Katalanska till 120%

Nu har det gått fyra jag dagar och sex timmar sedan jag skrev i bloggen förra gången. En tillfällig bloggvila. Men nu är jag tillbaka! Fast det borde jag egentligen inte vara..

Förra inlägget handlade om katalanska, så därför passar det väl bra att forstätta på det temat.

Ni vet ju att jag pluggar katalanska för fullt, nåja, på halvfart kanske, och nu är det så att jag bara har tre veckor kvar här i Katalonien. Det innebär att jag inte kommer hinna klart kursen som vi håller på med nu, Nivell Basic 2. Förra kursen var alltså Basic 1. Därför frågade jag redan min förra lärare om jag eventuellt kunde få göra provet för Basic 2 i förväg, trots att jag inte kunde vara med på hela kursen. Det trodde han skulle gå bra.

Nu när den här nya kursen startade och vi fick en ny lärare frågade jag honom samma sak. Och igår berättade han för mig, och hela klassen, att jag skulle få göra provet, eller rättare sagt examen, för Basic 3!! Det är en oficiell examen som ger mig ett riktigt diplom och certificat. Visserligen är det den lägsta nivån, men det spelar liksom ingen roll. Nu måste jag plugga in ALL gramatik på mindre än tre veckor. Samtidigt som jag går på lektionerna för Basic 2 måste jag alltså lära mig allt annat utöver det. Konjunktiv, imperativ, alla olika pronomen etc. Helt galet är det, och jag är inte säker på hur det kommer att gå, men det är värt ett försök. Min ex-lärare hade tydligen sagt att jag lätt skulle klara av det eftersom jag är så intelligent och duktig. Jo, jag tackar ja.

Så, under mina sista tre veckor här kommer en stor del av min fritid spenderas med böcker och uppgifter. Plus att jag har gett mig katten på att bara prata katalanska här i huset. Det är lätt att komma av sig, och även barnen har svårt att ställa om sig till katalanska när de pratar med mig. Men det gör det bara roligare som tur är.

Katalanska drömmar

Inatt har jag drömt mitt första ord på katalanska! Vilka framsteg! Det måste betyda att jag håller på att bli riktigt duktig på språk nummer fem. Spanska har jag drömt på innan, men aldrig katalanska.

Ordet i fråga då? Esmorzat. Ätit frukost. Jo, jag tackar ja.

Fredag

Idag har varit en bra dag. Efter att ha lämnat av Dora i skolan efter lunch smet jag upp till Maya och så gick vi en lång runda i solskenet. Dessutom bestämde vi att vi ska till det nya diskoteket här i samhället, mellan 1 och 2 är det gratis inträde, så då ska vi checka läget.

Men imorgon ska jag och familjen hit:



Barcelonas nöjesfält!!! Det ska bli superkul, även om det såklart kommer bli mest (bara?) barnattraktioner som åks, men det spelar ingen roll. Huvudsaken är att jag varit där, wihooo!

Föräldrarna ska eventuellt ut och äta middag ikväll, lite kvalitetstid utan ungarna, och det gör mig ingenting. Det enda jag måste göra är att hålla mig hemma. Inte speciellt jobbigt eller svårt.

Ingen bloggdag

Oj, vart tog bloggen vägen? Ingen aning.

Har tvättat en massa idag. Gick upp redan klockan 9 och hann med massa saker, som att plugga katalanska till exempel. För första gången sedan kursen slutade i februari har jag öppnat mina biblioteksböcker. Det var banne mig på tiden.

Lektionen ikväll gick bra. Vi repeterade bara en herrans massa ord, som saker i huset, kroppsdelar och sånt där grundläggande.

Just nu har jag lite halvont i huvudet så det ska bli skönt att kanske eventuellt sova innan 22. Eller i alla fall strax efter. Önska kan man ju i alla fall.

Måndagens hitresa

I söndags träffade jag ju som bekant Mammica och hon hade med sig en överraskning till mig. Min post! Jag hade ju fått ett mystiskt paket/brev från Hee i Korea, och nu äntligen fick jag reda på vad det var. En fotobok hon gjort med massa massa bilder från både Australien och Korea. Supergulligt! Och jättekul!

Jag skrev ju att flygresan i måndags gick bra, men inte HUR bra. Den började med att jag hade ett kilos övervikt i handbagaget, men check in-kvinnan var snäll och lät mig gå ändå. Tack Cimber!

Jag var lite halvhungrig på planet men hade egentligen inte tänkt köpa något eftersom hotellet hade låtit mig ta med två mackor från frukosten, tack Scandic! (Och förresten, det var fritt Internet där, man fick bara en ny kod efter 24 timmar, så det var helt okej.) Men eftersom de hade en tomat/mozzarellapanini i menyn som lät väldigt lockande beslöt jag mig ändå för att äta den. 50 DKK var väl lite väl dyrt, men gott var det i alla fall!

För kanske första gången såg jag två andra flygplan i luften samtidigt som jag var där. Ser man ett plan på marken får man inte direkt en bra uppfattning om hastigheten uppe bland molnen, och när man sitter på planet går det rätt långsamt. Men ser man ett annat plan swischa förbi inser man att det trots allt går rätt fort.

Hela flygresan gick så bra att vi till och med var tre minuter tidigare i landning. Eller min klocka visade 16.22 när planet stannat vid terminalen och utsatt tid var 16.25. Bra Cimber! Eftersom jag bara hade handbagage med mig gick det snabbt att ta sig ut från flygplatsen och jag hann till och med ett tåg in till Barcelona som jag inte skrivit upp för jag inte trodde det var möjligt att hinna med det. 16.38 satt jag således på väg in till stan. 17.30 satt jag på en búss på väg hemåt. Fast den gick inte hela vägen hem, så Pappa Felip fick komma och hämta mig. Det hela slutade i alla fall att jag var hemma innan klockan 19. Så skönt när allting flyter på så bra!

Underbart

Vad skönt det är att sitta på terrassen och njuta i solen. I t-shirt. Underbart!

I morse väcktes jag av en konstig mardröm. Jag befann mig i Japan mitt under tsunamin. Jag var på min egen buss, och vi försökte ta oss fram i vattenmassorna på gatorna för att hitta en plats att släppa av folk så de kunde springa upp i ett höghus undan nästa stora våg som var på väg. Sedan var jag tillsammans med en kompis hemifrån och vi försökte klättra upp i träd på gatan, men det var massa folk och skräp överallt. Plötsligt var jag i ett hus och försökte ta mig så högt upp som möjligt, utan min kompis som försvunnit i vattnet, tror jag. Det var i alla fall en hemsk dröm och jag vet inte vad den ska betyda.

Jag är i alla fall ensam hemma idag, och idag har varit en kanondag med barnen. Jag hade förberett all mat, plus att det var mat ungarna tycker om, så vi var klara nästan en hel halvtimme minuter än tidigare. Aleix och Celia cyklade en stund på gatan nedanför huset medan Dora tittade på TV. Det är inte ofta hon har tid att göra det efter lunch, så jag lät henne göra det istället för att cykla. Helt underbart när de sköter sig så bra allihopa.

Och så är vädret helt fantaiskt just nu. Underbart!

Bestraffad

Ikväll blev Dora hårt bestraffad. Hon hade nämligen gått in i mitt rum och pillat på datorn. Hon hade dels skrivit i facebookchatten, dock inte klickat enter som tur var, och dels hade hon gjort något med skärmen så bilden såg helt konstig ut. Som tur var fixade Pappa Felip det, men en annan gång kanske hon raderar hela hårddisken eller förstör på annat sätt. Därför får hon nu inte gå på nästkommande kalas för hennes klasskompis. Kanske lite väl hårt, men å andra sidan måste hon förstå att en dator leker man inte med hur som helst. Speciellt inte min som är så viktig.

Katalanskkursen var bra. Vi hade ny lärare, vilket är lite tråkigt, men den nya verkar rätt okej ändå. Det var även tre nya deltagare i klassen, en kvinna från Ukraina, en man från Marocco och en kille från Argentina. Och så var det vi gamla vanliga: det äldre paret från Argentina, två tjejer från Honduras, en tjej från Dominikanska Republiken och en kvinna från Ecuador plus hennes dotter som också var ny där. Sveta var inte där, jag tror inte hon visste om det. Jag försökte smsa henne innan idag men det kom inte fram. Maya har bestämt sig för att inte fortsätta kursen så henne får jag se till att träffa utanför skoltid så att säga, vilket inte blir så svårt antar jag.

Och annars har det varit en helt vanlig dag. Telia smsade mig i morse (vid 10) och väckte mig. Kunde de inte väntat till 11? Nåja, då kom jag upp i någorlunda tid i alla fall. Imorgon får jag förhoppningsvis sova tills jag vaknar av mig själv, det är alltid skönast. Men förra natten var underbar, så bra har jag inte sovit sedan onsdagsnatten förra veckan. Det var banne mig på tiden med andra ord.

Så jag tänkte i alla fall gå och göra mig i ordning för läggdags strax. Så kanske jag vaknar tidigt imorgon så jag hinner tvätta lite och göra lite nytta. Är alltid bra.

Dags för katalanska

Ikväll börjar min katalanska klass igen. Ingen har ringt och berättat det för mig, utan jag fick höra det av en annan tjej från kursen som jag träffade på gatan i förra veckan. Dålig stil av dem. Men det ska bli kul i alla fall, kanske jag lär mig lite mer. Jag har inte ens öppnat böckerna sedan förra kursen slutade, men jag har inte glömt bort något sedan sist. Hoppas jag.

För övrigt har det varit en helt normal dag. Tyvärr lite halvdåligt väder med både blåst och lite regn. Ingen höjdare direkt. Jag som vill ha sol och värme! Fast resten av veckan ska förhoppningsvis bli bra, och om man ska tro Internet så kan det bli över 20 grader nästa vecka. Ja, tack!

Återkommen

Här sitter jag i min säng. Allt är som vanligt. Jag tror jag ska åka iväg fler gånger, för det är lika underbart varje gång att komma hem till ungarna som skriker Annnaaaaaaa!! och slänger sig runt halsen på en. Då blir man helt varm inombords och smälter nästan bort.

Jag ska snart inta den horisontella ställningen igen, dvs sova. Det gick bättre att sova på flyget den här gången, men om det får ni veta mer imorgon. Nu ska jag borsta tänderna och göra mig i ordning för en helt vanlig spansk natt.


Farväl Sverige

Snart är det dags för att ta farväl av Sverige ännu en gång. Mammica kör mig till Hyllie och sedan blir det tåget över bron och flyget tillbaka till Barcelona.

Min trötthet har fortfarande inte riktigt släppt, men jag hoppas flygningen den här gången blir mindre turbulent så att man kan sova utan problem. Det skulle vara skönt. Och förhoppningsvis hinner jag med ett tåg + buss hem till familjen så att jag kommer dit redan vid 20-tiden istället för 22. Det skulle också vara bra.

Pizzeria Algarve

Nu är det snart dags för att krypa till kojs igen.

Vi var faktiskt på pizzerian och åt oss fullkomligt mätta. Jag är fortfarande inte hungrig efter min vegetariska pizza bestående av husets tomatsås, ost, "vegetarisk kyckling", banan, ananas, curry och mango chutney. Supergott!  Helt okej priser också. Och pizzorna var över det normala måste jag säga. Som vegetarian är man inte bortskämd med att kunna välja mellan så många olika sorters kreativa skapelser. Pizzeria Algarve är ett namn att komma ihåg i Malmö!

Kick offens drag

Om en knapp halvtimme bör Mammica komma och hälsar på mig i Malmö. Ska bli himlans trevligt faktiskt.

Jag är supertrött fortfarande, inte så konstigt efter tre nätters väldigt dålig sömn. Kanske kan jag lyckas få lite bättre vila denna natten?

Igår var trevligt. På dagen var det ju bara massa konferens hela tiden, med information som jag i princip redan hade koll på. Vi blev indelade i tio lag inför kvällens eskapader. Det var nämligen Let's Dance temat handlade om. Föga förvånande i och med att dresscoden var dansvänligt. Så varje lag skulle utse två personer som skulle dansa en tilldelad dans. Min grupp hade Paso Doble. Men i själva tävligen efter middagen gick det inte speciellt bra för oss. De som vann dansade balett, och jag måste säga att de var vädiga vinnare.

Bussen gick hem från festlokalen strax efter ett och jag valde att åka med den. Andra stannade kvar längre för att ta sig en runda ut på stan också. Men det blev ganska sent i lobbyn på hotellet ändå, som det brukar bli.

Dessutom blev jag väckt kvart i fem av att en chaufför öppnade min dörr. Han är en trevlig prick som jag umgåtts med en del under det senaste året, och tydligen delade han rum med en annan reseledare som han inte kände och ville hellre sova inne hos mig. Eftersom jag har två sängar i mitt rum så fick han faktiskt det. Snäll som jag är. Men receptionens agerande var lite oroande, de hade gett honom en nyckel till rummet utan att checka det meg mig först. Nu var det ju ingen fara i det här fallet, men han hade ju faktiskt kunnat vara en helt annan, och då hade det inte varit lika kul om han spatserat in hos mig mitt i natten. Fast å andra sidan hade jag faktiskt hängt på säkerhetskedjan, varför vet jag egentligen inte, det bara blev så.

Men, men, så var det med det. Det blev frukost vid halv tio-tiden och sedan dess har jag inte ätit något. Därför väntar jag på Mammica så vi kan åka och äta lunch någonstans tillsammans. Jag har hittat en vegetarisk pizzeria på Internet, så det kanske blir det? Det hade faktiskt inte varit helt fel måste jag säga.

Jag kan dessutom tillägga att jag i princip blivit erbjuden jobb på ett annat företag som också var med igår i form av två kvinnliga, mycket trevliga, representanter. De kör också mycket Spanien och kommer eventuellt behöva reseledare framöver. Så vem vet, jag kanske smiter över dit en dag i framtiden?

Slut

Jag orkar inte sammanfatta den här dagen just nu, utan ska stupa rakt ner i sängen nu. Updates lär komma imorgon när jag inte har något annat bättre för mig.


Dags för kick off

Jag är trött. Väldigt trött. Mina ögon vill liksom inte vakna till liv ordentligt. Jag har suttit i över en timme nere i matsalen och mest lyssnat på vad de andra reseledarna sagt under frukosten.

Men det ska nog gå bra ändå. Jag ska vila mig en liten stund innan allt drar igång på riktigt vid 10. En spännande dag ska det bli minsann.


Var är du John Blund?

Jag kan inte sova!! I över en timme har jag legat och vridit och vänt på mig, utan att kunna sova. Istället ligger jag och tänker på massa dumheter.

Som till exempel att jag skulle berätta för er, kära läsare, om hur det gick med min törst på flygplatsen.

Jag gick till automaten, råkade höra tre svenskar stå och prata, gick fram till dem och frågade om de hade växel på en femma, men de hade bara kort hela högen. Och det tar jag ju inte.

Därför gick jag vidare, frågade en kille på spanska om han hade växel på en femma. Men nej, det hade han inte heller. Han hade en hel del mynt, men det blev inte fem euro av det ändå.

Nummer tre blev två tjejer som jag tillfrågade på engelska eftersom de verkade vara turister. Men inte heller de kunde hjälpa mig.

Tre olika språk utan att få fason på myntproblemet. Så då bestämde jag mig för att traska bort till ett café och fråga om jag kunde få växla där, och det fick jag. Så jag köpte mig en svindyr Coca Cola. 2,65 för 50 cl. Om jag köper det i affären kostar det 89 cent. Lite skillnad. Flygplatser vet sannerligen hur de ska stjäla resenärernas pengar. I cafeterian kostade dessutom samma flaska 2,90. Hutlöst!

Så nu har jag fått berätta det för er. Kanske jag kan släppa det och somna? Antagligen inte. Det finns fortfarande massa saker som snurrar i skallen på mig. 7.30 har jag ställt klockan på, men vi får se om jag orkar upp till det.

Tidigt

En timmes sömn blev det, sedan vaknade jag helt plötsligt. Jag har fortfarande kvar en macka som antagligen bör ätas upp ikväll, så jag ska göra det snart och sedan gå och lägga mig på riktigt för att kunna äta en tidig frukost imorgon. Tidigt är bra.

Malmö

Framme på hotellet.

Flyget var en halvtimme försenat, vilket innebär att jag kom hit senare än jag tänkt, men det är en bagatell. Värre är det med Internet. Det verkar som Scandic ändrat på saker och ting och att man bara får 24 timmars löpande Internet, dvs om man loggar ut tickar minuterna ändå iväg. Inte schysst om det är så!

Jag är trött och hade egentligen tänkt gå på en "redovisningskurs" som började 15.30 här på hotellet, men jag är helt enkelt för trött. Jag orkar inte röra på mig och ännu mindre koncentrera mig. Jag har dock en fråga jag vill ha svar på, men den kan jag säkert ställa vid ett annat tillfälle.

Jag hade förresten glömt ta med mig en sak, biljetterna. Men som tur är så fungerar ju allting elektroniskt nu för tiden, så med passet kommer man ombord ändå.

Nu ska jag slänga mig på sängen och få lite välbehövlig vila. Jag sov ju inte speciellt mycket i natt och flyget drababdes av turbulens mest hela tiden, så det blev få minuters sömn där uppe. Därför blir det att krypa ner under täcket en stund nu.

BCN

Back at the airport again.

Jag skulle nästan kunna bo på en flygplats. Inte för att det är speciellt bekvämt eller mysigt, men för att jag spenderar så pass mycket tid på dem om året. Jag räknade ut för ett tag sedan hur många gånger jag varit i luften, och det hamnade på 40-50 någonting. Så många gånger har jag lyft och landat alltså. Tänk om jag sparat ihop EuroBonus och alla andra poängligor på alla de flygningarna runt om i världen. Då hade jag varit rik nu.

Resan hit gick i alla fall bra. Jag hann med ett tåg som gick 8.38 från Sabadell vilket innebar att jag fick vänta 20 minuter inne Barcelona på tåget till flygplatsen. Sedan fick man ta en transferbuss till terminalen, vilket jag inte räknat med i min tidsuppställning, men eftersom den bara tog ca 6 minuter var det ingen fara.

Incheckning och kontroll var en barnlek, precis som det brukar vara, och nu sitter jag vid min gate och väntar. Jag är grymt törstig och mår fortfarande illa. Funderar på att köpa något att dricka, men mina mynt räcker inte till automaten, så i så fall måste jag fråga någon om växel. Kanske blir aktuellt så småningom, eller så står jag ut till Köpenhamn, fast jag har ju inga danska mynt kom jag på nu. Hm, ja, jag och mina problem. Vi får se hur jag löser det.


Hej då för en stund

4.33 vaknade jag och kunde inte somna om. Detta därför jag dels var kissnödig, vilket var ganska lätt att ordna med, och dels för att jag var hungrig. Det enda i matväg jag hade i mitt rum var choklad, och det hade jag ingen lust att sätta i mig halv fem på morgonen.

Så sedan dess har jag varit mer eller mindre vaken. Men jag gick inte upp förrän 5.45 som jag planerat i alla fall.

Strax bär det av mot Sabadell med Pappa Felip. Just nu mår jag lite halvt illa, och jag hoppas det bara beror på den tidiga morgonen och stressen det medför att inte få sova ordentligt. Jag återkommer antingen på Barcelonas flygplats eller i Malmö.

Klappat och klart

Nu är nog allting klart. Antagligen finns det något jag glömt bort, och kommer säkert glömma bort min mat som ligger i kylen och väntar på att bli nerpackad. Uschanimej för att flyga iväg så mycket som jag gör. Hit och dit. Upp och ner. Man vänjer sig visserligen, men samtidigt försvinner det "roliga" med att resa. Att flyga för mig är nästan samma sak som att ta bilen bort till Konsum.

Men nu ska jag i alla fall sova i några timmar. Har ställt klockan på 5.45 för att ha god tid på mig att hinna duscha och komma ihåg alla saker som jag glömt nu. Maten är nog viktigast. Pass, pengar och mobil har jag nerpackat. Så då klarar jag mig. Visst jag ska ju hem till Sverige, så då klarar jag mig nästan på mindre.

Som sagt, sova var det. Natti natti på er, kära läsare!

Packning

Vad bra att ni håller med mig i mitt klädkval. Visserligen är inget egentligen bra, men vad gör man? Jag hade gärna gått och köpt ett par nya skor, jag kan nog behöva det faktiskt. Ett par svarta skor som passar till allt. Men det har jag inte tid med till imorgon klockan kvart i sju. Det skulle vara om jag hittar något på flygplatsen, ha ha.

Men som sagt, efter ett enhälligt beslut så blir det nummer 2. Tack för hjälpen!

Just nu håller jag på och packar. Det är lite krångligt att tänka ut hur jag ska göra för att få det så bra som möjligt. Jag åker med Spanair till Köpenhamn så där har jag en gratis incheckad väska, vilket jag ska utnyttja genom att ta med lite extra saker som Mammica (och B?) ska få ta med sig hem från Malmö. På tillbaka vägen flyger jag med Cimber och har bara ett tillåtet handbaggage som får väga 8 kg. Väskan som jag planerat anväda är av den hårda sorten och väger ganska mycket, vilket gör att den är bra som incheckat bagage, men ganska dålig som handbagage. Jag tror jag har en lösning på det hela, men måste prata med Mamma Maria om saken först.


Tyck till!

Nu ska vi se om ni har några åsikter angående mina kläder inför helgen. Vad tycker ni jag ska köra på?


1. Den svarta långklänningen, tillhörande Mamma Maria, med mina egna fula stövlar. Klänningen i sig är fin, men frågan är om det egentligen är en så bra kombination?




2. Svarta leggings, svart linne och blommig kjol. Även detta tillsammans med stövlarna eftersom det är det enda jag har som jag eventuellt kan komma undan med. Kanske en bättre kombination?




Ingen av blderna gör ju kläderna rättvisa, men ni får i alla fall en idé om hur alternativen ser ut. Så, vad tycker ni?? Jag själv känner mig nog bekvämast i tvåan, men jag vill ha era åsikter ändå.

Oj då

USB-minnet hittades. Bakom mina katalanska ordböcker! Inte illa inte.

Nåja, nog om det. Det var nog bara B som var intresserad av att veta att det hade kommit till rätta igen.

För er andra kan jag nämna att dagen slutade ganska lugn och fin. Barnen var visserligen sina vanliga ganska högljudda jag, men inga större utbrott eller andra upptåg under kvällen. Jag har börjat fundera på vad jag ska ha med mig till Malmö i helgen.

Temat för kvällens partaj är "dansvänligt", vilket ju kan innebära i princip vad som helst. Men vi fick även en bifogad liten film på cheferna som dansar ballroom (kommer dock inte ihåg vilken dans det var). Så frågan är: svart långklänning lånad från Mamma Maria eller kort svart kjol med blommor på och leggings, med ett svart linne till? Och skor? Jag har ju inga skor som går att ha till något egentligen! Ett nytt problem som just slog mig! Hjälp! Man kan ju inte ha svarta platta stövlar till något. Eller bruna låga med klack. Eller svart/vit/rosa gympaskor. Uschanimej.

USB borta

Jag upptäckte nyss att mitt USB-minne-pinne är borta. Jag hittade nämligen "locket" till det och då slog det mig att jag inte visste var resten var. Jag vet när jag senast använde det men har ingen aning om vart det tagit vägen efter det. Locket var vid familjens dator, så kanske Mamma Maria har råkat få för sig att det är deras och använt det. För Pappa Felip visste ingenting om det, jag har redan frågat.

Vilka bekymmer man har ibland alltså.

Fullt upp

Hela min "lediga" onsdag försvann i ett nafs.

Först sov jag till 11. Åt frukost och fixade lunch, sedan ducahde jag och klädde på mig. Lite omvänd ordning, men så blir det ibland.

När jag var på väg hem från skolan vid 15 ringde Sveta mig, ukrainskan. Vi spenderade drygt 1,5 timme på bibioteket och jag är i en väldigt svår sits nu vad det gäller henne. Hon trivs inte och vill hitta ett jobb så hon kan komma på egna fötter. Men när hennes språkkunskaper bara sträcker sig till ukrainska, ryska och ganska lite katalanska, ja, då är det inte helt lätt.

Så nyss kom jag hem. Diskade upp det sista från lunchen och har även slängt i mig en macka med chokladkladd på. Plus några pepparkakor. Jag känner mig superstressad, trots att jag har nästan en timme för mig själv nu. Men en timme är väldigt lite. 18.30 slutar Aleix musiken och 19 slutar Celia. Dora är med Mamma Maria i Manresa, som tur är. Annars hade jag haft ett till problem.

Dessutom så regnade det när jag gick hem från bibblan, så mitt hår ser fullständigt upprört ut. Men, men, det får man ta om man ger sig ut utan paraply. Visserligen regnade det inte vid tre, men den här veckan bör man vara beredd på det mesta.

Tider för resor

Ibland är jag väldigt planerande av mig, som när det gäller att veta vilka bussar och andra transportmedel man ska ta för att ta sig dit man vill.

På fredag ser det ut så här:

06.50 - ca 07.30 bil med Pappa Felip till Sabadell
07.56 - 08.33 tåg till Barcelona
08.39 - 08.59 tåg till flygplatsen
11.10 - 13.50 flyg till Köpenhamn
14.26 - 14.44 tåg till Malmö
14.48 - 14.07 buss till hotellet

Tiderna är naturligtvis de närmast optimala och jag har en hel lista på alla andra tider. Men som ni ser har jag stenkoll.

Även för måndagens tillbakaresa finns alla tider noterade:

10.42 - 11.04 buss från hotellet
11.13 - 11.33 tåg till Köpenhamn
13.40 - 16.25 flyg till Barcelona
17.38 - 18.04 tåg från flygplatsen
18.05 - 18.17 promenad till bussen
18.30 - 19.55 buss hela vägen hem

Tiderna för hemfärden är lite mer gissade eftersom det mesta beror på hur snabbt jag får tag i väskan plus hur svårt det är att hitta till tåget. Samma sak gäller egentligen på den andra vägen också, men där räknar jag med att kunna ta ett tidigare tåg från Sabadell, vilket innebär mer marginal i Barcelona.

Förhoppningsvis har jag uppskattat allting någorlunda bra och allt kommer gå som smort.

Svenska begär

Jag blev helt plötsligt jättesugen på Hönökaka med Arla Hushållsost och O'boy. Konstiga begär man har ibland. Men ack, vad jag önskar jag haft det just nu.

Fast vi har Arla Harvati i kylen just nu, man kanske ska ta sig en smakbit. Dessutom har vi ju både Ballerina, IKEAs pepparkakor och Marabou här hemma. Men Hönökaka, det hade varit något det.


Ingen regnpromenad

Jag har slapp gå ut båda gångerna idag.

När jag skulle gå upp till skolan åskade det fortfarande lite smått, och regnade rätt rejält. Därför tog jag beslutet att ringa Mamma Maria som fick hämta barnen. Annars hade vi blivit som nerregnade kattungar allihopa.

Nu när jag skulle gå upp till skolan igen med barnen så hade det slutat regna, men Mamma Maria kom med bilen när vi precis skulle börja gå. Hon hade smsat mig om det, men det hade inte gått fram. Movistar kanske har problem med regnet och åskan, som alltså nu har dragit förbi. Skönt.

Nu hoppas jag bara att det inte regnar vid om två timmar när jag än en gång måste upp till skolan. Usch och fy för sånt här ruskväder.

Åska

Idag är det värsta fulvädret här. Det regnar och började precis åska också. Inte alls speciellt trevligt måste jag säga.

Hoppas det blir bättre om 20 minuter när jag ska gå och hämta barnen. Vid sådana här tillfällen hade en bil varit väldigt, väldigt trevlig att ha.

Vanlig måndag

Oj, det var inte mycket till blogg idag inte.

Jag hade ställt klockan på 9 i morse, stängde av den när den ringde och råkade somna om till 10.40. Så kan det gå. Men trots det hann jag med en hel del idag. Lite handtvätt och husstädning bland annat.

Just nu är jag ganska trött och ska nog sova inom väldigt kort. Richy Pichy ska bara få babbla av sig på MSN först. Sedan blir det höstacken. Jiiiihaaa!

Svar på kommentarer

Lollo har frågat mig TVÅ gånger varför man har karnevaler nu, och jag har inte svarat henne. Fy på mig!

Men jag har i alla fall fått reda på att i tidernas begynnelser hade man karnevalerna för att börja fastan. Man åt mycket och hade väldans trevligt för att kunna stå ut med de 40 dagar man var tvungen att fasta fram till påsk.

Idag är det dock inte speciellt religiöst med karnevalerna. Det är folkfest och galna upptåg, och jag är supersur för att der regnade i lördags och jag gick miste om själva tåget som ju är en stor del i karnevalen.


Jag fick även en fråga av Anonym för ett tag sedan som jag inte heller svarat på. Fy på mig ännu en gång!

Frågan gällde volontärarbete, om man behöver utbildning för att åka som volontär. Det beror helt på vad för typ av volontärande man tänkt göra, och var någonstans. Men man kan nog säga att generellt behövs inga specialkunskaper eftersom volontärarbete oftast är ganska "enkla" uppgifter. Ska man till ett spansktalande land är det ju alltid bra med lite grundläggande spanska osv. Ska man jobba som lärare är det bra om man jobbat med barn tidigare osv. Olika organisationer arbeter olika så är man intresserad är det bara att använda nätet och leta information.

Slö söndag

Vad skönt det var med en dag i ensamhet. Imorgon är jag också ensam, vilket var länge sedan. Förra veckan var Pappa Felip hemma eftersom hans skola hade sportlov då, och veckan innan var ju barnen lediga. Så nu är det tillbaka till det gamla vanliga.

Jag saknar dock några saker som jag lämnade kvar i Ninas bil - min jacka, min väska och mina stövlar. Plus att jag antagligen slarvat bort mitt paraply. Klant-Anna. Jag hade hoppats få tillbaka mina saker idag, men hon har inte hört av sig trots att jag smsat henne. Jag har inget direkt akut i väskan så får jag den bara imorgon blir det nog bra. Och jag har hennes gummistövlar också.

Klockan är inte speciellt mycket, men jag tror faktiskt att jag ska krypa till kojs snart. Jag sov ju inte specellt mycket inatt, och nu idag har jag bara vilat ett par timmar. Jag planerar att vakna i tid imorgon för att kunna njuta av det tysta huset så mycket som möjligt.

Karneval!

Ja, vad ska man säga om gårdagen då? Kanonbra!

Jag skrev ju förra inlägget klockan 5.24 i morse, och strax därefter tror jag att jag somnade. Sedan vaknade jag redan vid 10 och bestämde mig för att inte somna om. Så det blev inte många timmars sömn inatt, det är ett som är säkert.

Just nu är jag ensam hemma eftersom familjen är borta hela dagen. Väldigt skönt måste jag säga, jag har min katalanska musik på högsta volym och bara njuter av friheten.

Men tillbaka till igår. Efter lite vimsande hamnade jag hemma hos Nina med de andra tjejerna som jag inte träffat tidigare. Vi gjorde oss iordning och sedan drog vi iväg till festplatsen. Det regnade men vår utklädsel var perfekt - overall och gummistövlar.

Till en början var det inte mycket folk på plats, men så småningom kom det fler. Och det var folk i alla åldrar. Hela min familj var där till exempel. Och alla var på humör trots det dåliga vädret och det inställda tåget.

Vi fortsatte kvällen på det vanliga diskoteket, som jag brukar tycka är rätt trist, men igår var det faktiskt väldigt kul med alla utklädda människor och glada miner. Faktum är att när jag vakande idag så ville jag fortsätta dansa. Just nu känner jag mig ganska trött, men hade mycket väl kunnat tänka mig en fortsättning.

Jag är ordentligt sur för att jag inte kommer vara här nästa helg. Nästan så jag ska ställa in flyget och stanna kvar här istället. För när det är som igår så vill man inte härifrån.

Bona nit!

Det blir som vanligt en nattblogg för att säga att jag kommit hem och ska sova. Trots regn har det varit en trevlig kväll.

Bona nit a tots!

Inget tåg

Karnevaltåget är inställt, men det blir antagligen partaj ändå ikväll.

Strax blir jag upphämtad för att åka och handla mat till middag ikväll. Ni får reda på mer så fort jag själv vet mer.

Karneval eller inte

Idag klockan ett hålls ett avgörande möte här i samhället. Karneval eller inte.

Redan igårkväll hölls ett möte, men man valde alltså att skjuta på beslutstagandet till idag. Och det regnar idag.

Sannolikheten att karnevaltåget blir verklighet idag är inte speciellt stor. Det duggar inte bara, det regnar ganska mycket. Tydligen kommer de antagligen köra karnevalsdansen ikväll, ett disko för alla, även om själva karnevalen blir av. Och blir den inte av så kör de den antagligen nästa helg. Men då är jag inte här.

Jag kan inte göra något mer än att vänta och hoppas på att regnet på något sätt avtar och att man bestämmer sig för att köra på.

Japan

När jag skrev förra inlägget hade jag inte en aning om vad som hände i Japan. Jag har fått tag på två av mina tre kompisar som bor i och utanför Tokoy och jag önskar att katastrofen blir så minimal som möjligt.

Hjälp!

Vi har ett stundande problem. Hon heter Moder Natur.

Hela den här veckan har hittills varit väldigt fin och solig, men imorgon, lördag, dagen D, Karnevaldagen, ska det regna!

Regnar det blir det hela inställt, vilket är katastrofalt. Nästa helg är jag i Malmö, så om karnevalen flyttas en vecka framåt missar jag den! Så kan det bara inte sluta!!

Därför måste ni allihopa hålla alla tummar ni har att tillgå för att karnevalen blir av imorgon. Regn eller inte, det spelar mig ingen roll, bara den blir av! Jag behöver er hjälp!

Giftermål

Dora älskar att pussas. Hon är jättemysig och supergullig. Och rolig.

Innan när jag torkade henne efter duschen gav hon mig en puss på varje kind, och en rakt på munnen, vilket hon gör ganska så ofta. Men idag utbrast hon:

-OJ! På munnen! Det betyder att vi ska gifta oss!

Ibland önskar man att man fortfarande var fem år gammal.

Karneval i Centelles

Den första karnevalen vi var på var ju för ett tag sedan, men här kommer lite info om den i alla fall.

Lördag 26/2 - Karneval i Centelles [Senteljas]

Här var vi inte utklädda utan vi tittade bara på karosserna och folket som hade klätt ut sig. Kallt var det, och stämningen var inte alls lika hög som i Torelló, men det var en bra start på vad som komma skulle helgen efter.












Sist men inte minst, en skylt som säger en hel del.


Karneval i Torelló

Ja, jag vet, jag ligger efter i uppdateringarna. Men vi tar en sak i sänder.

Lördag 5/3 - Karneval i Torelló [Toraljå]

Jag och Erika hade ju som bekant sytt våra egna klänningar och vi gjorde oss även klara för avfärd tillsammans. Hon kom hit vid halv fyra och då hade vi bara en timme på oss att fixa smink, hår och kläderna. För halv fem hade vi blivit tillsagda att vara klara för upphämtning.

Sagt och gjort, på vanligt spanskt manér kom bilen och hämtade oss kvart i fem. Vi åkte till en parkering och mötte upp resten av gruppen. Ett glatt och förväntasfullt gäng var vi.

Vi åkte vidare för storhandling inför vad som komma skulle och när vi väl var på plats i Torelló var det bara att korka upp.

Vilken fest! Så otroligt mycket folk och så mycket glädje överallt! Alla sprudlade av energi och hela Torelló var på gott humör. Vagnarna var helt fantastiska och det var folkfest så det skrek om det. Jag och Erika vimsade bort oss, både tillsammans och på egen hand, men vi hittade alltid tillbaka till varandra, eller till de andra, så småningom. Tydligen var TV på plats också, för familjen tittade på oss. Nåja, de såg inte till oss på skärmen, och det kanske var tur det.

Det var i alla fall en kväll att minnas, för de som kan det. Torelló är ett av karnevalernas mecka här i Katalonien, och det märktes verkligen. Nu på lördag är det dags för samhället där jag bor. Det kommer bli mycket mindre, men det har utlovads stämning på hög nivå även här.



Vårt vackra gruppfoto innan allt drog igång.




En av karosserna. Hambugerkedjetema.

Speta i fingret

Jag har precis utförd en mindre operation på mig själv.

Mitt pekfinger började nämligen bli ömt och jag misstänkte en speta, eller sticka som det heter egentligen, i fingret, antagligen från lördagens äventyr.

Så fram med klorhexidinsprit, bomull, en pincett och en vass nål. Och av med linserna och på med en supernärsynts supersyn. Efter lite grävande hittade jag så till slut den lilla svartingen som störde mitt stackars finger. Ut med den och allt skinn runt omkring som strök med på köpet, på med en halv flaska klorhexidin och nu gör det inte ont längre. Men jag håller fingret i luften vilket gör det ganska svårt att skriva på datorn.

Kyla

På kvällen sjunker temperaturen betydligt och det var kyligt att gå hem från biblioteket klockan sju med de tre små liven.

Jag är himlans sugen på att mumsa i mig lite daimmöjlkchoklad, men den är där nere och jag är för lat för att gå ner just nu. "Matvarorna" var alltså inte tänkta bara till mig, utan till hela familjen. Så Mammica, du behöver inte vara orolig, någon fetknopp blir jag nog inte. Dessutom har jag bara börjat äta normalt idag, så jag har några dagars matintag att ta igen.



Två sekunder efter att jag skrev det här sprang jag ner och tog en daimkaka. Jag var bara tvungen!

Sol, sol, sol

Egentligen ska man nog inte använda det här ordet, men FY vad det är varmt idag! Jag svettas och har mig så fort jag går ut, och jag tror inte det beror på att jag varit sjuk. Nä, solen skiner som bara attan idag, vilket är väldigt, väldigt trevligt.

Men på lördag ska det visst regna. Superkul eftersom vi har karnival nummer tre då. Jag hoppas verkligen att vädret håller i sig och är fint och varmt, annars blir det jobbigt.


Mmm...!

Ikväll mår jag mycket bättre, även om krafterna inte är helt tillbaka än.

Men efter en sådan här överraskning kan man ju inte annat än att få ett litet lyckorus.



Mmm säger jag bara. En av Mamma Marias kollegor var på IKEA i helgen och jag skickade bud med henne. Visserligen hade jag önskat köttbullar, brunsås, lingonsylt och flädersaft också. Men det godaste fick jag i alla fall. Mmm...!

Min sjukdomshistoria

Just nu mår jag betydligt bättre än igår, men jag vågar ändå inte göra friskdansen ännu.

Jag sov till 12.10. Först då vaknade jag. Visserligen somnade jag nog inte förrän efter midnatt eftersom jag inte var speciellt trött, det blir lätt så om man sovit hela eftermiddagen och kvällen.

Pappa ringde mig tio minuter senare eftersom jag inte hunnit logga in på Skype än.

Än så länge har jag inte ätit mer än ett par Mariekex, eller Galletas Maria som de heter här. Jag tror jag ska våga mig på att äta en macka eller något för att i alla fall få lite näring i mig. Men riktig mat vågar jag inte mig på än. Visserligen måste ju min mage ha reagerat på någonting jag ätit, och som nu i så fall är bortrensat, men jag vågar ändå inte riskera att få ett återfall.

Men det är konstigt, på de exakta 15 veckor jag bott här har jag haft magproblem fyra gånger.

26 oktober. Jag kom hit.

Fredag 19 - Måndag 22 november. Celia var sjuk med diarré den 19:e och även jag kände mig lite halvkrasslig (med ganska hög feber emellanåt) de kommande dagarna. Den 21:e var vi på baskematch och dagen efter, den 22:e var jag totalt död. Vaknade med en fullkomligt galen mage och spenderade hela dagen antingen i sängen eller på toaletten. Kvällen innan hade jag ätit en tortilla de patata-macka.

Lördag 4 december. Vi skulle åkt till Montserrat men eftersom jag vaknade kl 5 med samma dåliga mage som förra gången, så blev det inställt. Kvällen innan hade vi ätit pizza och spenatpannkaka, och jag var bara dålig en dag.

18 december - 18 januari. Jag var hemma och i Korea, och var frisk hela tiden.

Måndag 24 januari. Än en gång drabbades jag av en fruktansvärd en-dags-sjukdom. Dagen innan hade Aleix diarré också. Vet inte vad jag åt kvällen innan.

Måndag 7 mars. Igår var jag som bekant helt utslagen ännu en gång, och idag känner jag mig bättre igen. I lördagsnatt (klockan 5 på morgonen på väg hem från karnivalen) åt jag en tortilla de patata-macka.

Dessutom har jag ju varit förkyld några gånger och även drabbats av huvudlöss. Jag tror inte det här huset gillar mig.

Om någon kan hjälpa mig med att ställa en diagnos på mitt problem är jag tacksam. För inte är det normalt att ha en så här dum mage.

Bara sova som gäller

Jag har sovit i princip från 15.30, med några få vakna stunder där emellan.

Och jag mår fortfarande skit. Inte lika hemskt som innan idag, men utan krafter och med feber. Why, oh, why? Jag orkar inte vara sjuk mer, jag tycker jag varit det tillräckligt i det här huset.

Sjuk igen

Jag är sjuk igen.

Spydde så fort jag kommit hem från skolan strax efter tre. Gick och la mig och har sovit i en timme nu. Fryser med, så antar att febern stiger också.

Jädrans skit alltså. Vad är det med mig??

Hej och hå

Jag ber om ursäkt för att min uppdatering dröjer, men jag är inte riktigt på g för att sätta igång minnesbanken och skriva om gårdagen än.

Erika var här till alldeles nyss och vi bytte bilder. Mycket vackra änglar var vi måste jag säga, fast vi hade vingarna upp och ner visade det sig.

Sex timmars sömn blev det förresten inatt, jag valde att gå upp klockan tolv. Familjen har varit borta sedan efter lunch vilket har varit skönt, och jag tror faktiskt att jag ska göra mig i ordning och sova strax. Trots att de inte kommit hem än.

Hemma

Nu är jag hemma igen. Jag är superdupertrött och kommer somna inom två sekunder från det att jag stängt av datorn och lagt mig ner. Men det har varit en bra kväll och det ska bli skönt att få vila upp sig hela nästa vecka.

Skridskor och klänningar

Det blir bara korta och tråkiga inlägg just nu, med de senaste uppdateringarna.

Igår var vi ju som sagt var i Barcelona. Det slutade med att vi var alla sex eftersom Pappa Felip trots allt had åkt för att jobba på förmiddagen.

Först åkte vi till en park med en labyrint i. Kul, trots att det var ganska lerigt och blött på marken. Jag fick nog några fina bilder därifrån som ni kanske kan få se vid ett senare tillfälle.

Sedan åt vi lunch i en universitetsmatsal. Smakade okej även om det inte var något att direkt hurra för eftersom pastan jag åt var kall.

Därefter åkte vi vidare till överraskningen. Barnen hade nämligen ingen aning om att vi skulle åka skridskor. Tre timmar blev det i hallen och det var kul! Visserligen var skridskorna inte de skönaste jag provat, och det gjorde lite ont i fossingarna efter en stund, men det gjorde inte så mycket. Barnen var duktiga. Aleix fick in snitsen direkt och susade iväg på egen hand. Tjejerna susade inte fram riktigt lika fort, men de lärde sig också åka runt på egen hand.

Jag lyckades ramla en gång och slog i knäna rätt ordentligt, så nu har jag ett fint blåmärke på vardera knä.

Vi åt pizza till kvällsmat, det var ju faktiskt fredag vilket Celia påminde oss om när det blev tal om middag. Men det blev riktig pizzeriapizza, vilket var kul som omväxling.

Det blev en lång dag och vi kom inte hem förrän efter tio. En liten stund senare, när jag bytt om till mjukiskläder och fått på mig glasögonen gick jag hem till Erika igen för att fixa med klänningarna igen. Nu är de i princip klara, vi ska bara fundera ut några små detaljer till, sen är det bara att karnivala loss.

Syjunta

Ikväll blev det ännu en sen kväll hemma hos Erika. Så går det om man leker sytant och fixar sina egna kläder.

För övrigt har det varit en väldigt, väldigt lång dag i Barcelona. Mer om det kommer senare. Nu blir det till att krypa ner under täcket och vila ut sig för allt som kommer hända och ske imorgon.

Ingen sovmorgon

Sex timmars sömn. Utan -ad på slutet. Jag är pigg som en nötkärna, eller inte.

Varför tvingar jag mig då upp i ottan en fredagsmorgon? (Ottan är det eftersom om man inte vet hur det ska uttlas kan läsa det som Åttan och klockan var åtta när jag vaknade (av mig själv) och jag tycker det är fruktansvärt tidigt.)

Jo, vi ska åka till Barcelona med familjen är det tänkt. Från början var meningen att åka skridskor, men eftersom Pappa Felip har blivit sjuk (jag har visserligen inte checkat senaste läget eftersom jag fortfarande sitter i mitt rum) och det var främst han som ville det, ska vi andra fem åka in och göra något annat. Vad vet jag inte exakt än, det visar sig nog.

Jag hoppas vädret håller sig på den fina sidan linjen, utan varken snö eller regn.

Nu ska jag hoppa in i duschen och förhoppningsvis vakna till liv igen.

Killing me slowly

3,5 timmars sömnad hemma hos Erika. Ja, ni läste rätt. Sömnad. Vi har sytt våra klänningar till lördag.

Nu håller mitt kära huvud på att gå i bitar och jag mår illa av min migrän. Därför blir det sovning nu.

Imorgon ska vi eventuellt till Barcelona, men vi får se hur jag orkar med det.

Uppdatering om resten av kvällen får ni imorgon. Om jag överlever tills dess.

Teaterdags

Snart är det dags för preimär av The Three Billy Goats Gruff. Ska bli spännande att se hur det går, vi har ju övat ganska mycket så förhoppningsvis slår de inte ihjäl varandra för mycket.

Vi har även gjort chokladbollar idag, mumsigt. Fast utan pärlsocker. Det fick bli strössel och kokos istället.

Igår gick vi till en park, eller rättare sagt, flickorna åkte inlines och Aleix cyklade. Han ramlade och slog sig en gång, båda händerna och ena knät fick blodstänk, men han överlevde utan men för livet.

Direkt efter att teatern är slut ska jag ut och busa med Erika igen. Vi ska leta lakan för att kunna göra änglaklänningar till på lördag. Jag har ingen aning om vad det kommer reslutera i, men det blir säker bra, hur det än blir.

Nu väntar vi med spänning på att Mamma Maria kommer hem så ridån kan gå upp.

Snö!

Direktuppdatering från mitt fönster:



Det snöar!!

Det ser inte så mycket ut på bilden, och det lägger sig inte på marken som det gör hemma, men flingorna är stora och tjocka och det kommer massor.

Tredje mars och det snöar i Spanien. Erika föreslog snöbollskrig, det hade varit något det.

Fyra års resande

Om man räknar från september 2007, månaden då jag flyttade till Spanien första gången (tänk att jag faktiskt kan säga att jag "flyttat hit" flera gånger), och fram till september i år, fyra år senare, kommer man fram till att 3/4 av de åren har jag spenderat utomlands.

35 månader av 48 har jag varit på andra ställen än i Sverige. Det är ganska otroligt. Visst, det är ganska grovt räknat, men jag tror det stämmer ganska bra med verkligheten faktiskt. Sedan jag slutade gymnasiet har jag varit på resande fot mer eller mindre hela tiden.

Fyra år och jag har egentligen inte gjort något vettigt över huvud taget. Mer än att resa då förstås. Och dessutom fattas det ju ett helt halvår till september, men ändå. Jag vet ju redan nu hur hela sommaren kommer se ut. Fem resor med resebolaget till den spanska vilda kusten.

Fyra år. Tiden går alldeles för fort, och vad gör jag? Planerar att resa runt i hela Sydamerika? Lillebror pluggar till läkare och vad gör jag? Lär mig livet och andra kulturer? Vad kommer jag ha för nytta av allt jag sett och gjort? Vad kommer det bli av mig till slut?

Fyra år. Jag kan inte fatta det. Jag hade ambitioner i gymnasiet, visserligen höga och en aning orealistiska, men det var i alla fall något. Nu vet jag ingenting. Ibland funderar jag på varför jag gör som jag gör, men jag kommer aldrig fram till något. I alla fall inget som jag vill erkänna, inte ens för mig själv. Så därför lär jag fortsätta boka flygbiljetter och upplevelser tills jag kommer på vad jag vill göra med mitt liv på riktigt.

Ecuador

Vad tiden flyger fort ibland.

Jag har spenderat de senaste tre (antagligen 4, men vem håller koll) timmarna med att läsa tre bloggar om volontärarbete i Ecuador.

Bloggarna var väldigt olika varandra:

Första var skriven av en ung tjej som jobbade på ett barncenter i Quito. Hon tyckte det var ganska jobbigt och verkade mest roa sig, det var i alla fall det hon skrev mest om.

Andra hade två författare, det var ett par som först var i Quito en sväng, och sedan åkte till en liten by i norra Ecuador där standarden var ofantligt mycket lägre än i storstan. Tjejen praktiserade på förlossningsavdelningen på ett sjukhus och killen på en skola. Dessutom upptäckte de fler platser i Sydamerika, så som Peru och Bolivia.

Tredje och sista bloggen var kanske den mest intressanta och skrevs av en ensam kille. Han jobbade på en skola i en kustby i södra delarna och trivdes kanonbra. Kanske är det så att man dras till bloggar som har positiva vinklingar istället för negativa, som den första? I alla fall så åkte även han runt och såg sig omkring, och beskrev Galapagosöarna, Peru och Colombia på ett väldigt lockande vis.

Varför har jag då spenderat all denna tid på bloggläsande? Jo, jag funderade redan förra hösten på att åka som volontär till Ecuador och nu har tankarna kommit tillbaka. Därför gör jag lite research just nu, något jag annars brukar vara väldigt dålig på att göra (det enda jag visste om Australien när jag var på väg dit var att jag ville till Sydney). Jag brukar annars ta det som det kommer, men eftersom Sydamerika är ganska annorlunda tror jag att lite efterforskning kan vara bra.

Jag vill ju passa på att göra så mycket som möjligt när jag väl ger mig av någonstans, men samtidigt göra speciella grejer, som att jobba på en farm mitt ute i australiensiska öknen, fyra timmars bilfärd från närmsta stad. Så frågan är, vad vill jag göra i Sydamerika?

Inkaleden verkar intressant. Jag vet ingenting om den, men den låter bra. Sedan fanns det massa vattenfall och vulkaner som också var värda besök. Jag tror jag ska återuppta kontakten med alla mina sydamerikanska vänner från Ecuador och Chile. Jag kände en familj från Colombia också, men de har jag ingen möjlighet att kontakta. Dessutom kan jag prata med min brittiska vännina som varit runt lite i trakterna.

En annan fråga, som egentligen är två funderingar, är när och hur länge jag vill vara borta. Jag hade tänkt till hösten, men resesäsongen håller på till början av oktober. Det innebär två månader till jul. Vill jag missa en svensk jul?

Många frågor och funderingar som ännu saknar svar. Men det är onekligen intressant att tänka på.


Excel

Jag har i en evighet nu försökt få ordning på mina excelkalkyler över hur mycket pengar jag spenderat här i Katalonien. Det var minsann inte det lättaste ska jag säga.

Men till slut fick jag fram att jag just nu ligger på -50 kr (med alla löner hittills och alla flygbiljetter inräknade), men att jag har 12 kr för mycket i plånboken. Alltså kan man säga att jag bara ligger 38 kr back, eftersom jag på något mystiskt sätt verkar ha fått 12 kr extra.

Om jag inte spenderar något mer under min resterande tid kommer jag att ha gått plus 3550 kr, det baserat på min vanliga lön i sex veckor till. Inte speciellt troligt att jag kommer spara vartenda cent under den tiden, men inte heller troligt att jag spenderar tre och ett halv tusen

Tripp, trapp, tripp, trapp

Idag har vi övat på Bockarna Bruse. Aleix har bra minne och kan redan en hel del utantill, trots att det är på engelska. Men det har blivit lite småbråk om vem som egentligen ska spela vem. Vi får se om det går att lösa på något sätt.

Igår var jag ute en lång sväng med Erika. Jag lämnade in en fruktlista till frukthandlaren, jag köpte något på apoteket (till att göra såpbubblor med), jag köpte havregryn, choklad och tuggummi. Dessutom gick vi och letade inspiration inför helgens karnival. Erika tycker att jag och hon ska matcha varandra, och det tycker jag är en kul idé, men då måste vi köpa något. Nina, den katalanska tjejen, har sagt att hon kan låna ut en dräkt till mig, vilket jag gärna accepterar eftersom det blir gratis. Vi får se vad det slutar med också.

Till kvällsmat igår åt vi pannkakor, fast med mat i. En av mina var med spenat, en annan med ost och en tredje med svamp. Barnen hade skinka och ost i sina. Plus att vi allihopa fick en med choklad i till efterätt. Mumsigt.

I eftermiddag vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på. Det får tiden utvisa helt enkelt.

Hamstern Jerry

Jag tänkte visa er hur vår senaste familjemedlem ser ut. Stackars lille Jerry.



Visst är han söt?

RSS 2.0