Home sweet home

Hemma på svensk mark igen. Och inte bara det. Hemma i mitt gamla rum igen.

Känns skönt på ett vis, men samtidigt saknar jag redan Spanien och Katalonien.

Strax ska jag hoppa i säng och försöka sova igen alla de timmar jag missat det senaste dygnet. Sedan kanske jag blir människa igen.

Hemfärd

Nu blir det ett sista avsked av huset. Klockan sju gar bussen härifran och jag har en väska som väger 25 kg. Jag hoppas SAS är snälla och later mig flyga med det.

Jag är genomsvettig av all stress. Gick upp vid fem efter att ha sovit 4,5 timmar. Det blev sent igar. Men mer om det kommer när jag är hemma pa svensk mark. Nu ska jag försöka ta mig upp till busshallplatsen. Och ärligt talat har jag ingen aning om hur jag ska lyckas kanka runt pa vaskan, plus otympligt handbaggage.

Men det ska nog ga bra. Snart är jag hemma igen.

Ensam ex-au pair

Jag känner mig helt ensam. Men det är inte sa konstigt, för just nu är jag verkligen ensam.

Familjen har akt iväg pa semester till Frankrike och lämnat mig ensam kvar i huset. Till och med hamstern Jerry har lämnat mig (mormorn var och hämtade honom samtidigt som hon sa hej da till mig).

Lite ironiskt är det allt att min sista natt i huset även är min första ensamma. När jag var i Madrid hade jag huset för mig själv lite da och da i och med att de akte till Valencia.

Maya är i Vic med sin kompis sa henne kan jag inte träffa förran senare ikväll, da de antagligen kommer hit och äter middag med mig.

Fruktis öppnar inte förrän senare, ska ga dit och säga hej da i eftermiddag har jag tänkt.

Och ja, jag ska antagligen träffa en tjej fran kursen vid sjutiden ocksa, men fram tills dess är jag alltsa helt pa egen hand. Vanligtvis hade det kännts jätteskönt, men just nu är det bara jobbigt. Jag har ju inte ens min egen dator att roa mig med. Väskan är sa gott som packad, sa det kan jag inte heller sysselsätta mig med.

Vad jag dock kan göra är att skriva ett langt blogginlägg, eftersom ni fick vara utan igar. Sa här kommer en sammanfattning av helgens upptag.

Lördagen blev en bra dag. "Myspyset" hemma hos hondurastjejen blev aldrig av, jag träffade bara tjejen fran El Salvador och umgicks med henne i en timme eller sa. Jag forsokte overtala folk till att aka till Manresa pa kvällen, men det gick inget bra alls. Daremot lyckades jag fixa att jag kollade pa andra halvleken av Madrid - Barcelona hemma hos en av killarna, tillsammans med i princip alla andra. 3 tjejer + jag + 10 killar om jag räknar rätt. Matchen slutade vid 12 och en stund senare gick vi vidare mot ungdomsgarden.

Jag träffade pa tva tjejer jag känner, varav den ena var den som jag sov hos i Barcelona natten innan, och ringde även dit Maya och hennes kompisar. Gänget gick vidare mot diskoteket medan vi fem tjejer gick till grannbaren och drack lite god cider. Därefter gick även vi till diskot.

Trots att det inte alls var mycket folk där blev det en över förväntan lyckad kväll, främst för att jag faktiskt fick träffa alla människor en sista gang. Jag ramlade i säng strax innan fyra pa morgonen.

Söndagen bjöd pa massa olika saker. Först skulle palmsöndagen firas med gudstjänst och barn som viftade med lagerkvistar (tror jag det var) med kakor och godis i. Jag fattade inte riktigt vad kakorna och godiset hade för betydelse, men jag valde att inte forska vidare i det.

Därefter at vi lunch i ett närliggande samhälle, pa en väligt fin restaurang. Tva överraskningar fick jag där. Först stötte jag pa en kille jag känner som jobbade där (och som jag dessutom stötte pa i Barcelona mitt pa gatan i fredags!), vilket var kul. Och dessutom hade familjen köpt en jättefin bok om Katalonien till mig och barnen hade ritat teckningar till mig. Man blir helt tarögd och vill ännu mindre aka härifran.

Efter lunchen akte vi till Manresa och firade kusinen som fyllde tva ar. Jag träffade masas nytt folk (syskon sill svägerskan) och fick även säga hej da till farmor och farfar. Vi kom hem nagon gang efter atta, och pabörjade all packning. Familjen inför sin husvagnssemester i Frankrike, och jag inför min hemfärd, som om ni missat det, är i morgon.

Och det var väl det hela antar jag.

Jag funderar pa vad jag ska göra nu. Jag skulle vilja lämna nagot till familjen till när de kommer hem, men jag har ingen aning om vad det skulle kunna vara. Skriva ett litet tackbrev kanske. Naja, jag har nagra timmar att fundera pa. Jag ska nog ta mig nagot att äta nu för att ha nagot att underhalla mig med.

Barcelona

Nu är jag hemma igen. Kom för en timme sedan.

Natten i Barcelona blev galet bra faktiskt. Vi gick till ett diskotek för homosexuella (första gangen för Maya, hennes kompis fran Schweiz och mig), men där var alla sorters människor och musiken var suverän att dansa till.

Vi somnade inte förrän vid 7 pa morgonen. Jag vaknade redan vid 10 och kände mig rätt pigg, men lyckade somna om. Sedan vaknade jag kvart i 12 och bestämde mig för att göra mig i ordning och hinna med halv tva-bussen hem. Vilket jag ocksa gjorde.

Ikväll vet jag inte exakt vad som händer, om det blir Manresa, Vic eller bara här hemma. Barcelona - Madrid spelar idag, sa eventuellt ska jag titta pa matchen med folket härifran. Sedan far vi se.

Nu ska jag ringa tjejen fran El Salvador och sa ska vi ha lite myspys hemma hos en tjej fran Honduras. Egentligen skulle jag nog behöva vila en stund, men det kan jag göra lite senare.

Mot Barcelona

Nu blev det sadar roligt stressigt igen. Ska strax aka in till Barcelona och kommer sova dar inatt. Hoppas pa en toppenkvall, for det behover jag nu nar jag ahr sa mycket att vara ledsen over; att jag aker harifran och kommer sakna allt har, att jag har varldens skosav och att min dator ar dod. Men lite party party livar forhoppningsvis upp stamningen!

Windows är dött

Nagot hemskt har hänt! Som ni ser kan jag inte skriva a med en ring pa, och det beor pa att min dator bestämde sig för att dö helt plötsligt. Jag kan inte ens starta den i felsákert läge. Dumma, dumma Windows!!

Hur ska jag nu klara av de sista dagarna här?? Utan min egna dator kommer det bli svart, det kan jag lova. Det är en sak att självmant bestämma att man inte ska använda den, men när det sker sa här abrubt blir man helt vilsen och förstörd.

Dumma, dumma, dumma Windows!!

Ännu mer avsked

Nu är jag ännu sorgsnare än igår. Jag träffade en av kvinnorna från kursen på väg upp till skolan tillsammans med Dora, vilket i sig var jättekul, men det blir bara fler och fler avsked nu. Jag sa hej då till kusinernas mamma i skolan också.

På vägen ner råkade jag stöta på fruktkillen som skulle ta sin eftermiddagskaffe, och jag bjöd in mig själv lite sådär impulsivt. Jag kände att jag behövde det. Och en "tallat" (en liten kaffe med en skvätt mjölk, fast bartendern ville ge mig en carajillo, kaffe med alkohol i, som jag bestämt tackade nej till) sitter faktiskt inte dumt ibland. Det är en lagom kaffe för mig.

Och nu lyssnar jag på lite deppig musik för att leva ut min sorg ännu mer. Fast jag har samtidigt tänkt vila en timme eller så, för ikväll bär det definitivt av mot Barcelona!

Sorg i hjärtat

Vad sorligt det var idag. Sista dagen på kursen för mig, och vi samlades allihopa på en närliggande bar och pratade om ditten och datten. Supersorligt. För nu har vi verkligen fått en bra sammanhållning och vi pratar med varandra mycker mer än innan. Och nu åker jag härifrån! Och en av tjejerna gav mig till och med en avskedspresent! Jag har verkligen, verkligen lust att stanna kvar. Eller i alla fall komma tillbaka i höst. Vad ska jag ta mig till?? Jag gråter inombords för att jag måste bestämma mig så snart som möjligt.

Skoskav

Aj, min stackars häl!

Jag har verkligen världens känsligaste fötter. Vilka skor jag än använder så verkar jag kunna få blåsor och skoskav. På hälarna, på lilltån, på stortån, under foten, ja, överallt som det bara är möjligt.

I tisdags shoppade jag tre par skor, och på kvällen testade jag ena paret, ett par högklackade sandaler. Det gick bra, och jag blev bara lite öm på trampdynorna under stortårna. Idag ville jag prova det andra paret, ett par gympaskor i tyg. Inte kan man väl få skoskav av tyg? JO! Se det kan man. Redan på vägen upp till skolan kände jag hur det började ömma och göra ont på höger häl. På nervägen gjorde det så ont att jag haltade fram. Jädrans skor alltså!

Så, jag tog fram pincetten, drog bort hela blåsan, stor som en enkrona, och satte på ett compeedplåster. För att kunna gå upp med barnen till skolan igen satte jag på mig sandalerna, eftersom även mina vanliga gympaskor gjorde ont på blåsan. Trots compeed och strumpor. Sandalerna däremot har öppen häl och det var underbart.

Även nu när jag sitter i sängen dunkar det i hälen av smärta. Kan man göra något för att förhindra skoskav? Mer än att inte bära skor som skaver förstås. För problemet med tygskorna är att de sitter bra, men av någon anledning så jobbade de ändå upp en blåsa. Jag förstår det inte.

Eftermiddagen

Som svar på Lollos kommentar, så lockigt som jag har på efterbilden är inte mitt vanliga hår, eller jo, det är det ju, men med massa mousse och gojs i, bara då kan jag få det så lockigt. Förebilden är mitt vanliga vardagsjag så att säga.

Och Mammica! Menar du att jag ser ut som 12 på efterbilden?? Eller menar du att jag ser ut som 32 på förebilden?? Vad du än menar så tar jag det som en förolämpning. Jag tror jag stannar kvar här istället för att komma hem bara för att du sa så.

Nä, okej, så illa är det väl inte. Ungarna märkte direkt att jag hade fixat till mig, vilket var kul. Jag gick även en sväng inom fruktkillen, han höll på att ramla ner från sina pallar i rena förskräckelsen. Han var på snigeljakt när jag kom och störde honom.

Jag frågade efter ett äpple, eftersom jag "var hungrig och vi inte hade äpplen hemma". Lite vita lögner får man faktiskt dra ibland för att starta ett samtal, eller hur? Så det bjöd han mig på. Och så stannade jag kvar och drog ut på tiden i en kvart eller så, han hade inga kunder så jag kunde lika gärna chitchatta lite extra tyckte jag.


Klippt var det här!

Idag har jag klippt och slingat mig!

Ni får faktiskt till och med se hur resultatet blev, så snäll känner jag mig idag.

Före                                             Efter
 

46 euro kostade det. Hon gav mig halva priset på klippningen "eftersom jag har så tunnt och lite hår". Bra med vanliga trista skandinaviska gener ibland. Dessutom fluffade hon upp mina självfallslockar något otroligt. Men jag är faktiskt nöjd med resultatet.

Gårdagen

Jag har räknat ut att jag med stor sannolikhet kommer gå minus i min budget, igår blev det som sagt en hel del utgifter och så kommer det även bli idag, men det kommer vi till senare. Vi börjar med gårdagens examen.

Jag tog bussen in till Manresa, letade rätt på min provlokal, och den första jag såg var min ex-lärare! Superkul att träffa honom där. Han visade mig till rätt person och så satte vi igång.

De skriftliga delarna var superenkla, jag tvekade bara på en fråga egentligen. Hörförståelsen var också superlätt, den muntliga delen var också ganska enkel, man skulle bara prata om tre olika saker i en minut för vardera, men jag fick 0,5 poängs avdrag eftersom jag sa två ord lite fel. Irriterande, men vad gör man?

Efter provet, som jag lätt hade kunnat klara av på 1,5 timme, men som tog 2 eftersom min övervakare inte kom och tittade till mig tillräckligt ofta, stötte jag på läraren igen och så stod vi utanför och babblade några minuter innan han skulle ha en lektion. Trevligt, trevligt.

Jag var så lättad och glad att jag satte på mig shoppingögonen och brände upp nästan hela plånbokens innehåll. Tur att jag inte hade med mig mer pengar säger jag bara. För hittade jag något jag gillade så köpte jag det, utan att knappt kollla på prislappen. Inte direkt mitt vanliga jag, men för att fira provresultatet tycker jag att jag var värd det.

Jag åkte hem med bussen vid halv fyra, halv fem var jag hemma igen och hämtade ungarna i skolan som vanligt. Sedan var det dags för kursen i katalanska, som jag inte behöver längre, men som jag ville gå på ändå för att träffa allt folk.

Efteråt gick jag och två tjejer från El Salvador och Honduras och hälsade på fruktis för att berätta för honom hur det gått. Tyckte han hade rätt att veta det eftersom jag utnyttjat honom som preparationsmaterial.

Nu ska jag fixa till mig för att gå upp till skolan. Men jag har ingen lust alls, vädret ser så trist ut idag. ingen sol, bara mulet och fult. Vet inte om det är varmt eller inte, det märker jag väl.

99,5

99,5!

Såååå nära 100 man bara kan komma. Och allt berodde på att jag sa två ord lite fel på pratdelen. Sååå klantigt. Men 0,5 poängs avdrag får man väl ändå anse som helt okej, eller? (Haha, jag ÄR supernöjd med det, oroa er inte.)

Nu ska jag sova, eller göra mig iordning i alla fall. För jag är superdupertrött efter en lååång dag i Manresa.

Och plånboken tömdes för övrigt idag. Blev lite (mycket!) euforisk glädjeshopping efter provet. Detaljer kommer imorgon.

Dagen D

Det blev inte så tidigt igår som jag hade hoppats på, klockan hann bli över elva trots allt. Men, men, jag känner mig nog redo ändå!

Jag väntar bara på att Maria ska bli klar i badrummet så jag kan borsta tänderna och fixa iordning luggen som står åt alla möjliga håll och kanter just nu. Sedan bär det av med bussen till Manresa. Jag har tänkt att eventuellt stanna kvar lite extra innan jag tar bussen hem igen, eftersom jag inte varit där alls ofta under min tid här. Kanske det blir lite comfort shopping eller happy shopping efteråt. Beror helt på vädret och hur bra/dåligt provet gick.

Natt innan Dagen D

Jag har borstat tänderna, tvättat av sminket, tagit ur linserna och väntar nu bara på att Felip ska kolla på hörförståelsedelen på min provexamen, sedan ska jag somna. Eller så får han lämna den på bordet imorgon och så sover jag nu direkt istället. 7.10 har jag ställt klockan på. 8.30 går bussen till Manresa.

Önska mig lycka till! Det kan jag nog behöva.

Verb

Strax ska jag lämna mina verb och gå upp till skolan för att hämta Dora. Sedan ska vi till biblioteket och hämta Celia, och så ska vi hem. Jag planerar inte att stanna kvar på bibblan eftersom jag föredrar att sitta hemma just nu.Present, imperfet, futur, present subjuntiu, imperatiu, pretèrit indefinit, pretèrit perfet perifràstic, gerundi. Allt i de fem regelbundna formerna plus 17 olika oregelbundna (jag valde ut de jag tyckte var viktigast). Men rätt snyggt printat va?

Pluggeri pluggera

Gud vad jag känner mig duktig. Jag tror jag kan alla pronomen på katalanska nu, nästan i alla fall. Det var banne mig på tiden att poletten trillade ner. Kruxet med katalanska pronomen är nämligen att det finns två extra som inte finns på spanska, vilket har krävt både lite blod och svett för att pränta in ordentligt.

Nu ska jag bara pränta in alla verbformer också. För där finns det också två extra varianter. På spanska finns det bara -AR, -ER och -IR, men på katalanska finns det -AR, -ER, -RE, -IR a och -IR b. Det kräver också sin lilla tid.

Imorgon är det examensdag!!

Lång dag

Tröttare än tröttast. Vi har varit iväg hela långa dagen, kom hem för ca en timme sedan. Barnens konsert var bra och därefter åt vi lunch med alla familjer härifrån. Maten var jättegod och jag blev proppmätt, så mätt att jag fortfarande är mätt.

Imorgon vet jag inte vad jag ska göra. Plugga pretérit indefinit och alla andra verbformer antar jag. Hoppas jag kommer i säng i tid, för jag behöver vila upp mig och verkligen kunna lägga energi på att plugga. För på tisdag är det dags för examen!

Vaaaken

Så var jag uppe och skuttar igen, fast inte så högt. Fyra timmars sömn är väl i minsta laget, men vad gör man inte för att få lyssna på hundra sjunganges ungar?

Mitt hår är helt fantastiskt idag, jag petade lite i det, och så ser jag röda-mattan-redo ut. Är det inte underbart? Ibland kan lockar faktiskt vara till en fördel.

Men nu ska jag se om jag lyckas få i mig lite frukost innan det bär av. Ha en bra förmiddag/dag allihopa!

Bailando

Då var det dags för att krypa till kojs igen, men bara 4,5 timmar, för klockan åtta ringer mobilen och väcker mig. Vi ska nämligen till Berga och lyssna på när ungarna sjunger. Kommer säkert bli trevligt, men frågan är om jag lyckas hålla mig vaken.

Kvällen blev faktiskt väldigt lyckad. Jag träffade massa folk jag känner, vilket var kul, plus att det var mer folk än vanligt på diskoteket. Jag träffade fruktkillen också, men han dansade ingenting utan stod bara utanför med sitt gäng. Men nu vet alla vem jag är, för jag grattade födelsedagsbarnet och allt. Måste ju göra ett bra intryck, fast risken finns att jag gjorde ett lite halvt förvirrat intryck av bara farten.

Men, men, huvudsaken är att vi hade kul, och det hade vi! Jag och Maya rockade dansgolvet och jag försökte få henne att svänga med i lite bugg, men det gick sådär. Nu ska jag i alla fall sova som sagt. Natti natti på er!

Nästa vecka är det för övrigt tillfälligt planerat så här: Torsdag, fest i Vic. Fredag, fest i Barcelona. Lördag, fest i Manresa. Det gäller ju att utnyttja sin sista helg, eller hur?

Utgång trots allt

Från sex till nio spenderade jag min tid tillsammans med Maya i min trädgård och kök. Jag fick en smärre chock när jag upptäckte att Maria lagt undan färdigkokt pasta till mig, och skrivit på burken: Till Anna <3 Fruktkillen
Hon är så rolig, gör verkligen allt för att jag ska stanna kvar här.

Maya och jag bestämde i alla fall oss för att ge byn ett till försök. Dessutom vet jag en annan av mina kompisar som också ska till diskoteket, så förhoppningsvis är det mycket folk där och stämningen bra.

Jag är ensam hemma, det kanske jag inte nämnt tidigare, men familjen har varit iväg hela dagen och har fortfarande inte kommit hem. Det har varit skönt och jag har kunnat göra vad jag vill med min tid. Hoppas det dröjer tills de kommer tillbaka, för jag har tänkt vila mig en halvtimme innan jag fixar mig i ordning för utgången.

Rätta svaret

NU ska ni få reda på svaret. Lollo och Mammica, ni har gissat på bra, men ingen prickadet helt rätt, även om Lollo fick in alla tre teman. Det viktigaste temat var nämligen dejten.

Historien börjar så här:

Jag har den här veckan varit och handlat frukt tre gånger. Och efter att Spåkulan uppmanat mig till att ta mina impulser på allvar, och efter att Richy Pichy övertalat mig om att jag inte har något att förlora, och efter att själv blivit utbjuden så bestämde jag mig.

En fjärde gång kan väl inte vara för mycket? Fast då gick jag dit utan att ha en inköpslista med mig, och med ett helt annat syfte.

"Hej, hur är det? Du, jag har ett förslag, jag har en examen på tisdag i katalanska, och jag skulle vilja öva min katalanska med någon utanför familjen, och så tänkte jag på dig. Vad säger du?"
"Verkligen! Vänta bara lite så ska jag ta betalat av de här kvinnorna först."

Ja, och så bestämdes det att vi skulle prata lite katalanska över en kopp kaffe idag. Vi bytte nummer och kindpussades hej då. Jag fattar fortfarande inte vad som flög i mig, och att jag faktiskt frågade honom. Men det var ju ingen "officiell" dejt, utan bara ett litet "språkmöte", så det var inte så farligt.

Han kom och hämtade upp mig halv fem i sin bil (som för övrigt är väldigt snygg måste jag säga) och så fick han bestämma kaffeplace. Det blev bara en snabbis som gick alldeles för fort eftersom han skulle börja jobba igen. Men det var en trevlig halvimme, eller vad det nu blev, och jag spelade gentleman och betalade kaffet. Det var ju faktiskt jag som kommit på idéen.

Vi får se om vi råkar träffas ikväll, han ska på födelsedagsmiddag och jag ska eventuellt ut med Maya. Även om det kommer bli lika tråkigt som vanligt antagligen, fast om man träffar på fruktis så kanske det blir roligare. Den som lever får se.

Gissningen fortsätter

Man skulle kunna säga att det jag gjorde igår är en blandning av de senaste tre teman i min blogg. Minst har det att göra med solen, men jag kan mycket väl ha drabbats av akut solsting sekunderna innan. Fortsätt gissa på!

Men snart kan jag nog inte hålla mig längre utan kläcker ur mig det ändå.

Jösses Amalia

Ni kan aaaaaldrig gissa vad jag gjorde för en stund sedan! Den som gissar rätt vinner äran och kanske något mer. Tjipp och hej!


Dejt

Haha, jag måste bara berätta, jag har precis blivit bjuden på dejt på onsdag! Inte av fruktkillen, utan av en kille som jag träffade första gången på karnevalen här i byn, han var med i vårt ko-gäng men inte varit med samtidigt som jag tidigare. Och tydligen gjorde jag ett väldigt bra intryck på honom.

Så nu vill han att jag ska komma på middag hemma hos honom. Och snäll som jag är så tror jag att jag tackat ja, haha. Inte precis vad jag väntat mig och jag är inte speciellt intresserad, men det kanske kan bli trevligt ändå.

Fast vi behöver nog köpa mer frukt här hemma snart..

Sura citroner

Idag blev det bara en timme i solen på förmiddagen, och ingenting på ryggen eftersom det var där jag var rödast. Och nej, Mammica, citronerna var inte till mig, utan till Maria som kör en citrondiet.

För en stund sedan blev jag inbjuden till att följa med på partaj i Barcelona, och yes, det följer jag jättegärna med på! Men ojdå, jag hade visst lovat att passa ungarna ikväll eftersom föräldrarna ska på middag. Det hade jag glömt bort så då sprack hela min lovande kväll i storstan. Vilken miss. Så otroligt surt. Som de där citronerna.

Och jag vet inte om det blir någor Manresa imorgon heller. Livet är hårt ibland.

Smack sa det

Haha! Jag visste väl att jag inte skulle gå ostraffad ur det fina vädrets. Trots att jag försökte dricka under hela tiden så har jag ändå fått huvudvärk. Det var inget oväntat, men jag försökte ju förebygga det i alla fall.

Sedan kom en smärre chock, inte visste jag att solen var SÅ stark redan i april. Jag har nämligen blivit charmigt röd istället för vackert brun på hela ryggen. Det var mitt andra solpass på eftermiddagen som gjorde det, eftersom jag faktiskt var duktig och pluggade under hela tiden, och det är betydligt lättare att plugga liggandes på mage alternativt sittandes, än att ligga på rygg. Därför är nu alltså ryggen räkröd. Jag har smort in mig med aloe vera överallt, och imorgon ska jag även smörja in mig med solskyddsfaktor när jag går ut. För att bränna av sig skinnet är inte speciellt snyggt eller hälsosamt.

Idag var även sista lektionen innan min examen på tisdag. Jag fick ett testprov att göra, och jag klarade det med minimala fel (som inte hade funnits där om det varit på riktigt och jag tagit mig tid till att läsa igenom svaren ordentligt), så det känns ju betryggande. Men ändå är jag himlans nervös inför tisdag. Just nu vill jag bara få det avklarat!

Imorgon är det fredag och då ska jag köpa 8 citroner. Idag köpte jag 4 äpplen. Resten är fortfarande en gåta.


Sol, sol, sol

Herrejössanes. Jag kan bara inte sluta prata om vädret, förlåt om jag gör er avundsjuka där hemma! Men jag svettas halvt ihjäl och då går jag numera runt i ett par vita, tunna capribyxor som är tio storlekar för stora, och ett linne. Varmt!

Termometern som sitter gömd i en skuggig buske visar på 24 grader, så ja, det är minst 30 grader i solen. Förhoppningvis hinner jag bli snyggt pepparkakslik innan jag kommer hem. Det enda jag måste tänka på är att dricka himlans massa vatten, annars lär jag få solsting av bara farten. Men sedan ett bra tag tillbaka bär jag alltid med mig två vattenflaskor, en till barnen och en till mig själv.

Och nu ska jag upp och hämta ungarna i skolan igen. Tjipp och hej!

Tidig solmorgon

Jag har förberett allting inför lunchen, det är egentligen bara att börja äta. Varför jag är så tidig med allt beror ju på att jag vill ut i solen och öva mig inför sommaren på Costa Brava. Men temperaturen visar på 16 grader, vilket känns lite väl kyligt fortfarande. Klockan är ju inte ens 11 än så det är väl inte så konstigt, solen har inte hunnit värma upp luften tillräckligt ännu.

Så istället pluggar jag lite katalanska och väntar på att solen ska hinna ikapp mig.

Fruktkillen

Ah, jag kom på att jag ju skulle berätta om fruktkillen också.

Det är en kille som jobbar i en fruktaffär, eller rättare sagt, han har en fruktaffär. Vi handlar alltid frukt hos honom och han är lika glad och trevlig varje gång. Visserligen har det inte blivit så många gånger innan, men på senaste tiden har det blivit mer ofta.

När Erika var här för en evighet sedan (februari tror jag det var?) började vi diskutera hur gammal han egentligen är, och jag har funderat på det sedan dess. Härom veckan frågade jag Maria och hon trodde att han var några år äldre än jag, Maya hade hört att han bara var 22, så därför slängde jag in frågan igår när jag var där med ungarna. 24, 25 i maj blev svaret. (För er som inte vet är jag 22, 23 i augusti, usch vad gammal jag känner mig nu.)

Han ser helt okej ut och han gillar mina ungar, vilket är ett plus, även om de inte är mina permanent. Mitt emot mitt hus finns en bar, och idag satt han på deras uteservering vid tre när jag kom hem från att ha lämnat barnen i skolan. Felip hade sett honom igår också. Kan det betyda något?

Maria tycker i alla fall att han är "ett bra parti" och tycker jag ska slå till, han har ju en egen fruktaffär som går bra och allt. Haha, säger jag. Vi får väl se.


Vääärme

Just nu är jag en Mamma Maria för 15 år sedan. Jag har nämligen hennes kläder:

Rosa t-shirt som sitter löst och skönt, men på ett bra och snyggt sätt
Mörka kapribyxor som är 10 cm för stora i midjan och kasar ner på höfterna
Vita ankelstrumpor (jag har bara med mig vanliga och det går inte så bra ihop med korta byxor)
Innetofflor (som jag visserligen inte har på mig just nu eftersom jag sitter i sängen)

Eftersom jag inte har några egna sommarkläder så får jag helt enkelt låna det som passar minst dåligt. Men bara jag slipper svettats halvt ihjäl så är jag nöjd.

Jag letade ju fram ett par sandaler innan, men tyvärr fick jag en blåsa på lilltån (det är inte kul att ha så känsligt skinn på fötterna!) så då fick jag leta fram strumporna istället.

Men jag klagar absolut inte på vädret, det är helt fantastiskt! Jag tror till och med att jag ska gå upp tidigt imorgon för att lägga mig ute i solen. Man måste ju passa på och njuta så länge det går. Jag har ingen som helst lust att åka hem just nu kan jag tala om.

På väg till skolan finns en sådan där digial klocka som även visar datum och temperatur, och den visade +31 mitt på dagen. Inte för att jag tror att den stämmer till 100%, men i solen kan det säkert ha varit det. Uuuunderbart!

Njutning

Ni anar inte vad jag pysslar med just nu. Okej, ni gissade kanske på att jag pluggar, och ja, det har ni rätt i. Gissar ni på att jag bloggar så har ni ännu mer rätt eftersom det är det jag sysselsätter mig just nu i skrivande stund.

Men för övrigt då? Jo, jag ligger ute i solen i bikini och njuter av värmen. Så här varmt och skönt blir det minnsann inte ofta i Sverige! Inte i april i alla fall! Jag svettas till och med lite lätt, och då blåser det ändå svalkande emellanåt. Helt ljuvligt.

Jag har lånat två par carpibyxor av Maria, de är egentligen för storia i midjan, men det struntar jag i. Bara jag slipper gå i mina jeans. Dessutom letade jag fram ett av hennes par sandaler. Det var nämligen för varmt i mina gympaskor, utan strumpor. Och detta när folk fortfarande envisas med att gå runt i jacka! Jag fattar det bara inte. Att de inte smälter bort. Nu ska jag nog gå och ta mig en glass och njuta lite extra. Det är jag värd!

Oh yeah Sverige

Oj, oj, oj, det kunde inte ha gått bättre med min presentation!

Jag började med mitt papper, ritade upp en skitsnygg bild av Europa, pekade ut stället där jag bor och Stockholm. Drog lite siffror och information om matkulturen och midsommar. Det tog väl 10 minuter kan jag tänka mig. Men folk hade massa frågor och jag kom på fler saker jag kunde berätta, så till slut var klockan över 19. Jag hade pratat i över 45 minuter!

De frågade allt från hur vi firar jul, om det finns åsnor i Sverige och om det skiljer mellan folket som bor i norr och söder. Jag fick dem att skratta ett flertal gånger och jag är säker på att alla tyckte det var jätteintressant. Jag tyckte det var superkul och jag inser bara mer och mer att jag har valt ett yrke som passar mig när det gäller att berätta saker för folk. Visserligen är det helt annorlunda när man har en hel buss som ska lyssna på en och man inte ser deras reaktioner, för det är en stor del av själva glädjen i att prata med folk. Kanske jag borde satsa på att bli lärare trots allt?

Ja, ja. Nu kan jag lämna Sverige bakom mig och studera mer om Girona (Mamma Maria vill att jag ska skriva klart en sak om det) och inför examen. Dessutom har jag råkat sätta griller i huvudet på henne att jag och fruktkillen är ett bra par. Fruktkillen kan jag berätta mer om imorgon. För nu har jag tänkt avsluta den här dagen. Tjipp och hej och natti natti!

Förresten så vet jag att jag lyckades sprida min patriotiska sverigekänsla till de andra, för alla vill åka dit nu. Kul, kul!

Lite sent inlägg

Jag har fortfarande inte skrivit något om förraförra helgen och veckan, då vi åkte till Tibidabo. Så här kommer en liten sammanfattning av det:

Lördag

Nöjesfältet Tibidabo var kul! Vi åkte mest barnattraktioner, men jag och Mamma Maria slängde oss upp i en läskig sak som åkte upp-och-ner i vissa stunder. Vi åt middag på en wok buffé restaurang, och blev ordentligt mätta. När vi kom hem duschade jag mig och gjorde mig iordning för utgång med Maya. Jag ville kolla in det nya disokteket, men eftersom det kändes pinsamt att gå in där så tidigt (klockan var bara strax efter 1, vilket är tidigt i Spanien, det öppnade nämligen då) så hamnade vi till slut på det gamla vanliga stället. Pappan hade lånat ut bilen till mig eftersom diskot ligger en liten bit utanför själva centrum, vilket innebar att jag var spiknykter och tröttnade på kvällen ganska snabbt tyvärr.

Söndag

Hade myror i benen hela förmiddagen. Maya jobbade så hon kunde inte gå ut och gå med mig, så till slut bestämde jag mig för att ta en promenix i min ensamhet. En timmes promenerande blev det i vårsolen. Helt underbart! För övrigt hände det nog inte så mycket på söndagen.

Måndag till fredag

En helt vanlig vecka. Ingenting speciellt hände vad jag kan minnas, förutom att jag fick reda på min katalanska framtid på tisdagen.

Lilla Dagen D

God morgon kära läsare!

Idag är det lilla Dagen D, dvs dagen för mitt föredrag om Sverige. Jag oroar mig inte speciellt mycket över det, kommer gå galant. Hoppas jag.

För övrigt så blir det förhoppningsvis en hel del pluggande idag inför stora Dagen D. Nästa tidag. Examensdagen. Men det kommer säkert också gå finemang. Hoppas jag.

Skrattnatt

Oj, oj, oj vad jag skrattat ikväll. Jag bad Maria läsa igenom min text om Sverige, och efter att varken hon eller Felip visste vad "älg" hette på katalanska så spårade allting ur. Vi kollade på bilder på älgar, renar, hjortar och rådjur. Jag lärde mig att Bambi faktiskt är en hjort (har alltid trott att han var ett rådjur (det är en han va??) eftersom jag aldrig läst boken eller sett filmen). Vi pratade om att jag vill att de ska komma och hälsa på i Sverige. Vi pratade om Marias jobbsituation. Vi pratade om att skjuta blankt (ja, sa jag att samtalet spårade ur?). Och klockan blev bara mer och mer. Och nu sitter jag här och skrattar fortfarande inombords efter det sista vi sa:

Anna: Det är mitt fel att klockan blivit så mycket.
Felip: Nej, nej, det gör ingenting. Sådana här avbrott är bara bra. Det är en annan sak om klockan blir mycket på grund av arbete, då går man till sängs med dåligt humör, men går man till sängs efter det här så är man glad.
Anna: Då så, var så god!
Maria: HAHAHAHAHA!
Anna: HAHAHAHAHA!
Maria: HAHAHAHAHAHAHA!


T-shirt

Jag var den enda på hela skolgården som endast hade t-shirt på mig (och jeans). Alla andra hade antingen tjocka långärmade eller tunna jackor på sig. Inte en sekund hade jag klarat mig om jag hade haft det i den här värmen. Jag svettas i jeansen och grämer mig över att inte ha något tunnare att ta på mig. Shortsen känns lite väl mycket så här i början, men till helgen blir det nog barbent.


Celia: Varför har du bara t-shirt på dig?
Anna: För att för mig är det som sommar idag och jag är jättevarm.
Aleix: Vad sa ni?
Anna: Att jag bara har t-shirt på mig för att jag är så varm.
Aleix: Ja, det är för att du är en viking.

Sommar hela veckan

Heliga mackaroner! Jag kollade precis väderprognosen för kommande vecka, och enligt den mest positiva sidan ser det ut så här:

Måndag: Sol/molnigt 22°
Tisdag: Sol 23°
Onsdag: Sol 22°
Torsdag: Sol 23°
Fredag: Sol 28°
Lördag Sol 28°
Söndag: Sol 27°

Jag som inte har med några ordentliga sommarkläder!!

Svar på kommentar

Jag fick precis en kommentar till inlägget "Fyra år utomlands" av Mammica som jag faktiskt tar och svarar på nu:

Kommentar: Och ändå inte flyttat hemifrån... Förra vintern/våren var du väl hemma mer än 90 dagar i sträck?

Svar: Nej, Mammica, det var jag inte. Jag kom hem från Australien 1 december, åkte till Madrid 18-27 januari och Barcelona (med dig!) 4-8 mars. Det innebär att jag inte var hemma i Sverige några långa perioder utan flög iväg lite då och då. 66 dagar blev det mellan Barcelona och Costa Brava. Det var den längsta sammanhängande hemmavistelsen.

Så nu vet du (och alla ni andra) det!

Nästa vecka

Idag blir det visst fyra inlägg. Så som ni märker är mina gamla bloggtakter tillbaka igen. Känns skönt, men samtidigt så vet jag inte hur nästa vecka kommer bli, i och med att jag måste försöka plugga så mycket som det bara går. Den 12:e smäller det!

Jag pratade nyss med en av katalanskorna, inte Nina, utan en annan, som vi kan kalla Olivia, om att jag vill åka in till Manresa i helgen för att gå på ett riktigt diskotek. Och hon var på! Så förhoppningvis åker vi dit på lördag och jag längtar redan. Bra att ha det som morot att se fram emot. Och förhoppningvis kan vi dra ihop ett gäng som när vi åkte till Vic. Det var superkul!

Nu ska jag i alla fall sova. "I tid" blev det ju inte direkt, och mitt stackars huvud värker och bankar för fullt. Men jag ska tillåta mig själv att ha en liten sovmorgon imorgon. Inte ställa klockan allt för tidigt. För att ha så mycket energi som möjligt under resten av dagen.

Bona nit!

Fyra år utomlands

Jag har precis räknat ut hur mitt liv sett ut de senaste fyra åren, från 12 september 2007 när jag för första gången åkte till Spanien, fram till 12 september 2011. Jag vet, vi är bara i april fortfarande, men jag vet ju exakt hur min sommar kommer se ut, fram till 24 juli. Därefter har jag räknat med att jag är hemma hela tiden, men antagligen är jag inte det, jag har nämligen en plan för augusti och förhoppningsvis får jag fler jobbresor i september.

Resultatet blev i alla fall att på 1460 dagar, de där fyra åren alltså, har jag varit på resande fot/utomlands 960 dagar och hemma 500. Jag trodde det skulle bli ännu fler dagar utomlands, men jag har lyckats skrapa ihop en hel del "hemmadagar" trots allt. Hemmadagarna går dock från tre dagar i rad (nu i mars när jag skulle på kick offen) till 90 dagar (tiden mellan Cádiz i augusti 2008 och Australien).

Summan av kardemumman är alltså att jag totalt spenderat 65% av mina dagar i ett annat land än Sverige de senaste fyra åren. Det är ändå rätt mycket när man tänker på "vanliga" människor som är mindre tokiga än jag.

Svar på kommentar

Jag skulle ju svara på Anonyms kommentar också. Så här låter den:

Kommentar: Hej jag undrar vilken utbildning du har i tursim? Är själv lite intresserad utav att jobba med det:) Vad tycker du om det jobbet och vad är nackdelar/fördelar med det? tacksam för svar :)

Svar: Jag har ingen som helst turismutbildning i grunden, utan halkade in på min reseledarkarriär med hjälp av det berömda bananskalet. Min mamma såg en annons i tidningen, jag skickade in mitt CV, blev en av drygt 30 som fick komma på en fyra dagar lång kurs, som samtidigt fungerade som vidare uttagning, och lyckades på något sätt bli en av de 10 som blev erbjuden jobb en vecka senare. Det är alltså allt.

De där fyra dagarna var fulla av information men väldigt roliga samtidigt. Som ett sista steg i utbilningen fick jag följa med som assistent på en resa till samma resmål som jag skulle köra. Men efter det slängdes man ut i verkligheten och fick ta hand om sina egna goa resenärer.

Fördelarna med att jobba som reseledare på buss är att man träffar så himlans mycket roliga människor. Ingen dag är den andra lik och man vet aldrig vad som kommer hända. Det är ett omväxlande yrke med många olika delmoment och man har alltid någonting att göra.

Nackdelarna är att jag jobbar nio dagar i sträck, 24 timmar om dygnet. Det är tufft och man måste alltid vara beredd på att rycka ut (en del stänger av sina mobiler på nätterna, men jag tycker att man som reseledare faktiskt ska vara redo att hjälpa till om något skulle hända). Sedan kan man diskutera lönen också. Jag har ett litet, litet fast så kallad traktamente, medan resten är provision. Det innebär att om jag inte säljer några utflykter eller luncher så blir sifforna på lönelappen inte jätteroliga. Vilket kan kännar surt ibland.

Men jag tycker ändå att fördelarna helt klart väger upp nackdelarna. Man förenar ju nytta med nöje om man jobbar som bussreseledare! Man får resa samtidigt som man (förhoppningsvis) får betalat för det! Kan det bli bättre än så? Jag längtar i alla fall att få komma ut på motorvägarna igen, och se om jag kan förbättra mig ännu lite bättre än mot förra året. För en reseledare är alltid i ständig utveckling!

Girona och grisfest

Oj, oj, vad trött jag är. Däckade efter lunch och sov väl en timme totalt. Skulle egentligen vilja sova ännu mer, men vill försöka komma i säng i tid ikväll istället.

Girona var toppenbra! Det var soligt och jättevärmt, och det är en fantastiskt mysig stad. Jag är bara rädd att det kommer bli svårt att hålla ihop mina turister eftersom det antagigen kommer vara knökat med massa annat pick och pack där ocså. Jag fick i alla fall en massa information och en bra idé om hur själva utflykten kommer gå till. Alltid skönt att ha lite koll på läget.

Vi kom hem vid 21-tiden och då hade vi köpt middag på hemvägen som vi åt upp hemma. 40 minuter senare begav jag mig iväg för att gå på girsfest tillsammans med Maya. En riktig grisfest med massa kött och sånt. Festen hade hållt på hela dagen med olika aktiviteter, och på kvällen var det fest med livemusik. Själva festen hölls utomhus mitt i skogen, så när jag tröttnade och frös vid tolv, ett någonting, fick jag snällt stanna kvar ändå. Detta eftersom jag inte ville gå hem ensam i mörkret. Jag kom inte hem till min sköna säng förrän vid 4-tiden och gick upp halv 12. Det förklarar alltså varför jag är så trött som jag är. Jag hade varit i full gång hela dagen och fick inte vila ut tillräckligt.

Jag hade ställt klockan på halv 12 och strax därefter ringde min katalansklärare. Jag ska göra provet den 12:e!! Det är alltså om en vecka!! Jag fick en lite chock när han sa det, men det får väl gå som det går.

Och ja, det var nog allt jag orkar skriva just nu. Min hjärna går på lågvarv just nu och vill egentligen bara sova, men jag får väl försöka roa mig med att skriva på mitt föredrag om Sverige. Jippi, vad kul det låter.

Mot Girona!

Nu bär det snart av mot Girona. Hela tjocka släkten ska med, eller ja, det är egentligen bara mormor ska med.

Eftersom vi har en ny gigantisk bil får vi plats alla sju i den. Hoppas jag. Felip måste sätta in ett extra säte först, och förhoppningvis går det bra.

Det ska i alla fall bli jättekul att få åka till Girona och utforska stället. Jag har inte pluggat på speciellt mycket om stan, men jag har i alla fall en beskrivning på hur stadsrunturen brukar gå. Och varmt ska det bli! 24 grader säger två internetsidor, vilket innebär att det kommer vara ännu varmare i solen. Tjohooo!

(Och Anonym, jag svarar på din fråga så fort jag har tillfälle.)

Sommar!!

Usch, vad jag känner mig dålig som inte bloggar ordentligt! Idag har jag inte ens pluggat så mycket som jag borde. Men igår fick jag en uppgift att vara första "volontären" till att förbereda ett litet föredrag om Sverige till på tisdag. Ganska enkelt eftersom det känns som jag gjort det hundra gånger innan, men aldrig på katalanska förstås.

Nu ska jag släcka ner datorn och krypa till kojs. Det är ganska sent och jag har ont i huvudet. Dessutom ska vi ut på äventyr imorgon, vi ska nämligen till Girona! Som jag har längtat! Det ska verkligen bli intressant att få åka till den staden eftersom jag har en ny utflykt dit med resebolaget i sommar. Ska bli skönt att få checka av stället innan det blir dags för att guida folk där.

En annan sak som kan vara kul att berätta är att det är SOMMAR här nu!! Sommar i svensk bemärkelse alltså. 22-24 grader har det varit här idag. Som jag svettades i mina jeans och trekvartströja! Men jag vill ju inte se ut som en dum turist som kastar kläderna vid första glimten av solstrålar, men imorgon tror jag faktiskt att jag ska köra på leggings och skjorts (enbart skjorts känns lite för turistigt), för imorgon kommer det bli ännu varmare! Jippi!! Våren (sommaren!) är här!

Katalanska problem

Om ni undrar varför min aktivtet inte är den högsta just nu beror det alltså på att jag snöar in mig på grammatik och katalanska (och spanska) djävulsskap.

Jag hade meningen: "Född i Barcelona 1958, Nacho ________ (ägna sig) åt basket hela sitt liv." På strecket ska alltså en verbform av ägna sig åt sättas in. Det enklaste hade kanske varit "har ägnat sig åt" eller något i den stilen. Men så tänker inte jag. Jag vill skriva "skulle komma att ägna sig åt".

Det är inte det lättaste att heta Anna och försöka förklara detta tankesätt varken för min lärare (inte perfektionist som jag, tyvärr) eller föräldrarna här i huset. Till slut fattade ändå Pappa Felip vart jag ville komma, även om han inte tyckte meningen blev helt bra på mitt sitt. Men på svenska låter det ju kanonbra, eller hur!?

Jag skickade nyss iväg ett mail till Mig, min älsklingslärare i Madrid, för att han ska få ge sina synpunkter på mitt förslag. Visserligen blir det ju på spanska, men det spelar ingen roll. I det här fallet fungerar båda språken på precis samma sätt.

Nu är jag dock så trött i skallen att jag ska gå och lägga mig. Jag har dessutom fått en uppgift till nästa lektion att hålla ett föredrag för hela klassen om Sverige. Jippi! Mer arbete! Visserligen är det nog bra som förberedelse inför examen, men just nu vill jag bara slänga in den där läraren i ett mörkt skymsle för att han inte förstår vad jag menar. Eller så får jag slänga in mig själv där istället för att varva ner och inte göra saker och ting svårare än vad de behöver vara.

Tack för mig och god natt!

RSS 2.0