade in Fil till förhör, och han frågade honom:

På vilken sida gjorde du det? Svar: Båda!
Hur kändes det, var det hårt eller mjukt? Svar: Hårt!

Behöver jag ens nämna att det var skrattretande pinsamt men rätt kul, hela situationen? Och Pappa Osc sa att han gärna hade varit lite mer som sin son och tja, att bli smiskad i rumpan av en femåring, det är väl inte fy skam egentligen.

Torsdag mitt i veckan

Det blev visst inget inlägg igår, varför minns jag inte riktigt.

Idag träffade jag Jen efter skolan, så skönt att kunna prata lite vettigt på med någon engelska. Vi gick till mitt och Manus standardställe för att äta tapas, och sen sa vi hej då och jag sprang till bussen. Hon åker hem på lördag och sen kan jag inte träffa henne mer.

Hela veckan (utom tisdag) har vi bara varit två stycken i klassen. Jag och Yas, plus en lärarpraktikant visserligen, men hon räknas inte. Det finns både för- och nackdelar med att vara så få. Man lär sig förhoppningsvis mer eftersom man måste vara mer uppmärksam och lyssna och prata mer, men å andra sidan är det rätt tråkigt att ständigt bara vara två stycken. Fast det har gått bra ändå. I tisdags var Aki där också, men detta är hans sista vecka, och på lördag flyttar han till Salamanca istället. Så vi får väl se om det kommer fler människor nästa vecka.

Jul, den brasilianska mannen, var i skolan igår för att be om en tjänst från Reb (ena läraren vi har, som jag för övrigt inte gillar överdrivet mycket, kommer till det sen), eller något, och jag hann bara hälsa snabbt på honom innan jag var tvungen att springa iväg. Och på kvällen hade han skrivit ett mail till mig, så nu har jag mailkontakt med honom också. Plus alla som jag varvat till Facebook. Så förhoppningsvis kan jag hålla i spanskan någorlunda när jag slutar min tid här.

Nu till det om Reb. Hon är en trevlig person, men lite tja, jag vet inte, konstig för min smak. Hon hade varit en typisk estetare på ett svenskt gymnasium, och jag har nästan för mig att hon sagt att hon pluggat teater, så det stämmer ju i så fall. Men henne klädstil och stil i övrigt bör inte ha någon inverkan på hur hon är som lärare, men jag kan bara inte gilla hennes undervisningssätt till hundra procent. Det är ofta hon förklarar konstigt och så att man inte förstår. Istället för att göra det enklare att förstå gör hon det ofta mer invecklat och komplicerat. Några gånger har jag förstått vad det handlat om, men inte Yas, och då känns det som att jag hade kunnat förklara det smidigare än vad Reb försöker göra.

Igår var helt rörig. Vi Skulle prata om Impersonalidad i meningar, och hon skrev meningen "Me gusta el chocolate" på tavlan. Det betyder fritt översatt "Jag gillar choklad" men korrekt översatt är det "Chokladen tilltalar mig". JAg har inte lust att förklara den spanska grammatiken för de som inte kan den, men så måste det bli eftersom det är chokladen som bestämmer verbformen. I detta fallet är alltså verbet "tilltala" och således blir chokladen subjekt och mig är dativobjekt (eller indirekt komplement som det kallas på spanska). Både jag och Yas var helt överrens om detta, men Reb skulle krångla till det. Hon påstod att "Jag", som ju inte ens finns skrivet i meningen", är ett underförstått subjekt, eftersom Jag utför gillandet av chokladen. Eller det var något långsökt hon försökte förklara, jag tror inte att varken jag eller Yas förstod exakt vad det var hon ville säga. Efter hennes lektion bytte vi lärare till E, som är mycket bättre och förklarar på ett lättförståeligt sätt för det mesta, och frågade henne om hur det var. Hon sa att naturligtvis är chokladen subjektet i meningen, och att hon skulle fråga Reb om saken. Reb har sagt att hon ska ta med några papper i morgon för att se hur det ligger till, så ska bli spännande.

Nu orkar jag inte skriva mer. Blir bara onödigt babbel tycker jag ändå. Ska nog vila en stund innan jag åker iväg. För övrigt är Pappa Alv hemma också, och jag måste egentligen sätta igång en tvättmaskin innan jag åker iväg. Kanske borde ha gjort det för en stund sen, men nu orkar jag inte.

För övrigt har jag namnsdag idag, fast det gäller bara i Sverige, de spanska helgondagarna är inte samma som där hemma. Så hade jag gått runt och sagt grattis till alla som heter Maria hade de nog bara tyckt att jag var konstig.

Liten uppdatering

Jaha, det verkade ju fungera med förra inlägget, så kanske lika bra att skriva ett till av bara farten då.

Måndagen gick bra. Farföräldrarna Alv körde barnen till skolan, och sen när jag kom hem från skolan åt vi lunch tillsammans, och sen vid 16-tiden åkte vi alla tre för att hämta barnen i skolan.

Pappan jag skrivit om för länge sen, nu var det ett tag sen, i barnens skola som jag brukar prata med tillsammans med Mamma Pat, kommer från Colombia, och de där människorna därifrån är tydligen inget att ha, enligt Farfar Alv. Eller rättare sagt, han gillar ju inte någon annan än sig själv och amerikanarna (då snackar vi alltså USA, inte sydamerika som Colombia). Han är trevlig när han väl vill, och om man bortser från hans åsikter. Men alla hans fördomar och åsikter om allt och alla går mig nerverna ibland.

I alla fall, allt gick bra hela kvällen, och sen vid 22 började en stor debatt mellan de två stora politiska ledarna här. PSOE's Zapatero som är premiärminister just nu och hans motståndare PP's Rajoy. Jag är inte alls intresserad av politik, men vi hade fått i läxa att försöka titta på det, i alla fall en stund. Så jag tittade 20-30 minuter med Farfar Alv, men det var svårt att hänga med, och det mesta jag uppfattade var att de kritiserade varandra hela tiden. Den här debatten kommer inte ändra någonting, men på måndag är det en till, och om jag minns rätt var det första gången sedan tidigt 90-tal som det var en en-mot-en-debatt i Spanien, Manu sa något om det för länge sen, måste fråga honom igen. Men i alla fall, den 9:e mars bestäms vem som ska få styra landet framöver.

Inatt kom Mamma och Pappa Alv hem hit igen. Mamma Alv har inte varit här sedan den 15:e, och det var jobbigt att se henne igen. Jag lider med henne för allt, och när jag träffade henne i morse (de kom hem under tiden jag sov) blev främst hon tårögd och gråtfärdig av tacksamhet och sorg, men det smittar av sig på mig. Jag har varit deppig hela dagen, men måste gaska upp mig så att hon kan slappna av lite. Den ständigt hjälpande Annan i mig vill bara krama om henne och säga att allt blir bra, men vi får ta en dag i taget för att återkomma till vardagen.

Jag kan även tillägga att jag inte vann tävlingen med novellen. Istället vann en tjej som gick i min skola ett par veckor (en av de två tyska tjejerna) med en liten kärlekshistoria. Farfar Alv sa att jag helt säkert skulle vinna, men jag sa att konkurrensen är hård och jag ska visa honom hennes berättelse om jag får tillfälle någon gång.

Nu ska jag snart åka iväg för att hämta barnen. Jag fick låna en skiva av min lärare idag, har frågat efter den sedan i onsdags, och äntligen kom hon ihåg den. Gruppen heter "La oreja de Van Gogh" och CD:n "El viaje de copperpot" för den som ville veta det, och den kommer gå varm i bilen idag, hoppas barnen inte klagar för mycket och vill höra på Roxette, haha.

Bloggproblem

Jag vet inte vad det är med blogg.se, men det vill i alla fall inte fungera som det ska här. Bloggar jag går in på visas inte korrekt, jag kommer inte ens min egen blogg när jag vill skriva här. Så ha överseende ifall jag inte lyckas uppdatera i vanlig ordning. Hoppas det blir bättre snart med den förbaskade bloggen.

Helgen snart slut

Nu har jag och Farmor Alv nattat de små liven. De har skött sig i det närmaste fantastiskt hela dagen, det är helt otroligt. Och Farmor Alv sa att det märks att jag gillar barn, och att de gillar mig. Och ja, det stämmer ju. Och häromdagen sa Mamma Pat att speciellt Alvato kommer sakna mig, för det syns att han gillar mig.

Det känns även som om jag kommit Mamma Alv närmare också, trots att hon inte varit här på över en vecka. Helgen i Valencia var speciell och jobbig, och jag vet att hon uppskattar mig otroligt mycket. Jag pratar med henne i telefon idag och det hördes på henne hur skönt hon tyckte det var att jag finns här.

Det kommer nog bli svårt att lämna familjen när den tiden kommer.

Helgkväll

Jag är helt jädrans genomsvettig. Först duschade jag de små liven, det gick väldigt snabbt och problemfritt. Och efter det har vi sprungit runt och lekt häst. Jag själv skulle behöva en dusch, och jag tror nog att barnen hade mått bra av en sådan också igen.

Men, nu smet jag undan för en stund, och andas lite. Jag ville öppna mitt fönster i rummet, men utanför stinker det rök, och jag har redan ont i huvudet, så jag tror jag låter mig självsvalna utan "frisk" luft.

Plus, jag måste avsluta mina läxor. Har inte riktigt haft tid till det innan.

Helgen inte riktigt slut än

Jag har försökt skriva här flera gånger idag, men det har alltid kommit något emellan. Men nu kanske jag lyckas.

Jag vaknade vid 8.30 innan barnen var vakna trots allt. Jag antar att det beror på att jag "oroade" mig för hur de skulle reagera när de vaknade upp och det bara är jag här. Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara på varför Farföräldrarna Alv inte var kvar här, men när barnen frågade sa jag att de var tvungna att göra en sak men att de kommer tillbaka ikväll (och de kom precis nyss, vid kvart i 18).

Alvato vaknade vid ca 9 och då fick han vara här inne i mitt rum ett tag tills Alvita vaknade hon också. Hon brukar alltid vara jättesur på mig när hon precis har vaknat av någon anledning, och så även idag. Men tack vare MSN:s roliga smileysar blev hon snart glad hon också. Och sen åt vi frukost och de fick titta på tv.

Efter det har de fått spela dator, vi har lekt tjurfäktning, vi har målat, vi har ätit lunch (nudelsoppa som Farmor Alv hade gjort) och så var vi ute i 1,5 timme och lekte på en lekplats här i byn. Vädret har inte varit jättebra, men det var uppehåll hela tiden, tills vi skulle åka inlines, precis så började det regna. Så då gick vi hem.

Det har gårr bra idag i alla fall, de har uppfört sig väldigt bra, och jag lyckas få dem till att inte bråka, utan prata och be snällt istället. Åh, och dessutom har vi sjungt en massa Roxette. De kan säga "Dressed for sucess, shaping me up.." helt utantill och spontant, det är jättekul. Dessutom har "You know she's a little bit dangerous" fastnat i skallarna på dem.

Har jag förresten sagt att Alvato kan säga "Ett två tre" helt spontant och utantill också. Det här går bra, både engelska och svenska för fulla muggar.

Tvillingkusinerna kom för en stund sedan också, precis när vi kommit hem från parken. De, plus deras pappa, plus att sen kom en annan kvinna jag aldrig träffas, men som Alvita sa var tvillingkusinernas sekreterare, och hennes man. Och sen kom Farföräldrarna Alv, och nu kom det ännu en människa. Huset är ju helt fullt nu. Det känns lite konstigt för mig, eftersom jag är den enda (om man bortser från Alvato och Alvita) som faktiskt bor här, i alla fall tillfälligt.

Mamma och Pappa Alv kommer antagligen hem i morgon kväll någon gång. Men trots avsaknaden av dem har det alltså gått rätt bra hittills. Men jag orkar inte med Farfar Alvs tjatter mer än nödvändigt, så ska se om jag lyckas hålla mig borta från det om det är möjligt. Och sen kanske saker och ting återgår till det mer normala, i alla fall om ett tag.

Lista

Mitt sista inlägg för ikväll. Hittade den här listan i min blogg, svarade på den när jag fortfarande jobbade på Tvätten i somras. Har ändrat svaren så att de är lite mer up to date.


Senaste person som....
- sov i din säng? Bara jag i min ensamhet
- såg dig gråta? Mamma på Skype
- fick dig att gråta? Hm, Mamma eller jag själv tror jag
- du gick på bio med? Lillebror - Enchanted :D 
- du gick på stan med? Jag går oftast själv i Alcalá nu för tiden sedan Manu lämnade mig
- skickade ett e-mail till dig? Min gamla spansklärare :D

Senaste...
- låt du hörde? Mika - Happy Ending tror jag
- film du såg? Mi primo Vinny på spanska (My cousin Vinny) med Pappa Alv (har glömt skriva det tidigare)
- mat du åt? Middag nyss som bestod av stekt potatis, stekt aubergin och en ostmacka (Farmor Alv hade aldrig sett en osthyvel förut!)
- drog du knarkade? Ehm, musik?

Har du någonsin....
- förnekat förintelsen? Nepp
- följt skilda världar? Har sett avsnitt, men aldrig följt det
- snott någons mobiltelefon? Skulle aldrig falla mig in
- varit medvetslös? Inte vad jag vet, men har ett obehagligt minne från ett svimningsanfall i kyrkan för många år sedan
- hånglat med nån riktigt ful? Haha, det man inte vet har man inte ont av
- hånglat med fler än 50 personer? Samma svar som ovan, haha
- gjort nåt riktigt dumt? Har jag säkerligen
- gjort nåt du verkligen ångrar? Det finns nog något sånt också ja
- blivit full på ett släktkalas? Samma svar som till mobiltelefonen
- varit full i skolan? Studentfester?
- blivit portad från en krog? Nepp, och räknar med att min skönhet tar mig till alla krogar jag vill
- varit otrogen? Ännu en "mobilfråga"
- varit full på julafton? Julafton är helig!
- varit nykter på nyårsafton när du var över 15 år? När jag var 15 ja, haha
- slagit sönder en tv? Nej, jag är inte riktigt den typen tror jag (däremot älskar jag Father Jack när han gör det, haha)
- önskat att du var det motsatta könet? Nej, jag gillar att vara jag, i alla fall för det mesta

- varit gravid? Nix
- fått barn? Nix där också
- överdoserat? Nix igen
- åkt ambulans? Nix ännu en gång
- gjort nåt riktigt olagligt? Nix (även om jag blivit stoppad av polisen en enda gång i mitt liv, och det lyckades bli i Spanien där alla kör som dårar)
- torkat dig med handduk när toapappret tagit slut? Usch, nej!!!
- blivit polisanmäld? Nix, jag har klarat mig undan det

- skämts över dina föräldrar? Många gånger, haha
- skämts över din kompis? Det också skulle jag tro
- skämts över dig själv? Ooh, ja
- ätit från en papperskorg? Blääääärk!!
- sagt "Jag älskar dig" och menat det? Vet inte
- bråkat med ditt husdjur? Hade jag inte haft mina förra svar hade jag svarat nej, men jo, jag bråkade med min hundvaktshund, hon var sur på mig

- Drömt något helt galet och så har det hänt dig nästa dag? Tror inte det, och annars kallas det oftast déjà vu
- Varit i Norge? Ja, en snabbis
- Varit i Finland? Nix
- Varit i USA? Nej, och åker hellre till Canada
- Varit i Kina? Nej, men kanske vore intressant, eller Japan för att besöka Aki
- Varit i Tyskland? Ja, München, Berlin, Hamburg, Lübeck och Rostock

De senaste 48 timmarna har du....
- gråtit? Jepp
- köpt någonting? Ja, igår köpte jag en massa matsaker
- varit sjuk? Nej, för en gångs skull är jag faktiskt frisk
- sjungit? Ja, jag och barnen sjöng Dressed for sucess med Roxedtte i bilen igår efter skolan, de börjar lära sig den bra nu
- sagt "Jag Älskar Dig"? Nepp
- velat säga till några att du älskar dem? Nje, det kan jag nog inte påstå direkt
- träffat någon ny? Hm, nej inte direkt
- saknat någon? Det gör jag hela tiden
- kramat någon? Alvato och Alvita :)
- kysst någon? Pussade på båda busungarna om det räknas

Jag har....
- Digitalkamera? Jorå, den har några år på nacken, men den fungerar fortfarande
- Telefon på rummet? Mobilen är ständigt i fickan, men något annat har jag inte här
- Egen dator? En där hemma i Sverige,och en laptop här
- Könssjukdom? Nej!!
- Husdjur? Nej, inte ett enda längre tyvärr
- Bra kompisar? Jadå, några stycken har jag nog, tyvärr inte i min närhet någon av dem för tillfället

Helgen hittills

Så här många inlägg har jag aldrig skrivit på en dag, det här blir nummer 11. Visserligen har flera bara varit kortisar, men ändå.

TV:n, eller rättare sagt Internetsändningen, verkar inte fungera. Tråkigt, men kanske lika bra, för bör nog gå och lägga mig i tid ikväll eftersom Farföräldrarna Alv kommer lämna mig med barnen redan vid 6-7-tiden på morgonen, så det är bara jag som kommer vara här när barnen vaknar. Jag kommer få sova med öppen dörr för att höra om de vaknar och skriker för något, eller helt enkelt när de vaknar. För de lär definitivt vakna innan jag gör det. Ska bli en intressant dag att se hur jag kommer klara av det. Farföräldrarna Alv sa att de kommer antagligen tillbaka vid 6-7 på kvällen, så rent teoretiskt kommer jag vara ensam i 12 timmar. Man kan ju hoppas på lite löneökning på nästa lön, eftersom jag egentligen är ledig på helgerna. I och för sig gör jag det gärna, eftersom situationen är så speciell, och jag inte har något emot att vara den hjälpande handen i nöden.

Innan i eftermiddags var vi alla fem ute på promenad i två timmar här i byn. Farfar Alv babblade naturligtvis på som vanligt om precis allting, och jag kan verkligen inte förstå hur han tänker. Visst, han är en trevlig person och så, det är det inte så mycket fel på, men hans åsikter går jag inte ihop med någonstans. Nästan allting går tvärtemot mina egna värderingar, och jag behöver väl inte gå in på detaljer, men att han har sina åsikter om vissa folkgrupper råder det ingen tvekan om. Och om hur saker och ting ska vara, och sådana saker. Visserligen gladde det mig att han gillade min novell, men som sagt, han har sina bra och sina dåliga sidor, den mannen.

Farmor Alv är egentligen trevlig, men pratar oavbrutligt hon också. Hon pratar dessutom mycket fortare än sin man, och det är svårare att förstå henne. I en normal konversation går det bra, men när hon (eller för all del hennes man) berättar något och har åsikter om något, då är det lätt att tappa tråden fullständigt och man står där och försöker se förstående ut. När båda två pratar i munnen på varandra, med mig, är det helt omöjligt att förstå mer än några ord här och där från båda hållen. Till slut sa jag att det är lättare för mig att förstå om de låter bli att prata samtidigt, och därefter blev det en aning lättare.

Men, dagen har i alla fall varit så pass okej att jag överlevt med sinnet i behåll. Nu väntar morgondagen. Blir en överraskning om hur den kommer te sig.

Besvikelse

Neeej!! Det verkar som om de inte fortsätter sändningen som förra gången jag tittade! Och jag som hade väntat på det!!

Melodifestivaltanke 5

Jaha, då var kalaset slut för den här kvällen. Jag har inte så mycket att säga, men jag ska hålla igång min SVT-sändning så långt det bara går. Så skönt med svensk direktsändning!

Melodifestivaltanke 4

Björn är ju bara helt underbar!! Det är det enda jag har att säga nu.


Melodifestivaltanke 3

8 låtar, och jag struntar lite i vilka som går vidare för ingen av dem fastnade i huvudet på mig i alla fall. Den som i alla fall fastnade innanför ögonen var Caracola, jag gillde deras färgglada klänningar, och kanske kan en feel good-låt som den ha en liten chans där borta i Belgrad. Men, jag hoppas på att Björn Gustafsson levererar istället. Han är min nyaste idol alla kategorier.

Melodifestivaltanke 2

Patrik Isaksson avslutade nyss sin låt och jag har hittills inte hört någon låt jag tror kan vinna El gran final, och snart har vi ju hört alla låtar för ikväll. Så synd att jag missade förra veckan, för jag hade velat se Sanna Nielsens uppträdande och höra hennes låt i helhet. Jag hade gärna unnat henne en vinst. Men, det var förra veckan det. Nu till nästa bidrag för att se vad det går för.

Melodifestivaltanke 1

Jag tittar på Melodifestivalen på Internet (tack så jättemycket ännu en gång SVT!!) och precis avslutades låten på bosniska. Jag kan inte riktigt förstå vad en låt på bosniska gör i tävligen, fördelen är väl att vi antgagligen får en 12:a från Bosnien om låten skulle råka gå och vinna.

Nu ska jag koncentrera mig på tv-rutan igen.

Spanska språk 2

Sara gav mig en uppföljningsfråga till mitt inlägg om spanska språk, så här kommer ett litet uppföljningsinlägg:

Gallego (galisiska), catalán (katalanska) och castellano (spanska) kommer alla tre från latin, medan vasco eller euskera (baskiska) kommer från INGENSTANS. Det finns hypoteser, men ingen kan säga bestämt varifrån det kommer. Det liknar inget annat språk, och det pratas endast i området som på svenska heter Baskien i norra Spanien.

Alltså, castellano, catalán och gallego liknar varandra hyfsat mycket, medan vasco är totalt skiljt från övriga språk. Det är fortfarande ett mysterium som väntar på en lösning, och hade jag haft tid hade jag kanske velat syssla med det. Och jag har blivit mer och mer sugen på att plugga lingvistik eller liknande, språk och dialekter är verkligen intressanta.

Hur jag vet detta med de spanska språken beror på att vi hade en språklektion till, med de olika dialekterna och hur man ser på människorna från de olika regionerna i Spanien, jätteintressant! Och det var så roligt att vi hade lektionen så snart, för jag hade tänkt fråga min lärare om vi inte kunde prata om det, och så rätt som det var hade vi den lektionen dagen efter. Perfekt. Hoppas att vi kan ha fler sådana lektioner i framtiden. När lektionerna är intressanta spelar det ingen roll att vi bara är två stycken i konversationen.

Helgen ändrad

Okej, nu har planerna ändrats en del för helgen. Det blir så när man har varit och är den situationen som familjen är i. Jag kommer vara ensam med Barnen Alv i morgon, för Farföräldrarna Alv måste också åka till Valencia nu. Jag kommer vara ensam med barnen. Ensam.

Antagligen kommer deras tvillingkusiner hit, men det gör egentligen inte saken mycket lättare mer än att då måste jag inte underhålla dem, mer än att hålla koll på dem. Farmor Alv har förberett mat, eller rättare sagt, håller på med det, och så har jag ju dessutom allt jag köpt själv, så där finns det nog inte så mycket problem. Mer än att jag vet inte om tvillignarna med tillhörande pappa ska äta här också. Eventuellt ska de det, så då får jag anstränga mig lite extra, om det behövs.

Jag är inte helt säker på heller när alla kommer hem hit igen, men jag är beredd på att jag eventuellt kommer komma försent till min skola, alternativt inte vara där alls, på i alla fall måndag. För ifall ingen kommer tillbaka på söndagkväll måste jag köra dem till skolan själv, som börjar 9.30, och min egen börjar 9. Vilket innebär helt säkert att jag missar en timme minst, antagligen 1,5. Det spelar egentligen inte någon större roll, det finns folk som kommit senare än så.

Det kommer i alla fall bli spännande att se hur det utvecklar sig mer. En ovanlig och händelserik helg känns det som.


Beröm

Jag visade min novell, plus artikeln jag skrev om Manus erasmuserfarenheter, för Farfar Alv. Och tro det eller ej, men han blev mäkta förvånad över mina skrivkunskaper. Han sa att det var perfekt skrivet, med punkter och allt. Så där fick jag lite upprättesle eller vad man ska kalla det.

Jag sa dock att Pappa Alv hjälpt till lite med den grammatiska biten, och att jag först skrivit det på svenska och att det är mycket lättare att översätta från något som redan är skrivet, och att jag använt min älskade ordlista med en massa ord. Trots detta insisterade Farfar Alv på att det finns ingen i min by här som hade kunnat skriva som jag. Jag tyckte dock att han överdrev, men jag tror nog att han blev mer än lite omtumlad över att jag faktiskt kan skriva.

Därefter började han naturligtvis prata om vem som kan skriva vad i släkten, och jämföra hit och dit, och så babblade han om en massa annat. Det är så svårt att hänga med på vad han pratar om, inte för att jag inte förstår, för det gör jag oftast rätt bra, utan det är det att han pratar så mycket och så entoning i mina öron, att jag helt enkelt ofrivilligt stänger av maskineriet för en stund. Jag svara mest "Si, si" "Si, claro" och liknand saker. Och risken är att han nu tror att jag kan prata och förstå mer än vad jag kan, men för mig är det tusen gånger lättare att skriva en text än att berätta den fritt.

Men det gladde mig i alla fall att han gillade mitt skrivsätt.

Helgen är här

Efter en knapp timme med Farfar Alv i huset och jag är redan helt slut i hjärnan. Han babblar på som en galning om saker jag redan vet eller inte har något intresse av att veta. "En mening är uppbyggd av ett substantiv, ett verb och ett komplement. De slutar med punkt, eller med kommatecken. Och när man vet hur man ska använda sig av detta kan man skriva." Men hallå liksom?! Jag tror jag ska visa honom min novell jag skrivit, men säkerligen kommer han inte uppskatta den. Men bara för att liksom.

Farmor Alv hade med sig en massa saker, hon hade tydligen förväntat sig att komma till ett tomt kylskåp, och verkade mäkta förvånad över att se att hennes bananer, tomater, och allt annat i grönsaksväg var onödiga att ta hit. Däremot kanske det var bra med lite äkta fisk och kött, men jag hade ju som sagt planerat ut hur det skulle gå till utan deras hjälp.

Det kommer som sagt bli en lång helg, och jag vill till skolan och rymma så fort som möjligt. Helgen har bara precis börjat, och jag vet inte hur jag ska komma ifrån den med vettet i behåll.

Bävar för helgen

Jag tror jag är rätt slut nu. Och det kommer inte bli lättare i helgen.

Idag hade jag planerat tortilla och stekt aubergine med knaperiknapyta (jättegoda är de!) och fruktsallad till efterrätt. Jag var även och storhandlade inför helgen idag. Äpplen, bananer, vindruvor, färdiglasagne, lasagneplattor, färdigmixat ris med skaldjur, krocketter av skinka, pulverpotatismos (jag har Aldrig sett eller hört talas om potatismos i Spanien innan), krossade tomater och en burk 7 up till mina auberginegodsaker (kan berätta någon gång hur man gör det, superenkelt och gott!). Min meny för helgen och början av veckan hade således sett ut:

Fredag: Tortilla de patatas (Tortilla av potatis)
Lördag: Lunch - Puré de patatas y croquetas (Potatismos och krocketter)
               Middag - Pizza (Pizza)
Söndag: Lunch - Arroz con mariscos (Ris med skaldjur)
                Middag - Sopa de fidellos (Nudelsoppa)
Måndag: Lasagne (Lasagne)
Tisdag: Huevo frito con patatas fritas (Stekt ägg och potatis)

Till mig själv hade det dock blivit lite ändringar, tex quornbullar istället för krocketter, och egengjort grönsaksris samt egengjortdlasagne. Men eftersom barnen måste ha i sig fisk och kött, så har jag fått tänka till lite hur det ska gå till, utan att jag ska behöva steka äckliga köttfiléer igen, och som ni ser tycker jag att jag lyckades rätt bra.

Nu till vad som Egentligen kommer hända i helgen. Pappa Alv sa att han ska till Valencia i morgon, och att hans föräldrar, alltså Farföräldrarna Alv, kommer hit i morgon och bor med oss. Hur fasen i hela världen ska detta gå? Är det inte nog med att jag ska bo med en främmande familj (som det visserligen går bra att dela hus med), men nu ska jag även dela uttrymme med den äldre generationen Alvar. Jag våndas och bävar inför detta, och ser inte det minsta lilla fram emot det. Jag hade tyckt det vore så många tusen gånger bättre om de tillbringat helgen i deras hus i Madrid, men så blir det alltså inte. Och ingenstans har jag att fly heller. Ingen Luc, ingen Manu, och ingen Jen, för det var hennes sista dag i skolan idag, och hennes mamma kommer hit i morgon, så är inte jättebra om jag stör dem. Jag är alltså fast här. Och jag vet inte hur jag kommer överleva under samma tak som åsiktsoförändrande Farfar Alv och Farmor Alv som jag inte heller direkt avgudar, hennes syster (tror jag) är himlans mycket trevligare.

Jag vet alltså ärligt talat inte hur helgen kommer utveckla sig. Jag hoppas bara att den går snabbt som en fis i rymden, eller något i den stilen, för jag vill inte behöva uthärda lidandet för lång tid. De kommer i morgon vid 10, och sen börjar säkerligen en av mina längsta helger någonsin.

Spanska språk

För att svara på Saras fråga om spanska och katalanska kommer här nu ett språkinlägg:

Spanska, eller castellano, skiljer sig betydligt från catalán, katalanska. Det är två helt skilda språk, och man kan kanske jämföra dem med svenska och danska. De flesta spanjorer som bara pratar castellano förstår kanske hälften av catalán, så mycket skiljer det sig. Jag som kan flera språk, och om jag får säga det själv, har hyfsat språköra, förstod ganska bra av katalanskan när jag var i Valencia. Ett exempel där jag hade fördel är ordet för Blå. På castellano, eller "vanlig" spanska, heter det Azul, medan det på catalán heter Blau (inte hundra procent säker på om det är rätt stavning). Blau heter det ju även på tyska, och liknar Blue på engelska. Kan man inte engelska till att börja med, ja, då är det svårt för en spanjor att förstå Blau. Så det är verkligen sant att kan man flera språk har man lättare för att lära sig ett nytt.

I Spanien finns det dessutom två andra språk, och alla fyra är officiella sådana. De två andra heter baskiska (vasco eller euskera på spanska) och galiciska (gallego på spanska). Alla fyra språk används i till exempel många bankomater, men det är bara castellano som pratas i hela landet. De tre övriga pratas bara i sina egna regioner (där man alltså även pratar castellano).

Hur olika eller lika gallego och euskera är castellano vet jag inte, eftersom jag aldrig hört de talas. Men jag tror att båda två skiljer sig mycket mer än vad castellano och catalán gör. Jag är relativt säker på detta, även om det är en säkerhet som jag inte litar på helt, haha.

Några fler tvivel om språken i Spanien? I morgon ska vi ha lektion i Latinamerikansk spanska, vilket ska bli mycket intressant, som jag redan sagt. Mamma Pat har gett mig massvis med ord som skiljer sig och förhoppningsvis får jag ett mail med mer information ikväll. Trots att det är samma språk skiljer det sig nämligen en hel del, så nu längtar jag till skolan i morgon.

Språkliga talanger och bensin

Igår ville jag skriva en sak till som slog mig strax efter att jag skrivit bilinlägget, men naturligtvis fungerade inte blogg.se som det skulle för mig. Så här kommer det nu:

En annan sak som slog mig att jag måste berätta.

Visst är det helt underbart när två små spanska barn sitter i baksätet i bilen och sjunger med i Roxettes låtar? "Lala.. success!"
"..mother...don't know.."
"...bright june afternoon...never gets dark...your green tambourin...play in the park.."

Helt fantastiskt, inte sant?

Dessutom håller jag på att lära dem svenska för fullt. Alvato kan säga "ett få tre". När vi var hos Mamma Pat sa han även hejdå och hej helt så man kunde förstå honom. Övar vi lite mer kommer de snart bli fyrspråkiga, de små liven. För de som inte förstår vilka språk det handlar om, så är det alltså spanska (castellano), valenciano (en dialekt av catalán, katalanska på svenska), engelska och svenska.

Hädanefter blir det svenska hemläxor för barnen. Och jag tror faktiskt att de tycker det är rätt kul, så varför inte uppmuntra det lite extra?


Så, det var det inlägget.

Jag var även duktig och skrev de där mailen jag tänkt skriva så länge. Och gud vad kul det var att få svar! Det är så man längtar tillbaka till skoltiden, eller i alla fall till skolan för att träffa gamla lärare. Jag hinner nog inte svara tillbaka just nu, jag måste ju snart sticka iväg till barnens skola som vanligt.

Förresten igår när jag skulle tanka (jag har ju kört dubbelt så mycket än vanligt eftersom jag kör till min tågstation varje morgon vilket tar 15-20 minuter enkel resa) var jag lite halvstressad. Det var helt nödvändigt att tanka, men jag var lite sen, så hoppades att tankningen skulle gå fort. Det brukar aldrig vara några bilar på den här tankstället där det är bara är en man som har sitt lilla bås och fyra pumpar, och det är han som sköter tankningen. Men igår var det fyra bilar där när jag kom! Så mycket trafik har jag aldrig sett där, och till råga på allt kom det tre bilar efter mig som ville tanka också. Men, jag kunde inte göra så mycket mer än att vänta på min tur, vilket tog ett tag, eftersom två av pumparna är för disel och två för bensin, och det är ju inte speciellt bra att blanda dem, därför tog det ganska lång tid. Men som tur var kom jag i tid till skolan i alla fall.

I morgon ska vi ha lektion i Latinamerikansk spanska, vilket ska bli jätteintressant, eftersom Mamma Pat kommer från Eucuador och jag redan kan några skillnader tack vare henne. Vissa ord har helt olika betydelser, och sånt, trots att det i grunden är samma språk. Intressant ska det bli i alla fall.


Spansk trafik 2

Här kommer del två i min följetong. Även om det inte kommer handla om det jag tänkte på förra gången, eftersom jag glömt bort vad jag hade för idé då.

2. Buckliga bilar utan ljus

Till att börja med: I Spanien är det inte obligatoriskt med strålkastare på bilen under dagsljus. När det börjar bli mörkt eller regnar sätter man på dem, men jag vet inte var gränsen för "mörkt" är, och jag tvivlar på att Pappa Alv kan ge mig en bra förklaring på det heller. Jag sätter på dem när jag ser att någon annan har det, det känns bra så.

Ljusen på bilarna är ofta dåliga eller fungerar inte alls. Det är ofta man möter så kallade "enögingar" på vägarna, eller bilar med väldigt svaga ljus. Något som är ganska ovanligt i Sverige. Dessutom är det ofta som baklyktorna är trasiga, och så även bromsljusen. Jag har varit med om flera gånger att bilen framför mig inte haft fungerade bromsljus, och då blir man väldigt överraskad när man helt plötsligt ligger väldigt nära bilen framför, som alltså bromsat utan att man märkt det. Fruktansvärt obehagligt.

Därför är det med rädsla jag kör runt i min bil, inte för att mina bromsljus inte fungerar, för det gör de som tur är fortfarande, det är på Mamma Alvs bil en utav lyktorna är ur funktion, nej, det är att mitt ena halvljus länge varit dåligt, något jag kommenterade för Pappa Alv så fort jag märkte det. Jag gjorde nämligen en mindre säkerhetskontroll med barnens hjälp (man kan ju inte kolla bromsljusen själv tyvärr, om man inte råkar ha en tegelsten i närheten á la Mr. Bean), och då märkte jag att höger lyste svagare än vänster. Men ingenting gjordes åt saken.

Nu idag när jag körde hem från barnens skola var det mörkt, eftersom vi stannade kvar länge hos Mamma Pat, och då märkte jag hur fruktansvärt dåligt jag såg framför bilen. Det berodde inte på min dåliga syn, utan på att även det västra halvljuset försämrats. Så, där körde jag runt med minimalt ljus och kände mig illa till mods. När jag hade på helljusen (som för övrigt fungerar hyfsat okej fortfarande) var det inte direkt helljus vi snackade om, eftersom halvljusen var så dåliga och inte hjälpte till ett endaste dugg. Jag hade nog kunnat köra runt med helljusen utan att någon irriterat sig på det, så dåligt var det. Och det ska tilläggas att jag inte tror att varken hel- eller halvljusen är alls så starka som på svenska bilar. Enligt mig katastrofalt, även om mörkerperioden är kortare här så behövs det ju ändå fungerande ljus!

Jag sa till Pappa Alv att nu behövs de verkligen bytas, och han sa att det kan ske tidigast på torsdag eller fredag. Under tiden har jag två alternativ, undvika att köra i mörker, eller köra Mamma Alvs bil. Som alltså har minst en bromslampa sönder.

Som titeln till detta inlägg avslöjar tänkte jag även ta upp hur bilarna ser ut här i landet. Det är snarare regel än undantag att man ser buckliga och rispiga bilar vart man än vänder blicken. Folk kör omkring i bilar som i Sverige antagligen inte hade fått vistas på vägarna utan en bot här och där. När man fickparkerar kör man in i bilen framför, man kör in i bilen bakom, och det bekommer sig inte ett dugg. Man rispar lite här, man bucklar lite där, och det spelar ingen roll alls. Dessutom är bilarna i regel fruktansvärt smutsiga. I Sverige hade man antagligen tyckt det var pinsamt att ha bilar så buckliga, repiga och skitiga, men här är det vardagsmat.

Jag har nämnt problemen med två av bilarna i det här hushållet, och nu kommer vi till nummer tre. Pappa Alvs bil har nämligen en repa i framrutan. I Sverige hade det varit helt förbjudet att köra runt i det skicket, men när jag frågade Pappa Alv om saken, sa han att det inte är något problem här.

Ett annat, men mindre problem, men ändå ack så stort, är att på min bil fungerar inte vindrutetorkarna som de bör. De tvättar dåligt, och intervallsteget fungerar inte. Antingen får man göra det för hand när det behövs, eller så får man ha på steget där det görs hela tiden. Dessutom, jag är van vid att när man tvättar med spolarvätska körs vindrutetorkarna igång samtidigt för att spola runt spolarvätskan, men på den här bilen får man göra även det manuellt. Jag vet inte om det ska vara så, eller om den funktionen också är trasig.

Efter allt det här, är det egentligen konstigt att Spanien är ett av länderna med högst dödssiffra i trafiken? Det är ganska skrämmande att köra bil i Spanien när man tänker efter, men som om detta inte vore nog, det sägs att i Italien är det ännu värre. Hur illa kan det inte vara där då?

Veckoplanering

Mamma Pat sa att jag jobbar inte som au pair, nu jobbar jag som mamma, och till viss del stämmer det väl. Nu är det jag som måste planera måltiderna, göra inköp och allting. Detta eftersom Mamma Alv fortfarande är kvar i Valencia, och stannar antagligen hela veckan ut eller längre om det behövs. Än så länge har det ju visserligen gått bra, och jag har en matsedel för den här veckan. Värre blir det när maten i kylskåpet tar slut, och jag måste göra helt ny och egen mat till hela familjen. Till mig själv är det ju inga problem, men värre är det med övriga. Mamma Alv har en "purémaskin" som hade varit lämplig att veta hur den fungerar, men hon har fortfarande inte visat mig det. Så, det är bara att länsa kyl och frys på vad som finns och vad jag kan använda mig av, tills hon kommer tillbaka. Alternativt att Farmor Alv hjälper till också. Även om jag helst vill klara mig själv så långt det går.

Dock är en helg i Madrid med Farföräldrarna Alv att föredra, med den lilla detaljen att jag håller mig kvar här i huset och får pusta ut lite grann från allt ansvar. Ikväll blev middagen förresten spaghetti och köttfärssås (som Mamma Alv hade i frysen och som jag redan visste om att den fanns), och till mig blev det samma sak, men jag gjorde min älskade quornfärs istället. Det var länge sen jag åt det nu, och gud vad gott det är. DET kan jag minsann göra!

Jag kan förresten skriva matsedeln här, och har någon några bra idéer eller så är det bara att lämna dem som en kommentar.

Måndag: Carne a la plancha con tomate (Stekt kött med tomat)
Tisdag: Espaguetis bolognese (eller vad man nu ska kalla det) (Spaghetti och köttfärssås)
Onsdag: Pallea (Paella, haha)
Torsdag: Pizza (Pizza, haha igen)
Fredag: Puré y jamón de york (Puré och skinka)

Vad lördagen blir är ännu ett mysterium, men jag tror att jag hittade en massa burkar med buljong (jag tänker ALLTID först på spanska: caldo och därefter engelska: stock innan jag kommer på det svenska ordet, ALLTID!) som jag kan göra fideos, förlåt, jag menar nudlar tillsammans med. Jag kan även skjuta upp pizzan och göra nudelsoppan tidigare, vet inte riktigt vad som är lämligast. Pizza känns som en sista utväg, eftersom det är så enkelt och smidigt.

Sedan, en väldigt mycket sista utväg är att jag köper någon typ av köttfärs och gör köttbullar av det hela, eftersom jag faktiskt tror att jag kan göra det, även om jag nog aldrig gjort några egna. Men jag undviker helst att hantera kött med mina bara händer, känns så äckligt och frånstötande för en stackars vegetarian som jag.

Ett annat alternativ är att göra en tortilla någon dag, eftersom jag faktiskt lyckats göra alla mina tortillor någorlunda bra, och senaste gången (den enda jag gjort det här så att familjen fått smaka den) gav Mamma Alv mig ett extra råd för att få den mer perfekt. Så, det skulle kunna fungera också.

Så, vid närmare eftertanke klara vi nog oss en vecka utan problem. Men stackars Mamma Alv när hon kommer tillbaka och det inte finns någonting kvar i frysen, vad ska vi göra då? Därför känns det inte jättebra att länsa den på allt som finns, utan försöka göra något eget. Men barnen är så kräsna så det är alltid en utmaning att få dem att uppskatta något nytt. Eller ens få i dem något de ätit innan, för den delen.


Nu över till något helt annat, eller nej, jag tror jag gör ett nytt inlägg till det istället. Det passar bättre. Så, snart kommer det förhoppningsvis ett nytt inlägg här.

Tisdag

Pappa Alv fick tydligen för sig att han skulle vara duktig och tömma diskmaskinen igår, och när jag kikade i den idag hade han lämnat kvar de "svåra" sakerna. Det vill säga: En visp, en stekpanna, en stekspade och ett grytlock. Stackarn att inte veta vad sakerna ska vara i sitt eget hus. Och stackars Mamma Alv som lever med denna, som jag sagt innan, kökshandikappade man. Det är banne mig tur att hon har mig ibland alltså. Haha.

I skolan var vi inte alls många idag. På grammatiklektionen var vi fyra stycken, men eftersom Jen måste jobba är hon aldrig med på den andra, men plötsligt efter rasten var Jul (en man från Brasilen) helt försvunnen. Så då var det bara jag och Yas kvar. Men det gick rätt bra ändå, som tur var pratade vi om intressanta saker som båda kunde komma med åsikter och idéer om, värre hade det varit om vi pratat om helt ointressanta och svåra och krångliga saker som ingen kunde någonting om. Då hade det varit tråkigt.

Jag föredrar dock att vara få i klassen. Jag känner att det är lättare att komma med inlägg och synpunkter i diskussionerna, än om vi är 7-8 styckna. Även om två stycken kanske är lite för lite, men tre eller fyra är helt perfekt för mig. Haha.

Nu ska jag se om jag kan skriva lite mail. Har tänkt göra det hur länge som helst, och har lyckats med en del, nu fattas bara två mail, sen har jag varit duktig.

Resumé

Snabbgenomgång:

Onsdag - Ye's sista dag. Trist att hon har åkt, vi hann få rätt bra kontakt den sista tiden. Korea är långt bort (likaså Japan, tänker på Aki), så tack för att det finns Facebook!

Torsdag - Alla hjärtans dag - Firades i skolan med att vi skrev kort till varandra, alla fick en hemlig person de skulle skriva till och sen röstades det fram vinnare. En av de tre vinnarna var en koreansk kille som hade fått skriva till en av de unga nya lärarna, en kille. Det var en "äkta" kärleksförklaring och alla skrattade halvt ihjäl sig när han blev tvungen att läsa upp sitt kort. Men gud vad det var kul!

Fredag - Har redan skrivit det mesta i ett tidigare inlägg. När jag kom hem från barnens skola åkte vi fyra (jag, barnen och Mamma Alv) till Valencia tillsammans i bilen, och Pappa Alv skulle ta tåget senare.

Lördag - Åkte inlines med barnen (de åkte, jag  och Pappa Alv tittade på), var på stranden en massa tid, åt lunch på en restaurang, och inte så mycket mer intressant. Familjen Alv har en lägenhet precis jämte Morföräldrarna Alv, och jag delade rum med Alvita en natt och Alvato en natt. Alvato var lättast att dela rum med, när Alvita vaknade började hon ropa efter sin pappa och ville inte alls prata med mig. Alvato är oftast mycket mindre envis när det gäller det.

Söndag - Gjorde inte alls mycket, och sen efter lunch åkte jag, barnen och Pappa Alv tillbaka hit. Mamma Alv stannade kvar och är fortfarande där. Vet inte när hon kommer hem, och det vet ingen. Så nu är det Anna Au pair som står för all matlagning här i huset.

Måndag - Skola som vanligt. Förra veckan var vi 3-5 på grammatiklektionen och 8-9 på de andra. Det har ändrats och nu är vi 3-5 på båda. Jätteskönt med så få människor faktiskt, jag föredrar det. Fyra är perfekt.

Tisdag - Ja, det är i morgon det, så nu kan jag inte skriva mer. Ska nog sova snart, men fördelen med att Mamma Alv inte är hemma är att jag kan sova en halvtimme extra eftersom jag tar bilen själv. Och i morgon ska jag storhandla lite allt möjligt. Jag gick igenom kyl och frys innan för att se vad vi har för mat. Ikväll blev det stekta filésaker av kött. Det var hemskt att behöva göra det, eftersom jag inte äter det själv. Först när jag öppnade paketet stirrade de där bitarna på mig med äckliga ögon. Det var i alla fall så det kändes. Men trots det så åt barnen och Pappa Alv av det jag lyckades åstadkomma, även om jag tror att de blev lite för torra. Haha.

Nu skaver min ena lins, så tror jag ska ta ut den och gå och borsta tänderna istället. Natti natti!

Valencia, here I come

Hänt idag:

- Varit i skolan (körde med bilen, så kom hem en halvtimme tidigare än vanligt)
- Packat
- Betalat in anmälningsavgift till högskoleprovet i Madrid
- Träffat Farfar Alv
- Fått en bok av samme farfar (The secret, men på spanska, och han har gett mig klara anvisningar om hur jag ska gå till väga med den: Läs tre sidor varje dag. Slå upp alla ord du inte kan. Tänk över vad du har läst. Och sen förhör jag dig på det.)
- Pratat med städerskan en massa, på spanska

Och sen är det nog inte så mycket mer. Nu måste jag sticka iväg till barnens skola, och sen när jag kommer tillbaka med dem åker vi tre, plus Mamma Alv till Valencia. Pappa Alv tar tåget från Madrid för han hade något han var tvungen att göra på universitet. Jag kommer hem på söndag igen, vet inte om jag får möjlighet att skriva under helgen, men tror knappast det. Så, vi ses på söndagkväll eller måndag. Ha en trevlig helg allihopa!


Den som väntar på något gott..

Här kommer nu hela min historia på spanska. Läs och njut om du kan! :D (Nu har jag den både på svenska, engelska och spanska, jag kanske borde översätta till tyska också när jag ändå håller på?)


Las apariencias engañan


Ella miró alrededor. Las hojas crujieron cuando una racha de viento jugó con ellas. El parque estaba debilmente alumbrado. Una de las pocas farolas brilló más flojito que las demás. Subitamente pestañeó y se apagó totalmente. Un relpelús corrió por su cuerpo, pero nadie estaba allí.

            Despacio empezó a andar de nuevo. En casa su novio estaba esperando. Él habrá pedido la pizza para ellos. Ya podía sentir el olor y su boca estaba tragando la saliva a causa del plan de la noche. El piso estaría calentito y clarito, y después de la pizza, claramente con plátano y curry, podrían tomar un baño en su nuevo hidro­masaje. Sería fantástico. Las pompas y la espuma cubrirían sus cuerpos. Probablemente tendrían velas en el cuarto de baño y todo sería mágico y romántico.

            De repente pareció que alguien le arrancaban esa cálida imagen, y la realidad presente le pareció demasiada cercana. Había lluvia en el aire y la oscuridad del otoño era muy intensa. Ella anduvo más rápido, pero se paró de repente. Algo incómodo subió por su espina dorsal. Involuntariamente notó un escalofrío y se volvío otra vez. Todavía nadie a la vista. Con la sensación molesta permanente­mente situada en su estómago continuó caminando.

            El parque estaba demasiado tranquilo y silencio esta noche. Casi como si estuviera esperando algo. Ella deseó estar en casa cuanto antes, estando a gusto con su novio.

            Algunas hojas subitamente revolotearon en el camino delante de ella. Parecía que estuvieran en mitad de un conflicto. Delante de sus ojos teniá lugar una guerra. Las tinieblas alrededor de ella, con otra lámpara que aluminaba poco, hizo que las hojas parecieran espantosamente vivas.

            Otro escalofrío recorrió su cuerpo, y el sentimiento de que no estaba sola realmente fue aumentando. Con un último vistazo a las hojas manchitas, ella empezó a andar más rápido. Era muy tarde y las pizzas estaban esperando. Ahora, lo único que ella quería era llegar a casa.

            La oscuridad pareció más opresiva y el pensamiento del calor casi no le ayadaba ya. Una sensación cortante le mordisqueó a ella. No estaba sola. Alguien estaba cerca. El pánico empezó a rebelarse, sin embargo, si ella lo demonstraba, su preseguidor lo vería y comprendería que presa tan vulnerable y fácil era.

            De la nada un gato saltó a la calle. Un grito sonó en la noche oscura, y ella se dio cuenta que era si misma quien había gritado.

            Instintivamente había saltado hacía atrás, y ahora casi estaba de pie en la hierba. La piel negra del gato resplandeció, y sus ojos eran amarillos con las pupilas de finas rayas. Casi parecían los de un extraterrestre y le miraban a ella como si quisiera hipnotizarla.


Cuando arbió sus ojos de nuevo, ella se encontró tumbada en el suelo. La oscuridad se cerró aún más a su alrededor, casi con hambre. Como si quisiera llevarla dentro, como un agujero negro devorando todo el espacio.

            Ella se levantó rápido y corrió a casa sin problemas. Ni siquiera tenía tiempo para pensar porqué y cómo se había caído en la tierra.

            La luz en el piso pareció atrayente pero ella no podía sentir el calor que debería llenar su cuerpo. Cuando se acercó a la casa, vio las pizzas en la mesa, y sabía que debería sentir el olor desde tan cerca. Vio a su novia entrando en la cocina. Estaba hablando por el teléfono con alguien. No. Aparentemente llamó a alguien que no contestaba, porque colgó sin decir adiós. Marcó un número nuevo. Ella podía ver por el movimiento de los dedos que estaba llamando a los padres de ella. ¿Porqué?

            Ella subío corriendo las escaleras y estaba a punto de coger sus llaves cuando descubrió que había perdido su bolso. Tenía que estar en el parque. Tendría que buscarlo mañana, o esperar a que una alma canitativa lo llevara a la policía.

            Probó a abrir la puerta, y como por encanto estaba en el vesíbulo. Dijo hola, pero no recibió una respuesta. Que extraño. Había visto a su novio hace un momentito.

            El malestar y la sensación penetrante aparecieron otra vez. Algo estaba mal. Ella dio los últimos pasos necesarios para entrar en la cocina. Ahí estaba él, sentando en una silla, con los brazos sobre la mesa y la cabeza en las manos. Parecía llorar. Ella le preguntó que había occurido, pero su pregunta permaneció sin contestación. Se le acercó despacio. La preocupación subío. No pareció que él la oyera o notera su presencia. Ella miró a la comida en la mesa. El curry estaba encima de los plátanos como un colcha granate, pero ella no podía sentir el aroma.

            De repente comprendió que había pasado. Probablemente no tomarían la pizza esta noche, finalmente.


Spanskt skrivande

Igår var jag som sagt var ensam med barnen tills de somnade. Föräldrarna Alv kom hem strax efter 23, så jag behövde inte vänta så värst länge på att få gå och lägga mig som tur var.

Idag hjälpte Mamma Pat mig med att rätta en översättning av novellen jag skrev i höstas (finns publicerad här i bloggen). Jag hade bara den på engelska, så översättningen blev från engelska till spanska, och syftet med det hela är att delta i en skrivtävling i skolan. Mellan alla skolor inom samma förening. Vilket är minst tre stycken. Jag vet inte om skolorna i sydamerika är med också, i så fall är det fler. Vinsten är en gratis vecka på skolan, så det är ett rätt bra pris. Just nu i denna stund sitter jag och för över versionen som är rättad av Pappa Alv till datorn. Det märks att han är lärare, för det är rättat precis överallt. Och vi disskuterade tillsammans vad som kunde låta bäst, även om han så klart vet mer om spanska. Men jag kunde förklara vad det var jag egentligen menade. Det bästa är dock att nästan allting jag sagt eller fått sagt till mig idag, har varit på just spanska. Framsteg! Snart kanske det bara blir engelska med barnen, och där är det stopp. Jag vill verkligen lära mig ordentligt nu.

I morgon kommer jag antagligen inte ha mycket tid för att skriva. Jag kommer hem från min skola, och så måste jag äta och packa, för sen när har jag ingen mer tid innan vi åker till Valencia. Jag har inte packat någonting, men behöver ju inte ha så mycket saker med mig. Vi kommer tillbaka på söndag igen. Men är lite halvstressad för att jag inte planerat någonting, men det löser sig nog. Nu ska jag i alla fall göra klart min lilla historia.Och ja, de firar Alla Hjärtans Dag i Spanien också. Det måste jag förresten skriva om i ett kommande inlägg. Om vår Alla hjärtans dag-korts-tävling i skolan, och fotografering och allt. Hoppas jag kommer ihåg det och orkar göra det, för det var rätt kul idag i skolan. Speciellt när killar skriver kärleksförklaringar till andra killar, mycket intressant. Men som sagt, NU: min novell.

Au pair - Nattning

Gud, jag är så stolt över mig själv just nu. Ingen av Föräldrarna Alv är hemma ännu, men vet ni vad, barnen ligger och sover i sina sängar! Jag lyckades med konststycket att få dem att sussa sött. Så nu tassar jag runt på tå för att inte väcka dem. Och jag var så himlans orolig att Föräldrarna Alv skulle komma hem mitt i det hela och så att säga förstöra min nattning. Allting är så många gånger enklare och lättare när jag är ensam med barnen. Det tror jag alla au pairer håller med mig om. Pluspoäng till mig i vilket fall. Och lite nöjd får jag nog lov att vara efter den här bedriften. Nu hoppas jag bara på att de andra två i hushållet kan komma hem, så att jag också kan lägga mig. Är skittrött så skulle vilja sova jag också.

Onsdag mitt i veckan

Flera gånger om dagen tänker jag vad tiden är i Australien. Det skiljer 10 timmar mellan Spanien (och Sverige) och östra Australien. För den som ville veta det.

Idag på bussen hem träffade jag Farfar Alvs syster. Hon var med i räddningsaktionen när jag och barnen fastnat i hissen, så hon kom fram till mig och hälsade och frågade om kakan hon gjort var god. Och naturligtvis svarade jag att den varit det, den påminnde om en kaka som min egen farmor brukade göra med fruktbitar i. VIsserligen var den godare, men Farfar Alvs systes kaka var rätt god den också. Och sen gick hon tillbaka till sitt säte och direkt sa hon till grannen vem jag var. Så tja, jag är kändis i byn.

För tillfället är jag lite yr, så ska nog ta mig en liten tupplur innan jag måste åka iväg. Föräldrarna Alv kommer inte hem förrän sent ikväll, antagligen efter 22. Så får väl se vad det blir att hitta på i eftermiddag. Det är inte lika fint väder som det har varit tidigare, så vi får se hur länge vi stannar kvar i skolan.

Och förresten, i helgen ska jag äntligen till Valencia. Men det tar vi i ett annat inlägg. Nu, siesta.


Kökskatastrof

Jag är en mindre katastrof i köket ibland. Jag hoppas verkligen att karlen jag en dag gifter mig med är stjärnkock, för annars vet jag inte exakt hur vi ska kunna överleva. Okej, jag är rätt basic, jag kan koka ris, pasta, ägg, likväl som steka dem, jag kan följa recept och har jag bara rätt grejer brukar det gå bra, plus att jag kan improvisera ihop saker ibland, med något annat som förebild. Men. Ibland är jag lite slarvig. Som idag.

Jag ville göra stuvade makaroner till mig till lunch, och jag har gjort det en gång innan här, men nu hade jag frågat pappa hur han brukar göra sina. Och han kokar dem bara med mjölk istället för vatten, så enkelt var det. Naturligtvis vet jag att mjölk lätt bränner fast i grytan, men jag var tvungnen att lämna kokningen för bara en liten stund. Självklart var hela grytan igenbränd i botten när jag kom tillbaka, dock blev makaronerna jättegoda, hur det nu kunde komma sig. Så, i en evighet försökte jag få bort allt det brända i grytan, något som visade sig vara en näst intill omöjlig uppgift. Jag gnodde och hade mig, och sen började jag leta efter någon typ av stålull eller vad det heter, för att göra det hela lite enklare för mig. Och till slut hittade jag en grej som fungerade rätt bra. Dock hann jag inte klart innan jag var tvungen att åka för att hämta barnen. Så nu, när vi kom hem, gnodde jag klart det sista. Och det var tur det, för både Pappa Alv och Mamma Alv kom hem tidigt idag. Puh att jag hann klart i tid! De behöver inte veta vilken kökskatastrof jag kan vara.

Mestadels går det ju rätt bra, trots allt.

Anledning

Jag vet inte hur mycket jag kan skriva mer än "klassiskt tjejproblem". Om än lite mer invecklat än så, om jag får säga det själv. Det är det som det handlar om helt enkelt.

Pojke lämnar flicka ensam. Flicka är ensammast i världen och bla bla. Till saken hör att flickan och pojken är bara vänner, om än bra sådana. Pojken sa att han skulle ringa från flygplatsen, men gör det aldrig. Liknande saker har hänt innan, och det har flickan fått förklaring på. Hon godtog förklaringen eftersom den var både "positiv" och förklarande, men den här gången kan hon inte se att samma förklaring är tillräckligt god. Ingenting kan förklara tillräckligt, det är känslan som finns att hitta nu. Inte ens ett sms med ett hej då. Är det för mycket begärt?

Klassiskt dumt tjejproblem helt enkelt. Hjärtesorg och saknad och ensamhet.

Men, enligt det nypåhittade ordspråket "Det är ju lördag nästa vecka också" (som för övrigt myntades i samband med SVT:s direktsändning av Melodifestivalen) är det bara att gå vidare och leva vidare, om än så på en dröm som aldrig kommer bli sann.

Och så vill jag tacka min älskade Sara. Vad vore världen utan dig? Vad vore Jag utan Dig?

...

Jag saknar ord.


Älska SVT

Ja, jag tänker ge Sveriges Television lite rosor. Hur underbart är det inte för en stackars svensk som bor utomlands att se Svenska Melodifestivalen i direktsändning? En helt fantastisk känsla ska jag be att få tala om. Sen att själva programmet inte direkt höll toppklass, det är en helt annan sak. Men det tar vi en rapport på i morgon.

Det bästa med detta är dock inte att få se Melodifestivalen, utan att de inte stängde av direktsändningen efteråt, utan nu har jag tittat på svensk TV sedan klockan 20. Jag vill helst inte stänga av det, men jag inser att om jag inte gör det kommer jag inte göra något annat än att titta på TV framöver. Så när nattsändningarna slutar lär jag få krypa ner i sängen och drömma svenska drömmar.

Jag längtar till nästa lördag, för jag antar att då är det direktsändning på gång igen. Men, jag har sparat länken, bara ifall att det skulle fungera i morgon också med att titta på TV.

Tack SVT för tanken på oss i utlandet!!

Kalas och sovdag

Vi kom nyss hem från Alvatos födelsedagsfirande med kompisarna. Vi var på ett ställe i samhället där skolan är där de hade ett bollhav med rutschbana och sånt. Barnen gillade det, men stackars jag har mer gemensamt med barnen än med föräldrarna, eftersom jag inte har några barn själv. I början var det rätt jobbigt, men när maten kom in till banen blev det lättare, för då var det jag som agerade servitör, frågade alla vad de ville ha att dricka och så.

Efter detta lekte jag en del med massa ungar. Mest med pojkarna faktiskt, eftersom flickorna var i ett annat rum och dansade. Vi kastade bollar på varandra och det var rätt skoj faktiskt. Barn man inte känner är roligare än vuxna man inte känner. Det är det jag gillar med barn, de är ofta så framåt och härliga att det inte spelar någon roll om man känner de eller inte. Dessutom gjorde jag några fruktansvärda ansiktsmålningar på en del av dem, men eftersom jag aldrig i hela mitt liv gjort det innan blev det lite sådär. Men efter tre försökskaniner blev den fjärde rätt bra.

Jag var hemma från skolan idag också. Jag sov till 12. Gud vad skönt det var! Visserligen vaknade jag några gånger, både på natten och morgonen/dagen, men kunde alltid somna om utan problem. Jag älskar att sova, synd att man inte kan göra det oftare. Haha. Men nu är det helg i alla fall, och jag tror inte att något speciellt är inplanerat ännu. Så ska bli skönt om jag kan sova lite extra. Det enda trista med den här helgen är att på söndag åker Manu. Och sen är han borta med vinden. Sista dagen blev tydligen i tisdags. Ett dumt hejdå blev det, men det kanske var bäst så.

Det har kommit nya människor till skolan, men samtidigt lämnar andra den. Plus att ingen av de nya verkar vara någon man direkt kan umgås med, en man från Brasilien, två tyska tjejer, och en kvinna från USA. De tre sistnämnda är visserligen bara med på den andra lektionen, eftersom de är på Avanzado i grammatiken, så på vår gemensamma lektion är vi så många som 9 stycken om alla är där samtidigt. Det är helt otroligt, vi är ju vana vid att vara 4-5 stycken, och det är en otrolig skillnad att gå från det till 8-9 i ett slag. Men, det går bra det också.

Nu orkar jag inte skriva mer. Min hals gör fortfarande ont, huvudet är bättre, och jag har nog ingen feber. Jobbigt att vara sjuk stup i kvarten.


Au pair sökes i Madrid

Familjen bor i ett samhälle ca 3 mil från Madrid, mitt i hjärtat av Spanien. De har två barn, en pojke på 5 år (6 år senare i år) och en flicka på nästan 2 år (fyller år i maj). Föräldrarna pratar inte engelska utan bara spanska, men de vill att au pairen främst ska kunna engelska för att kunna prata med barnen som lär sig det i skolan. Visserligen går inte flickan i skolan ännu, men pojken förstår engelska ganska bra.

Dina uppgifter är att hjälpa pojken innan skolan, ta hand om flickan under dagen (även om det alltid är någon hemma i huset som kan hjälpa till eftersom familjen har någon typ av eget företag och mammans syster/brorsdotter bor med dem också) som till exempel gå ut och gå med henne, ge henne mat och leka med henne. När pojken kommer hem efter skolan vid ungefär 17.30 ska du leka med honom och prata med honom på engelska tills middagen är färdig. Mamman kommer ha huvudansvaret för bad och mat, men det är alltid bra att ha en extra hjälpande hand.

Du behöver inte städa, mer än de naturliga sakerna som att hålla i ordning ditt eget rum och barnens leksaker, utan det är barnen som är det viktigaste.

Familjen är jättesnäll och barnen gulliga. Pojken är ganska lugn, även om han kan ha sina vilda stunder också. Flickan är ett litet yrväder som alltid är på språng någonstans och är mycket rolig att ha att göra med.

Kontakta mig gärna för mer information. Familjen vill ha någon snarast möjligt.

Bussfel och Cádiztankar

Jag åkte till skolan idag, med ett enda mål: Göra proven innan lektionen började (i alla fall det i komposition) och sen åka hem med 10-bussen. Så, allt gick bra, jag gjorde båda proven och gick ifrån lektionen vid 20 i 10, satte mig och väntade i busskuren vid 10 i 10. Men, vid 10 hade det inte kommit någon buss. 5 minuter över 10 kom det en tant och satte sig i busskuren, jag funderade på att fråga henne vilken buss hon väntade på, men gjorde det aldrig. 5 minuter senare kom det en gubbe också. Han frågade tanten när bussen gick, och hon sa 20-25 över, så jag tänkte att de kanske ändrat busstabellen.

När bussen äntligen kom hade den så klart fel nummer på sig. Min buss heter 275 men den här var 271 som går till en annan by. Men jag frågade gubben om den gick till min by ändå, men han sa att den inte gör det, men att jag kunde fråga chauffören. Chaffisen sa att bussen till min by går 9.25 på vardagar och 10.00 på lördagar och söndagar. Mitt dumma nöt hade kollat på fel dag! Så, jag fick vänta i över 3 timmar på nästa buss (den som jag brukar ta varje dag alltså!). Men jag orkade inte gå tillbaka till skolan och anstränga mig, så jag gick till Carrefour och köpte lite bröd, choklad (var jättelänge sen jag köpte det nu, så det var på tiden), batterier och en hemlis. Hemlisen kommer avslöjas vid ett senare tillfälle. Dessutom var jag jättenära att köpa en blomma och en kruka. Jag vill ha något att sköta om här inne, och blommorna kostade bara 1 euro, visserligen var de rätt fula de flesta, men jag hittade en som var lite finare än de övriga. Jag hittade även krukor i olika färger som hade kunnat passa. Men sen kom jag på att jag behöver ju extra jord också, och det hade jag ingen lust att köpa, så jag lät bli alltihopa.


Jag har pratat mer med mamman som vill ha en au pair till Cádiz, och jag är trög om jag inte tar chansen. Barnen verkar snälla och lugna för det mesta, i alla fall det jag sett av dem. Det enda jag ska göra är i princip att vara en extra hand som hjälp och prata engelska med barnen. Föräldrarna kan dock inte engelska, så det blir spanska där, vilket är bra. De ska bo i ett litet samhälle, ungefär som mitt här, men med mer turister för det ligger precis vid stranden jättenära Gibraltar (hade varit himlans kul om vi hade kunnat åka över till Afrika också!). Dagarna är mest stranden och bara slappande, lite läxhjälp var det visst också, men den äldsta är bara 12-13 så det kan inte vara så svårt. Visserligen sa Pappa Norrman att hans son som är snart 9 läser matte på en nivå som de i Norden läser först 2-3 år senare. Skolan här är alltså svårare jämfört med hos oss. Men, det ska nog gå bra ändå. Dessutom betalar den här familjen rätt bra. 400 euro för en månad. Det är nästan de dubbla vad jag får här, och jag menar, det blir en månads solsemester i princip. Jag måste ju vara dum om jag inte gör det, eller?

Det värsta är att Mamma Pat tycker att det är svårt för mig att bestämma mig för om jag ska göra det eller inte. Föräldrarna Alv gillar mig verkligen och trivs med att ha mig här, och de hade nog velat att jag stannade längre här istället för att åka med en annan familj. Som de ju dessutom känner. Själv tycker jag inte det är så hemskt. Jag menar, jag gillar verkligen Familjen Alv också, men samtidigt vill jag ju se och uppleva mer. Och det tror jag att de förstår också.

Nu ska jag skriva ett specialinlägg som jag vill ha en särskild rubrik till.


Sjuk igen

Jag är sjuk. Igen.

Eller något i alla fall. Jag har skrämmande ont i huvudet sedan i morse. Jag fryser och efter att ha kollat tempen i 20 minuter visade termometern på 38,2 grader. Men vilken dålig termometer. Den går jättesakta. 2 minuter, jo visst, då har man ju aldrig feber om man bara väntar 2 ynkliga minuter. När jag stod och väntade på bussen höll jag på att svimma, var tvungen att sätta mig på marken rakt upp och ner. Mådde illa och kände mig som om frukosten skulle hoppa upp vilken sekund som helst. Som tur var gick bussresan hem bra.

Jag ska nog sova en stund hade jag tänkt. Visserligen är städerskan här i huset, men jag tror nog att jag kan sova ändå. Hoppas det blir bättre efter min siesta.

Spanskt avsked

Jag har precis insett jag inte är speciellt spansk . Nåväl, det har jag aldrig ansett mig vara, men att pussas hit och dit börjar bli en mindre vana, även om det fortfarande ibland är svårt att veta om man ska göra det eller inte. Men, en sak jag är "dålig" på, är att säga hej då. Vanligtvis tar det kanske en halvtimme från det att man säger att man ska gå, tills det att man faktiskt lämnar personen man är hos.

När vi är hos Mamma Pat tar det ibland visserligen en halv evighet att få på barnen skorna och allting, men det är inte samma sak som att stå och babbla i dörren en halvtimme. Men, så har jag tänkt också, att det är ju inte heller samma sak när man faktiskt har barn som man försökt övertala att följa med en. Då är det ganska osmart att börja babbla med värden, för då tröttnar barnen och börjar leka igen, och så får man göra om allting igen. Summan av kardemumman är alltså att avskedsetappen måste se olik ut för olika tillfällen.

Och på tal om avsked. Idag var kanske sista gången jag såg Manu. Och det gick inte alls som jag hade velat. Men det kanske var lika bra så. Avsked är alltid komplicerade. Tyvärr.

Grattis Sara!

Grattis Sara!! Nu är du inte en liten fjuttig tonåring längre!

Tänk vad tiden går va? Vilka minnen vi har skapat under alla dessa åren.

Massa massa grattis på din stora dag idag!!

Mysteriet på Greveholm

Jag har precis tittat klart på det sista avsnittet av Mysteriet på Greveholm. Julkalendern som alltid blir framröstad som den bästa genom tiderna. Ett tips om man vill göra som jag och ta sig en titt (eller fler än 24 eftersom några var delade i två delar) kan man alltid besöka den där sidan man kan lägga upp massa videor på.

Jag måste erkänna att jag inte kom ihåg alls mycket från den, mer än lite i slutet. Jag var trots allt 8 när den gick, så jag borde väl kommit ihåg mer. Men när det går 11 år mellan gångerna man tittar på den, ja, då får det väl vara okej med minnesluckor emellanåt. Men, den är sannerligen mycket bra och underhållande. Är det något som var bättre förr så var det nog verkligen julkalendrarna.

Nu måste jag i alla fall försöka avsluta mina läxor innan jag kryper till kojs med min huvudvärk som bankar. Fast är rätt trött, så vi får väl se hur bra jag lyckas med den uppgiften.

Spansk trafik 1

Nu är det dags för lite spanskt trafikklageri.


  1. Skyltningen

Är det någon som någonsin kört bil i Sverige (vilket jag antar att majoriteten av mina läsare har gjort, och har de inte det har de i alla fall åkt med någon annan som förare) men inte i Spanien vet ni inte hur bra saker och ting är ordnat på vägarna där hemma.


På de allra, allra flesta vägarna i Sverige finns det skyltar som anger hur fort man får köra, och de flesta håller sig inom rimliga värden på mätaren. Det är inte allt för många som skulle köra i 120 på 70- eller 90-väg. Naturligtvis finns det sådana knäppgökar, men de blir förr eller senare tagna av högre makter (då menar jag polisen, men några blir visserligen skickade till andra platser också i brist på trafikvett).


I Spanien är det dock inte så här. På den väg jag kör varje eviga dag finns inte en endaste skylt som säger vad hastighetsgränsen är. Jag frågade Pappa Alv i början av min vistelse här, och han sa att han trodde att det var 80 eller 90, troligtvis 80. Trots att de flesta antagligen vet om detta eller sluter sig till det, finns det människor som kör i 120 eller fortare på denna inte alltför bra väg. Det finns visserligen en lång raksträcka, där det är möjligt att gasa på, och jag måste erkänna att jag kört fortare än både 80 och 90 där, men det har jag ändrat på nu.


De enda skyltar som finns är Förbud mot omkörning, eller Omkörning förbjuden, eller vad de heter på riktigt, Emily? ;) Dessa skyltar svämmar det nämligen över av. I Sverige räcker det oftast med en heldragen linje eller två för att folk inte ska köra om (mer än de där dumskallarna som gör det ändå), men i Spanien tittar folk inte på vägmarkeringarna tydligen. De måste ha skyltar som säger åt de exakt vad de får och inte får göra, men trots detta trotsar de alltså hastighetsbegränsningsskyltarna.


Senare på min dagliga biltur kommer jag till en hyfsat bra och rak väg, som polisen brukar bevaka. Där finns inte heller någon ordentlig skylt som säger hur fort man får köra, mer än i en korsning där det står 70. Dock kör alla i 80 eller mer, och vanligast är 90 eller 100. Jag blir ofta omkörd på denna sträcka. Men, en sak som jag undrar lite över, är hur den spanska skyltningen egentligen fungerar. För, senare på exakt samma långsträcka, kommer en skylt med 80, 20 meter efter står det 60, 20 meter efter detta står det 40 och sen kommer en rondell. Vad jag alltså inte förstår är varför de har en 80-skylt där. Om det står 70 i korsningen men ingenting efter, men sen plötsligt höjer de till 80, bara för att 20 meter senare sänka till 70. Min teori har blivit att det är 70 i korsningen, men 80 efter den.


Det här med att ha massa skyltar innan rondeller är vanligt. Det är ofta man ser en 80-60-40 direkt efter varandra. Kan någon förklara vitsen med detta?


En ny sak som uppenbarat sig på denna numera berömda raksträcka är denna: Strax innan den omtalade korsningen har de nu gjort gula linjer istället för de vanliga vita. Detta gjordes i förra veckan. Idag när jag körde till barnens skola hade de även satt upp "svenska" hastighetsskyltar (alltså gula med röda siffror istället för de spanska vita och röda). Om jag minns rätt var det precis som att köra in till en rondell 80-60-40. Dessutom fanns det en vägarbetesskylt, men inte ett dyft av vägarbete syntes till någonstans. Jag körde i 60 men med stor koll över allt, ifall det skulle dyka upp någon stackars vägarbetare eller en lastbil eller något sånt. Jag hade en bil bakom mig som lugnt följde efter ett tag. Dock tröttnade han på min långsamhet och körde om, trots att de gula heldragna linjerna talade om att detta var förbjudet.


Det mystiska med denna "nya väg" är att det inte finns några skyltar som säger när man får återgå till den normala hastigheten. Helt plötsligt tar bara de gula linjerna slut och de vanliga vita är där de ska. Det ska även tilläggas att de gula linjerna är på exakt samma ställe som de vita var, bara att de lagt till lite heldragna linjer som alltså allmänheten inte ägnar någon större uppmärksamhet åt. Min slutsats av detta mysterium är hur som haver att den vanliga hastigheten (som jag alltså inte vet) är tillåten när de vita sträcken dominerar igen. Någon som har en annan idé?

Jag ska nog försöka göra en liten följetång av det här, därav siffran 1 i rubriken. Jag har redan en idé på nästa inlägg i ämnet, men det var vi senare. Och kommentera gärna.


Grattis Emily!

Grattis så jättemycket Emily till körkortet! :D Äntligen är du med i körkortsklubben också, och det var sannerligen på tiden. ;) Grattis igen!!!

Volleybolldröm

Tänkte slänga ut en liten hint om att det varit väldigt skralt med kommentarer här på sista tiden. Jag vill ju hålla koll på vem som smygläser (visserligen är jag själv världsmästare i smygläsning, men det spelar ingen roll här inte).

Jag och Mamma Alv har nästa tåg som mål, eftersom barnen vaknade när vi åt frukost och de grät och hade sig. Så där försvann det tidiga tåget ur sikte.

Nu fick jag skrivkramp. Har ingen aning om vad jag kan babbla om just nu. Det står helt stilla. Eller jo, jag kan skriva om drömmen jag hade inatt. Den var rätt konstig.

Jag står i min dörr där hemma i Sverige och pratar med Sara som är på väg hem till sig efter en visit hos mig. På vägen framför cyklar en kille förbi, han tittar på oss och vänder om och cyklar in under vårt tak vid dörren. Jag säger "Hej då Sara och hej på dig" för jag har ingen aning om vem det är. Sara stannar dock kvar, och killen (som för övrigt är jättelång, men det får snart sin förklaring) säger att jag ska vara med på lördag och att alla kommer kämpa jättehårt. Det är alltså en volleybollspelare från vårt Elitlag som tydligen ska vara vår coach på den här matchen. Jag hade missat träningen på onsdagen och idag var det torsdag. Så han sa att det blir ju lite svårt med bara en träning på fredag innan matchen på lördag. Och jag som inte ens tänkt komma på fredagsträningen heller. Sedan sticker han iväg och jag säger till Sara att han vare ju gullig. Sen vaknar jag upp till verkligheten igen. Jag har ingen aning om varför jag drömmer om volleyboll nu, och faktiskt så var den inte helt otrolig heller. Men efteråt när jag fortfarande var nyvaken efter den, tänkte jag att det går ju inte, jag måste ju tillbaka till Spanien, och inte har jag några matchkläder heller. Mystikt i alla fall.

Och nu måste jag ner till Mamma Alv. Tjipp och hej!

Shopping och släktkalas

Det var faktiskt inte så hemskt idag. Så här var det:

Vi åkte iväg vid halv ett. Åt lunch hos Farföräldrarna Alv. På menyn stod blomkålsgratäng (inte min favorit men den var helt okej till skillnad från något liknande jag åt i gymnasiet en gång; den enda gången jag faktiskt varit en millimeter ifrån att spy av något jag ätit) och sallad och efterrätt som bestod av jordgubbar med socker och glass. Vilken Sverigekänsla med jordgubbar och glass! Visserligen är svenska jordgubbar det bästa som finns, såna som är så söta och goda och härligt röda som bara smälter i munnen på en. Men ändå, jordgubbar är så typiskt svensk sommar som det bara kan bli.

Efter kaffet (som faktiskt var riktigt gott, det är första gången jag tyckt det, innan har jag bara druckit det för att det är socialt och för att lära mig att gilla det, innan har det bara varit mindre äckligt, men idag var det alltså gott för första gången) gick jag ut på äventyr. Det vill säga, jag hade gjort upp en plan med Farfar Alv om hur jag skulle ta Metron för att komma till ett Centro Comercial med femtonhundramiljoner affärer. Visserligen var mitt mål en enda affär vid namn The Body Shop, eftersom jag behövde köpa nytt puder. Jag lyckades komma rätt med Metron (så smidigt och enkelt, jag älskar tunnelbana!) men naturligtvis går jag åt fel håll när jag kommer upp på marknivå igen. Men till slut hamnar jag rätt.

Får leta runt lite efter mitt mål, men kommer även dit. Köper puder, mascara, läppbalsam och body butter. Plus en väska där pengarna går till Children on the Edge. Frida, du köpte den väl i Sverige, hur mycket kostade den där? Här kostade den 2,95 euro i alla fall.

Efter mitt hyfsat dyra besök på Body Shop (lite drygt 60 euro) ville jag gå runt och kolla i resten av affärerna. Jag hittade en ny favoritaffär, Pimkie heter den. Jag köpte världens coolaste ryggsäck, så genomcool så det är inte klokt. Tror jag ska ta en bild på den och lägga ut. Den gick på 18 euro. Dessutom köpte jag skitcoola skor där också. Som dessutom var billiga, bara 15 euro. Och det bästa är att de matchar varandra grymt bra, speciellt tillsammans med kläderna jag råkade ha på mig idag. Gud, jag måste ta en bild på hela skapelsen sen. Helt jädrans otroligt vad jag älskar det. Haha.

Därefter hade jag inte så mycket mer tid över, men jag råkade hitta min älskade Stradivarius. Jag provade två par byxor men kände inte för att köpa något par. Däremot hittade jag ett par döfina ballerinaskor med klack på. Jag provade ett par 39:or, men de var lite för stora. Jag provade ett par 37:or, men de var för små. Jag letade efter ett par 38:or men de fanns inte. Jag frågade en tjej som jobbade där och hon sa att jag kunde komma tillbaka på onsdag eller fredag. Hm, jag vill verkligen ha dem, så vem vet, jag kanske tar en tur till Madrid nästa helg igen.

Jag brukar inte vara så slösaktig som jag känner mig idag, men när jag väl hittar något jag verkligen gillar, ja då köper jag det. Som med väskan, det var det första jag såg i affären och jag blev blixtkär. Det är så det ska kännas när man köper något. Annars brukar jag gå runt och vela i flera veckor (en vinterjacka som aldrig blev inköpt till exempel, ångrar mig fortfarande lite över det), men kärlek vid första ögonkastet är det bästa som finns.

Och egentligen, slösaktig är väl fel ord, mer impulsiv. Men som sagt, kärlek är kärlek och den ska man inte bråka med.

När jag kom tillbaka till Farföräldrarna Alvs lägenhet var nästan alla andra där. Det var bara tvillingkusinerna som fattades, och de kom strax efter mig. Det finns en kvinna bland släktingarna som jag verkligen gillar. Jag tror att det är Farmors syster. Hon är jättetrevlig och pratar gärna med mig och berömmer mig för min spanska (som inte alls är så bra enligt mig som hon vill påstå, och Farfar Alv är på min sida, hm, han borde säga att jag är duktig men som vanligt måste jag plugga mer, dessutom hade han en annan synpunkt jag inte gillade, men den kommer vi till sen). Hon har även ett fint namn som jag aldrig kommer ihåg, men henne gillar jag.

Förutom denna kvinna pratar jag också mycket med den yngsta kvinnan jag nämnt tidigare. Hon är flickvän till en av Pappa Alvs bröder, och idag fick jag reda på hur gammal hon är, eftersom hon fyllde år i måndags. Jag hade gissat på 32, och det var exakt vad hon var. Hon är i alla fall trevlig hon också, så det är mest henne och den äldre kvinnan jag umgås med på släktkalasen. Förutom Farfar Alv som vi kommer till nu.

Av någon anledning kom vi in på Tyskland. Han tycker alla tyskar är korkade och han ogillar dem lika mycket som han ogillar japaner. Varför? Jo, på grund av Hitler. Visst, Hitler var inte direkt en bra person, men man kan ju inte sluta sig till att varenda tysk avgudar Hitler. Jag påpekade att om han säger att tyskarna är dåliga människor, vad är då spanjorerna? Hade vi inte i Spanien en diktator vid namn Franco för inte allt för länge sen? Men nähä, det är inte alls samma sak. Enligt Farfar Alv i alla fall. Och visst, Franco startade inte ett världskrig, och hans handlingar kanske inte sträckte sig lika långt som Hitlers. Men när människor lever i skräck och styrs med hjärnhand, är det inte samma sak då? Eller har jag helt fel? Jag är inte jätteintresserad av politik, men när jag tycker att Farfar Alv har elaka förutfattade meningar om saker och ting, då tar även jag illa vid mig eftersom jag känner många BRA personer från Tyskland. Och så även Japan. Det skulle inte förvåna mig om han egentligen tycker att svenskar är ett idiotiskt folkslag vi också.

Vilket påminner mig om att vi faktiskt pratade om Sverige också. Han ogillar Sveriges höga skatter, och visst, de är höga, det håller jag med om, men sen har vi rätt hög standard också. Naturligtvis kan man klaga på det mesta, men jämför man med andra länder tycker jag nog att vi har det rätt bra trots allt. Vi har bra vägar (jag HATAR spanska vägar om kvällarna för de har noll reflexer så man ser inte ett jota av vägkanten). Vi har bra skolor och skolmat (okej, det kan man ju diskutera, men är man inte allt för kräsen så ÄR det faktiskt bra!). Vi har bra sjukhus. Vi behöver inte betala universitetsstudier mer än litteraturen. Men summan av kardemumman är att jag är för dåligt insatt i allt sånt där för att kunna övertyga Farfar Alv tillräckligt. Om det nu ens är möjligt när han redan har sina åsikter om precis allting.

Och nu ska jag nog strax gå och lägga mig. Har ju skola i morgon igen, och nu börjar vi en ny kurs. Intermedio B3, så nästa månad börjar vi med Avanzado, det här är sista på mellannivån. Usch, jag kan inte tillräckligt ännu. Måste prata mer här hemma. Men, men, nu ska jag ta av mig skorna och gå och borsta tänderna.

(Långt inlägg det blev ikväll..)

Stanna hemma?

Jag har väldigt stor lust att stanna hemma faktiskt. Jag all frihet i världen att göra det om jag vill, men tycker det känns ganska oartigt och osocialt. Jag får helt enkelt gå in med tanken att det kanske blir intressant trots allt. Men jag vet ju hur det brukar vara. Blä för släktträffar där släkten inte är din egen!

Fantastic 4

Jag har precis tittat på Fantastic 4 med Pappa Alv. På spanska - Los cuatro fantasticos. Jag är svintrött och jag kommer sova jättegott inatt. Filmen var okej, och jag hängde med rätt bra i den. Tur att det viktiga i den inte var vad de sa. Men nu ska jag i alla fall sova. I morgon blir det Madrid för hela slanten. Jag kanske kan smita undan och gå ut på stan eller något. Tror att jag kommer ha urtrist annars. Jag bara hoppas att affärerna verkligen har öppet.

Tvättmaskin på nerverna

Maskinen vi har där nere i garaget borde inte få kallas vid dess påtänkta namn. Tvättmaskin? Pff! Inte tvättar den rent inte!! Jag har alltid trott att när man tvättar blir tvätten ren och fin, men nej då, efter en omgång är allting i princip lika smutsigt som innan, bara lite bötare.

När jag var hemma i Sverige över jul förundrades jag över hur vita mina strumpor faktiskt kunde bli. Jag minns att jag utropade "Så vita de är!" efter att de fått sig en omgång i en riktig tvättapparat, och inte en fruktansvärt dålig kopia.

Nyss körde jag en omgång, men jag är minst sagt missnöjd med resultatet. Hur fasen ska man göra för att få fanskapet att fungera? Som jag sagt innan, den har inga gradtal, utan bara kallt, mittemellan och varmt. Jag kör alltid på varmt, eftersom temperaturen bestäms av hur varmt vattnet är i vattenberedaren, vilken allt som oftast står på kring 50 grader Celcius. Men jag blir så irriterad på att mina kläder, speciellt underkläder och strumpor som man ju faktiskt gärna har rena när man använder dem, inte blir tvättade ordentligt. Jag kanske ska börja handtvätta varenda liten strumpa för att få dem som jag vill? Fungerar det tro?

Manu med get

Måste bra lägga ut den här bilden. Den är från helgen jag spenderade med Manu. Vi besökte ett minizoo i hans stad, jättemysigt att vandra runt där. Även om en del djur kunde haft det bättre än de hade det. Men visst är det ett sött kort?

Manu

Och för att göra det hela lite tydligare: Det är alltså Manu till höger på bilden och en get till vänster. Ifall någon tvivlar på vem som är vem.

Fredag och kväll

Jag är fruktansvärt trött just nu. När Pappa Alv kom hem med barnen tog jag över direkt. Det är ju trots allt fredag vilket normalt är jobbdag för mig, men vanligtvis när Föräldrarna Alv är hemma tar jag det lite lugnt på barnfronten. Men eftersom han och jag kommer vara ensamma med dem hela helgen så tyckte jag att det var helt naturligt att det var jag som tog hand om dem medan han fick göra vad han ville.

Till middag blev det pizza. Smidigt, enkelt och gott. I morgon blir det någon form av pasta med en typ av köttfärssås som Mamma Alv gjorde igår. Hon sa att vi kunde ta det både till lunch och middag, men jag skulle vilja göra något annat till middag. Men har inga bra idéer just nu. Några förslag på mat som både passar en vegetarian och kräsna ungar? Idétorka här.

Morgondagen vet jag inte hur den ser ut. Kanske kan ta barnen upp en sväng på kullen/berget. Söndag är det i alla fall mat i Madrid som gäller, som jag skrev innan. Och Mamma Alv kommer dit hon också, men vet inte exakt när.

På söndag nästa vecka åker Manu iväg. Det blir ingen Manu den här helgen, men på tisdag ska vi nog träffas. Gud vad sorgligt om det kommer vara sista gången. Men jag hoppas på att vi kan ses en gång till innan han lämnar mig här.

Ye har bara en vecka kvar i skolan, vilket är trist för jag har kommit att bli rätt bra kompis med henne nu också. Synd att hon inte gick vi vår klass tidigare. Visserligen pratar hon mycket bättre spanska än jag, men så har hon också varit här sedan augusti.

Kri har även hon bara en vecka kvar om jag förstod saken rätt.

Jen har som tur är en månad kvar, men hon är ju bara med på grammatiklektionerna, så på andra halvan av dagen kommer jag vara ensam. Om det inte kommer några nya personer nu på måndag när det är ny månad. Eller i alla fall att det kommer trevliga människor man kan umgås med någon gång i framtiden.

Yas och Ako stannar ju båda två längre än vad jag kommer göra. Jag började tidigare än de, så det är därför, även om vi stannar samma antal månader. Men jag umgås ju inte med någon av dem på fritiden, men Ako ville ha hjälp med att fixa biljetter till Sweden Rock Festival. Jag har ingen aning om hur han hört talas om det, men jag ska se om jag lyckas hjälpa honom med det. Men jag undrar ju hur han kommer klara sig ensam i Sverige med bara spanska och lite engelska i bagaget. Men han klarar det säkert finemang. Tyvärr är jag fortfarande i Spanien när festivalen äger rum, annars hade han ju kunnat komma och hälsa på mig också. Men mamma och pappa, ni kanske kan visa honom runt i samhället ändå? Haha. Han är snäll och trevlig, men pratar inte så mycket, och när han pratar kan det ibland vara lite svårt att fatta vad han menar eftersom det känns som han pratar lite osammanhängande.

Men aja, jag skulle nog vilja sova tidigt ikväll, för att kunna sova ut ordentligt. Skulle vara skönt. Även om mina tupplurer i skolan verkligen hjälper. Det känns lite dumt att sova i skolan, men vad fasen, det gör ju mig mindre trött på lektionerna, så då får det vara värt att vara lite konstig.

Kommentarsvar

Åh, jag kom precis på att jag glömt att svara på Rebeccas senaste fråga. Alvato fyller 6 år nästa vecka och Alvita fyller 5 i maj.

Och angående boken som förstördes, jag tror Alvita insett hur dumt det var, hon verkar ha fått dåligt samvete över det och gillar inte att prata om det. Jag frågade henne varför hon gjorde det, och hon sa att på den sidan var ju inget skrivet. Men det förklarar inte varför även framsidan fick sig ett klipp. Men aja, inte lönt att bråka om det mer. Det blir inte mer ogjort för det.

Och Rebecca, fråga på du, det tar ett bra tag innan jag tröttnar på att svara, så du kan ställa alla frågor du vill. Frågar man inte får man inte några svar, som de brukade säga på Hjärnkontoret när jag var liten.

Planen förstörd

Ändrade planer. Pappa Alv åker för att hämta barnen för han ville prata med några föräldrar där. Vilket kommer innebära att de kommer hem tidigare och jag kommer få underhålla dem. Jag som hade planerat att stanna i skolan länge ju. Mina fina planer går allt som oftast i stöpet.

Helg igen

Farfar Alv är här i huset. Så också Pappa Alv och städerskan. Full rulle här nu ju. Men varför jag nämnde Farfar Alv först är för att jag kan inte låta bli att störa mig på honom. Jag berättade för Manu om hur Farfar Alv är, och Manu sa att det är typiskt spanskt. Att till exempel inte vilja förstå mitt liv som vegetarian. Manu berättade att förr så fanns det varken förståelse eller acceptans för ovanligheter, men idag finns det i alla fall acceptans för att saker och ting kan vara annorlunda mot vad man är van vid. Vilket alltså innebär att Farfar Alv accepterar mitt val, men han kan för sitt liv inte förstå vitsen med det hela. Spanjorer är i regel inskränkta och trångsynta och ser inte längre än vad näsan sticker ut på dem. Naturligtvis, naturligtvis finns det gott om undantag, men ska man generalisera är det så det ser ut.

En sak jag stör på mig i skolan är att missar man ett prov så är det kört att få det där diplomet som jag fick de två första månaderna. Nu har jag missat två månaders diplom i rad. 1. Var i Sevilla och missade ett prov i december  2. Var sjuk förra veckan och missade ett prov i januari. Tycker det är lite surt faktiskt. Ska jag vara sjuk i framtiden får jag minsann välja dagar som inte är torsdagar. För jag vill ha fler fina diplom.

Idag i skolan fick vi lära oss var och hur man sätter ut punkt och kommatecken och sånt i spanska texter. Jag har aldrig tänkt på att det kan skilja sig, men ett exempel där svenskan och spanskan skiljer sig är det här: De sätter ut : mycket oftare än vi. Nu gjorde jag det visserligen i den meningen, men det är inte lika vanligt i svenskan som i spanska. De sätter ut det i det här fallet "Till exempel:" jämt, medan i svenskan behöver man inte sätta ut någonting alls om man inte känner för det.

Nu ska jag nog ta en omgång betapet innan jag måste åka iväg till barnens skola. Vädret idag är kallare och gråare än det varit på länge. Det har varit så soligt och fint, och hade gärna sett att det varit det även idag, för då hade vi kunnat stanna länge i barnens skola och jag sluppit vara hemma med Pappa och Farfar Alv. Men, Mamma Pat kanske behöver hjälp idag också, så vi kanske kan smita dit en stund för att fördriva tid.

Oj, en sak som jag nog inte skrivit här förresten. Mamma Alv ska till Valencia i helgen igen. Rättare sagt, hon kan mycket möjligt vara på väg redan nu. Vilket innebär ännu en helg med Pappa Alv och barnen. Men Alvato fyller år nästa vecka, så på söndag ska vi till Farföräldrarna Alv i Madrid för att äta födelsedagsmat. Kommer bli en lång helg.

RSS 2.0