Detaljerad uppdatering

Som jag sagt innan, att kommentera lönar sig om det är något man vill veta. Sara frågade i en kommentar vilken familj som är hetast just nu. En till synes enkel fråga att besvara, men det är det inte, faktiskt. Eftersom jag skickat iväg en hel drös med förfrågningar nu (har inte orkat skriva om det, eftersom det är oväsentligt just nu) men inte fått respons på mer än en.

Så här ser det ut för närvarande:

Familjer som inte svarat på mina förfrågningar (och som loggat in hyfsat nyligen, jag upptäckte nämligen att några stycken inte loggat in på nästan en månad, och anser dem därför som icke-aktiva, jag räknar alltså inte med dem här och nu):
8 st

Familjer jag fått ett ja ifrån, skickat mail till, och således väntar på mail-svar ifrån (även här finns familjer som inte svarat på ett tag, och därför anser jag även dem icke-aktiva och de får inte stå med här):
3 st

Familjer som skickat förfrågan till mig, och som jag svarat ja på, och som jag väntar på mail ifrån nu:
1 st

Alltså är det fyra familjer som kanske kan bli aktuella. Men just nu är det inte speciellt långt framskridit i processen hos någon av dessa. Till två av de tre som jag redan skickat mail till och väntar på mail ifrån, skickade jag mina mail den 19:e och 21:e. Alltså har det gått drygt 1,5 vecka på båda två. Det var jag som skickade förfrågan till båda två, båda svarade ja, och jag skickade iväg ett mail till dem. Men nu har alltså ingen av dem svarat, så snart försvinner de också från min aktuella-familjer-lista.

Den tredje av dessa (jag var även här den som skickade förfrågan) fick jag ett mail direkt ifrån, alltså inget förskrivet ja, igår, men när jag skulle skicka mitt svars-mail till dem idag fungerade inte deras e-mail-adress. Så därför skickade jag ett meddelande till dem på au pair-sidan istället (det här var på en av sidorna där man kan skicka egna meddelande till och inte bara förskrivna, men det går bara om den ena parten är VIP), och nu väntar jag alltså på svar från dem. Man skulle nog kunna säga att den här familjen är hetast, eftersom de skickade mail senast igår, och jag till dem idag.

Den här familjen har två barn, en pojke på 10 och en dotter på 6, och de bor i Pontevedra i Galicien. De verkar helt okej, och de poängterade att au pairen "sería una más de la familia, compartiendo con nosotros nuestras vacaciones, viajes fiestas familiares", vilket alltså innebär vara mer med i familjen, följa med på semestrar och familjehögtider, ungefär i alla fall, enligt mina spanskakunskaper. Så vi får se hur fort de svarar på mitt mail nu, om de ens svarar vill säga.

Den sista och ensamma familjen i den egna kategorin skickade en förfrågan till mig igår, och som jag svarade ja på idag. De har två döttrar, 4 och 13 år gamla. Visserligen hade jag ju inte tänkt ha ansvar för en så pass gammal "unge", men jag svarade ändå ja, för att se om de kanske är intressanta trots allt. De bodde i Gijon i Asturien (Principado de Asturias) i nordvästra Spanien. Och nu väntar jag alltså på mail ifrån dem. Jag skulle visserligen kunna skicka ett mail till dem också, för de var betalande medlemmar vilket innebar att jag fick deras mail i deras förskrivna förfrågan. Men jag vill ändå först se om de skickar till mig när de läst mitt ja.

Av de där 8 som inte svarat på mina förfrågningar vet jag med säkerhet att fem inte läst dem än. Alltså är det lite svårt för dem att svara, eftersom de inte vet om att jag skickat till dem. De två äldsta av dessa skickade jag den 21:e och 24:e, så snart försvinner även dem ur mina aktuella-familjer-lista. De tre andra skickade jag idag. Två av de tre kvarvarande loggade in senast 21:e respektive 24:e (hm, samma datum som jag skickade de äldsta, men det är alltså inte samma familjer), och därför tror jag inte att de läst sina heller. Men på den sidan som de är medlem på, skickas förfrågan direkt till deras mail, och därför kan de ha läst dem ändå. Den 8:e av dessa skickade jag den 28:e, och de loggade in senast samma dag, vilket kan innebära att de läst förfrågan om jag hann skicka den innan de loggade in, eller att jag skickade den efter att de loggat in, vilket alltså innebär att de inte läst den.

Så här ser det alltså ut just nu. Jag är inte säker på att Sara orkat läsa igenom allt speciellt noga, men det var bra för mig att gå igenom alla familjer (jag tror jag lyckades skriva ner allting korrekt här, men är inte helt säker), och jag flyttade faktiskt över några stycken till den kalla listan, så att säga. Nu är det bara att vänta och se om någon av alla familjer vill svara mig.

Typiskt

Det är typiskt. Direkt efter att jag skrev förra inlägget tog jag så klart en snabbtitt i mailboxen, och tjoho, där var ett mail. En familj som skickat en förfrågan till mig. Familjen består av mamma, pappa och son på 3 år och de bor utanför Barcelona (som ligger i Katalonien för de som inte vet, och jag hänvisar då till inlägget "Mina önskemål"). De verkar vara helt på det klara med vad de vill att au pairen ska göra och tider och så, plus att de skriver att au pairen får gärna följa med på deras aktiviteter. Det tycker jag är en ganska viktig komponent i det hela, eftersom jag vill få den där äkta spanska kulturen och levnadssättet, och inte bara gå till ett jobb varje dag. Hade familjen bott var som helst utom Barcelona, och gärna haft en unge till i bagaget så hade det varit lätt att svara ja. Och jag är nästan lite frestad att göra det ändå. Men samtidigt, det är ju inte vad jag egentligen vill ha heller. Gud, varför kan det inte vara lite enklare?

Dessutom addade jag några familjer tidigare idag på min hotlist på en annan sida. Har inte fört in dem i min bokföring, så kommer inte ihåg hur många det var, 4, 5 stycken kanske. Men ska kolla igenom dem nu hade jag tänkt. Och får se hur jag gör med den här nya familjen.

Svar på tal

Efter ännu en kommentar från EmsyPemsy tänkte jag skriva ett inlägg tillägnat nämnda människa. Det gällde nämligen en kommentar om att "du tänker väl inte använda Internet lika mycket i Spanien som här" (fritt citerat eftersom jag är alldeles för lat för att kolla upp det ordentligt just nu) efter att jag skrivit att ett önskemål gällande min framtida au pair-familj. Och mitt svar blir:

Haha, nej, så klart inte! Men att ha tillgång till Internet gör att man känner sig lite mer "fri" än om man måste leta reda på ett Internet-café och betala dyra (?) pengar för att hålla kontakten med Sverige. Så jag kommer förhoppningsvis inte tillbringa lika många timmar framför datorn när jag väl är där. Just nu går ju de flesta av mina datortimmar till att kolla mailen, leta familjer och uppdatera här. Två av tre kommer ju inte direkt vara nödvändiga i Spanien. Möjligtvis i slutet av min tid där, eftersom jag ju planerar att eventuellt åka till Australien efter mina månader vid Medelhavet.

Detta inlägget visar att kommentarer lönar sig, eftersom jag svarar på dem. :) Så kommentera mera!

Mina önskemål

Hm, tänkte svara på en kommentar från EmsyPemsy i förra inlägget. Och svara tänkte jag göra genom att försöka skriva mina önskemål på familjen jag vill till:

- Två eller tre barn
- Helst minst en flicka av dessa
- Åldern helst mellan 3-9 år någonting
- Ingen av föräldrarna jobbar hemifrån
- Inte för mycket städning, lite grann går jag så klart med på
- Möjlighet till spanskalektioner
- Äkta spanjorer, så jag får den spanska kulturen på riktigt
- Inte bo i Cataluña, Katalonien på svenska, eftersom man där pratar catalan, katalanska, vilket skiljer sig ganska mycket från vanlig spanska, vad jag förstått kan vanliga spansktalare inte helt förstå catalan, kanske går att jämföra med svenska-norska-danska, jag vet inte riktigt
- Helst inte bo på Kanarieöarna eller Mallorca-öarna, eftersom det för mig inte känns som riktiga Spanien, lite för turistiskt och svårare att se sig om i övriga Spanien om man får tillfälle till det
- Gärna tillgång till egen bil, men inte ett måste, även om det är ett Stort plus
- Ett annat stort plus är om de har en hushållerska som tar hand om största delen av städningen, eftersom jag då kan sluta mig till att jag inte kan bli tvingad till det, men så klart dissar jag inte en familj om de inte har det
- Att au pairen får vara en del av familjen, alltså följa med på utflykter och liknande, annars är det mer ett jobb, och inte den erfarenheten jag vill åt
- Ha tillgång till Internet, haha, hur ska jag annars klara mig? Måste ju ha kontakt med resten av omvärlden också om jag vill, plus uppdatera här, inte sant?

Något mer jag klagat på? Hm, kommer inte på det just nu. Lovar att återkomma i så fall.

Två nej på gång

Det finns egentligen inte mycket att skriva om. Jag vill ha något att skriva om! Jag orkade inte ens uppdatera igår, eftersom det inte kommit något nytt. Inte ens något ointressant. Blä!

Dock har jag fortfarande inte svarat på de två förfrågningar jag fått. Ensamma mamman med två barn, och familjen med fyra pojkar. Men jag tror det blir nej till båda. Ingen är egentligen direkt vad jag söker, och jag vill känna att "det här är vad jag vill ha!". Är jag för kräsen? Äsch, som jag sagt innan, det är en liten stund man ska tillbringa tillsammans under samma tak, och då bör det ju klicka någotsånär mellan oss. Så jag ska nog ta och skicka iväg två nejbrev nu. Tyvärr. Jag vill ju hitta min familj snart.

Grekiskt, bulgariskt, brittiskt och så spanskt

Som vanligt startade jag datorn direkt när jag vaknade, dålig vana, jag vet, men det har bara blivit så, och jag vill ju kolla mailen så fort som möjligt. Tre mail var det som väntade på mig idag. Ena var så klart det dagliga med nya familjer. En spansk familj fanns det, men från Mallorca-öarna, och dit vill jag helst inte.

De andra två var från två familjer som gett mig en förfrågan var. Den ena av dessa var från en av de nya sidorna som jag blivit medlem på, spännande att se vad det var för typer. Men det var en grekisk/bulgarisk familj i Bulgarien som främst pratade grekiska. Hm, lite fel ute där för mig. Så det var ett enkelt nej.

Nästa familj var från min favoritsida, och det var en spansk familj med fyra söner i åldern 2-7 år. Det känns som det kan bli ganska jobbigt att hålla reda på fyra pojkar i den åldern. Jag har inte svarat än, men det lutar mot nej. Så mycket ansvar är jag nog inte beredd på än, tror jag.

Jag har förresten inte svarat den brittiska mamman än heller. Får ta och tänka över vad jag ska svara. Nu händer det något i alla fall. Men jag känner mig så kräsen, men jag vill ju komma till en familj som jag verkligen tror att jag kommer trivas hos. Då får man väl vara lite petig, det handlar ju faktiskt om bort mot ett år som man ska tillbringa tillsammans.

Robin Williams hjälpte mig inte

Det hjälpte inte med film. Trots att jag förtrollades av Will Hunting (med min älskade Robin Williams i rollistan bland många andra) så var det baske mig ingen spansktalande människa som skrev till mig. Skandal! Vart skickar man sina klagomål??

Ett bra (?) försök till mail

Aboslut ingeting finns det att uppdatera här med, men det struntar jag i. Anledning till att jag skriver är nämligen att förra gången jag inte hade något att skriva om, och frågade mig själv om det inte var bättre att gå och lägga sig eller kolla på en film (jag köpte ju faktiskt tre nya igår), så fick jag en förfrågan från en familj. Så jag tänkte att det är lika bra att testa om det funkar idag också. Därför tänkte jag nu krypa upp i sängen och glo på någon av de tre jag köpte igår. Tjingeling! (Hoppas det här funkar.)


Brittiskt i solen

Nu tänkte jag berätta vad som hänt idag, det går nämligen rätt fort skulle jag tro.


Det dagliga mailet var som vanligt ointressant. Det fanns visserligen en spansk familj med i listan, men inget som jag nappade på.


Jag har dock fått en förfrågan från en ensamstående mamma i södra Spanien. Familjen är ursprungligen brittisk och består förutom mamman av en flicka och en pojke (som är 10 och 12 år, vem som är vad vet jag inte). De verkar rätt okej, men problemet är att de inte är spanska i grunden. Då förlorar jag chansen till att uppleva äkta spansk kultur, så jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Tror jag väntar några timmar innan jag bestämmer mig. Beslutsångest som vanligt, man måste väga för- och nackdelar mot varandra hela tiden. Men jag vill ju ha lite action, och då är det sånt här man får stå ut med. Haha. :)


Sommarkänsla

Nu börjar den här dagen gå mot sitt slut, och en liten sammanfattning kanske är på sin plats.


Först och främst vill jag säga att det är grymt kul när okända människor hittar hit och bemödar sig med en kommentar. När de dessutom tipsar om andra au pair-sidor kan det inte bli mycket bättre. Haha. :) Alla är välkomna att tipsa eller göra tvärtom, alltså fråga mig om råd. Om jag nu kan vara till någon hjälp. Haha igen. :)


Då tillbaka till sammanfattningen:


Jag fick ett mail från en Internetsida som fungerar på samma sätt som mina fyra andra, och som jag tyckte att jag kunde lika väl bli medlem på. Adressen till den är


www.aupairathome.com


Eftersom jag är ny där kan jag inte riktigt uttala mig om kvaliteten på den, och antal spanska familjer som matchade mina önskemål verkade inte vara jättestort. Däremot verkade det finnas ett stort antal familjer från Australien, som jag också sökte på. Vi får väl se om jag får något napp där.


Jag har även fått en förfrågan från en man som har en bar i Japan om att jobba där. Men det är jag ju inte ett dugg intresserad av. Visserligen hade det varit en upplevelse utöver det vanliga, men inte just nu.


Sedan har jag blivit medlem på ytterligare en sida, efter ett tips från en av mina okända läsare. Adressen dit är:


www.newaupair.com


Så nu är jag alltså medlem på sex olika sådana sidor, plus någon agentur. Nu borde det väl hända lite mer kan man tycka. Bara att vänta och se, och hoppas på det bästa.


Förutom detta kan man lägga till att jag var i Ullared med mamma idag (som för övrigt tycker att mina bloggar är ganska innehållslösa (precis som mitt au pair-liv just nu) vilket jag kanske kan hålla med om till en viss del, men det är ju bara för att igenting händer!). Skulle egentligen bara köpa tuggummi och chokladsås, men det slutade med att jag glömde bort dessa två och istället köpte tre filmer, två klänningar, ett par shorts och ett linne. Plus fyra gamla Wahlströmsböcker för 25 kr styck och två mangapocketar. Usch, vad man slösar pengar ibland. Men kläderna var så somriga och om jag hamnar i ett soligt område i Spanien måste jag ju ha något att ha på mig. :)


Tre rätt av tre fel

Klockan är strax ett och vad som hänt idag är detta:

1. "There are new.." var inte ett dugg intressant

2. En spansk familj med en dotter på knappt två år la till mig på sin hotlist. Saken är att de inte är betalande medlemmar, och då får jag inte deras mailadress. Man får inte skriva sin adress på sin profil, men en del gör det ändå genom att exempelvis skriva det som ord istället för med @ (snabel-a eller at) och . (punkt) och så. Det hade den här familjen gjort, så därför svarade jag direkt till dem eftersom det inte lockade mig:
a. Jag vill ha lite äldre barn.
b. Jag vill hellre ha två eller tre barn, är det bara ett kan det inte leka med någon annan än mig.
c. De ville ha au pair från juli-augusti och september, alltså bara 2-3 månader, vilket jag ju tycker är för lite.
Alltså var det ett rätt enkelt nej.

Det var alla nya uppdateringar. Som sagt, det känns rätt händelselöst just nu. Jag vill ha lite action!

Snabbt förlopp

Idag har det hänt lite grann faktiskt. Orkar inte skriva allt för mycket, för stackars jag har ont i huvudet. Det som hänt är:

1. Jag fick en förfrågan från en turkisk familj i Storbritannien. Det stod i princip ingenting om dem alls på deras profil. Men det är ju inte vad jag söker, så det var ett lätt nej.

2. Jag svarade äntligen den där familjen i Spanien där mamman inte jobbade. De hade skrivit något om att de bara villa ha au pair i två månader, vilket jag tycker är för lite eftersom jag ju vill lära mig spanska, så jag frågade om det, för att få reda på mer detaljer kring dem. Jag frågade även vad de ville att au pairen skulle göra, eftersom mamman var hemma. Men hon pluggade visst till lärare och de ville att ungarna skulle prata engelska med au pairen (som de flesta familjerna vill). Jag skickade tillbaka ett mail och sa att de är nog inte rätt familj för mig, eftersom det bara handlade om två månader. Annars verkade de faktiskt rätt okej.

Hela nummer två skedde inom loppet av mindre än en timme. Antagligen kanske en halvtimme eller så, jag har inte så stor koll. Ett snabbt förlopp och ett snabbt beslut att de kanske inte var rätt. Det är så det ska vara. Men resten av dagen har varit ganska händelsefattig.

Jag har gjort en ny lista på de familjer jag haft mest kontakt med. Bara för att ha lite koll, och för att det kan vara intressant att se sen. Man får lite mer överblick över det hela då också. Men nu ska jag göra mig i ordning och vila mitt stackars huvud. Natti natti.

Svenskar i Genève

Det som hänt senast är att strax efter att jag igår kväll skrivit att jag skulle gå och lägga mig, kom det ett litet mail flygande till mig. Det var dock en svensk/belgisk familj som bodde i Frankrike, fast tydligen väldigt nära Genève, som ligger i Schweiz (här var det gratis geografilektion, haha). Så nja, det var rätt lätt att tacka nej faktiskt. Inte för att familjen verkade dålig, utan för att det är ju inte vad jag söker.

Förutom det här har det inte hänt så mycket, men klockan är ju inte speciellt mycket. För övrigt kan tilläggas att jag var uppe till tre inatt, vaknade idag av att jag drömde en av världens läskigaste drömmarna, men funderar på att försöka skriva nått av det. Det är nämligen Dean R. Koontz-stil på det hela. Usch och fy, men kanske kan bli bra. Har ju hela handlingen klar. Bara det jag ville tillägga.

Jag vet, jag är uttråkad

Jag skriver alldeles för många onödiga inlägg här om dagen. Men sån är jag, på gott och ont.

Inte ett skit har hänt sedan jag skrev förra gången. Därför tänkte jag ta mig i kragen och gå och lägga mig, eller vänta, man kanske ska kolla på någon film och hoppas på att någon skriver under tiden? Fast nej, klockan är för mycket. Det är ingen som skriver till mig nu. Suck, jag får väl vänta till i morgon. På standardmailet "There are new..". Stackars uttråkade Anna.

Mail sökes

Detta har än så länge varit en tröttsam dag på au pair fronten. Inga nya spännande mail i inkorgen som fått det att spritta till i magen. Bara tomhet.

Det enda jag gjort idag som handlar om au pair är att jag skickade iväg ett nej-brev till Australien. De som skrev till mig igår. Jag vet ju själv hur irriterande det är att se att personen varit online, men inte svarat. Just nu så väntar jag på att få svar från en spansk familj som verkar vara online varje dag. Fruktansvärt frustrerande att veta att de läst ens förfrågan men inte ger något svar. Visserligen kan man väl få ett par dagar på sig att tänka över om personen/familjen passar ens önskemål eller inte. Men jag skickade förfrågan i måndags! Suck..

Samma sak (fast inte lika många dagar) gäller en annan spansk familj. De som åkte skidor på bilden. Jag skickade förfrågan den 21:e, de svarade ja den 21:e, jag skickade ett mail den 21:e. Och nu är det 23:e, buhu! Det gick så fort för två dagar sen, och nu vill jag ha svar. Buhu! (Jag vet, jag överdriver kanske en aning. Men jag vill att något ska hända!)

Jag väntar förresten svar från fler familjer jag skickat mail till för längre tid sen (kan man säga så?). Suck, varför kan spanjorerna inte vara lite snabbare i vändningarna?? Fast jag är egentligen lika dålig själv ibland. Jag har inte svarat de som bodde vid Gibraltar än. Men det lutar mot ett nej för dem, tack vare att mamman faktiskt går hemma. Någon som har någon åsikt om detta?


Senaste nytt

Idag är det dagen efter igår, och dagen före i morgon, smart jag är va? Nej, saken vara att jag skulle säga att det idag är dagen efter Midsommarfirandet. Hoppas att alla hade en kul sådan! Jag hade det, även om jag mest körde taxi hela kvällen. Men är man sugen på att tjäna lite extra pengar så är det klart att man ställer upp. Haha.

Tack vare allt firande igår hade jag inte tid att bekymra mig över att min tomma mailbox, och inte heller att skriva något totalt oviktigt här, som idag. Men nu har jag uppdaterat mig lite grann i min au pair-värld och så här ser det ut nu:

Igår fick jag förutom de där mailen jag nämnde igår, ett mail från en familj någonstans i södra Spanien, 2 mil från Gibraltar och 10 mil från Malaga. Familjen har tre sötnosar, pojke 3 år, flickor 6 och 9 år. Det låter jättebra tycker jag, om det inte hade varit för att mamman inte jobbar, utan är hemma tydligen. Det kan jag känna att nej, det känns inte så kul. Risken finns att hon övervakar vart enda steg man tar och verkligen vakar över en. Inte speciellt kul om det är så. Därför tror jag att jag ska tacka nej faktiskt. Vill inte ha någon som följer efter i hasorna och kan klaga på allt jag eventuellt skulle göra "fel". Man vill ju klara sig själv.

Förutom det här mailet (som var ett personligt mail faktiskt) hade jag fått ett "chatmeddelande" på en av mina sidor. För att kunna se att man fått något måste man vara inloggad på sidan, det går alltså inte via mailen som det mesta. Det var ett meddelande från en ensamstående pappa i USA med tre ungar på 15, 13 och 11. För det första, jag är inte intresserad av USA och för det andra, ungarna är för gamla för att det ska vara kul. De borde väl kunna ta hand om sig själva vid den åldern??

Jag vill få ett ordentligt napp, som jag direkt känner "Åh, den här familjen vill jag till!", men det låter visst vänta på sig. Tålamod, tålamod.. Nu ska jag fortsätta mitt sökande för att se om det tillkommit några intressanta familjer jag kan skriva till. Hoppas, hoppas jag får napp snart.

Att man aldrig blir nöjd

En ny dag är här, och ännu en dags evigt väntande på att något ska hända väntar, eller?

Det är faktiskt så att när jag kollade min mail idag, så väntade det hela fyra mail på mig, och efter en stund (pappa var tvungen att uppdatera virusskyddet åt mig emellan) hade de fått uttökat sällskap med ett nytt mail.

Så, glad i hågen öppnade jag det första. Tråkigt. Var från MyTellus, någon utlandsjobbssida eller liknande som jag blev medlem på för ett tag sen.

Andra mailet var att jag blivit tillags på en familj från Australiens "hotlist" på en utav mina au pair-sidor. Tack för det. Men jag har ju ställt in mig på Spanien nu. Visserligen var deras lön skithög (om man får utrycka sig så), men jag antar att man får betala flygbiljetten (på ynka 10-11 tusen sisådär) själv då. Men det är obekräftade uppgifter. Ska tänka över vad jag ska svara, men antagligen blir det ett nej till dem ändå.

Trejde således. "There are new.." bla bla, inte en enda spansk familj idag.

Nummer fyra var ett personligt mail från familjen som lagt till mig på deras heta lista. Sådant är alltid trevligt, och då känner man att familjen är seriös, när de tar sig tid till det.

Det sista var från en agentur jag råkat bli medlem på, och de skrev att de hittat en familj som matchade mina önskningar. Jaha, en tysk/kanadensisk familj i Belgium. Var det vad jag sökte? Hm, inte vad jag minns. Får väl se om de hör av sig till mig, och då får jag säga att jag inte är intresserad.

Det här var senaste (rätt tråkiga) uppdateringarna. Återkommer väl under dagen om något intressant inträffar (eller om det inte gör det).

Förresten, jag fick en kommentar igår av Sarisen, tack för tipset! Och kommentarer är alltid välkomna. :)

Äntligen

Efter en lång dags väntan hände det äntligen någonting! Jag skickade ju iväg två nya förfrågningar innan idag, och en utav de gav mig ett positivt besked (ett sånt där förskrivet) redan nu ikväll. Så jag skickade iväg ett mail till dem nyss. Jag har varit så smart så jag har förskrivit ett brev om mig själv och massa frågor till familjerna, så det är bara att ändra om det lite för att anpassa det efter varje unik familj, och sen bara skicka iväg det. Jag är så fiffig. Haha. :) Det var för jobbigt att skriva ett helt nytt varje gång, så det här tyckte jag var en bra idé faktiskt.

Familjen som det gäller ikväll är en familj på mamma, pappa, dotter, 6, söner, 7 och 4. Om jag fattat det rätt. De heter i alla fall Nacho, Lucia och Alonso, så jag tolkar det som det. De bor i Sevilla, och de åker skidor (det sluter jag mig till eftersom deras visningsbild är en skidbild på dem, men jag tror det är lite för varmt i Sevilla för det, så då kan man också sluta sig till att de reser ibland, smart va?), och det är i princip allt jag vet om dem. De hade inte speciellt mycket på sin presentation, så därför blir det spännande att se vad (om) de svarar på mitt mail. Ännu något att vänta på alltså.

Men nu får jag inte klaga längre, eftersom något äntligen hänt. Men jag vill att det ska hända mer. Jag vill ha mail!! :D

Händelsefattigt

Hur uttråkad får man egentligen bli?? Det här är mitt tredje inlägg för idag, och det enbart för att absolut ingenting har hänt. Det är sådana här dagar man verkligen känner "Äsch, jag kan ta vilken familj som helst, bara det sker några framsteg i processen nu!", vilket inte är speciellt bra. Man måste ta det lite tid innan man bestämmer sig för en familj, eftersom man ju trots allt ska tillbringa en stund tillsammans med dem. Och när man ju faktiskt får chansen att välja familj (vilket man ju inte fick första gången man kom till en familj) så kan man ju passa på att välja en som man tror passar en. Men suck, det är så tråkigt när ingenting händer. Underhåll mig!

"There are new profiles..."

Guud, vad jag är uttråkad! Ett enda mail har jag fått än så länge, och det är det dagliga nyhetsbrevet med "There are new profiles corresponding to your criteria" från en av mina sidor. Men det brukar mest vara ointressanta familjer från Frankrike, USA eller Storbritannien. Ibland någon spansk familj, men oftast är de inte intressanta heller.

Så för att göra mitt liv lite mer spännande slängde jag iväg två förfrågningar nyss till två familjer från min favoritsida. Jag gjorde nämligen en liten kupp igår eller förrgår och ändrade min ålder till 19 istället för 18. Jag kommer ju vara 19 när jag åker iväg, och i mitt "Dear Family"-tjafs står det att jag är 18 för tillfället. Skälet till varför jag ändrade åldern är för att då får jag in fler träffar, och fler familjer kan upptäcka mig. Man får väl vara lite smart. De flesta söker nämligen 19 och uppåt i princip, så varför inte utnyttja sin taktiska sida lite grann?

Så nu är det bara att vänta och se om jag får några fler mail idag. Snacka om att stackars lilla jag är rastlös. Halva dagen har gått och jag klättrar på väggarna efter spänning i tillvaron. Hjälp!

Glädje upp, glädje ner

Gick upp för ungefär en tre kvart sedan, startade datorn det första jag gjorde, som alla andra dagar. Är inte detta ett tecken på beroende så vet inte jag vad beroende är, men det positiva är i alla fall att jag är fullt medveten om det, plus att jag kan sluta med det om jag bara vill (precis detta utlåtande har jag hört ska vara ett ännu större tecken på beroende).

Loggade först in på min msn-mail där jag glatt upptäckte att jag fått mail från facebook.com och en vännerförfrågan från en gammal jobbarkompis från 2005. Det du! Efter att ha bekräftat hennes förfrågan loggade jag snabbt in på min seriösa mail och glädjen dog ut. Inte ett enda mail. Surt som sura remmar, eller något i den stilen. Det blir helt enkelt att fortsätta kolla var 10:e sekund för att se om något händer. Men först ska jag logga in på tre av mina fyra medlemssidor. Något kan ju faktiskt hänt där också. Nya familjer som tillkommit som man kan terrorisera lite kanske. Vem vet? Uppdatering lär komma under dagen, om det nu händer något intressant vill säga.


Hur allting startade

För det första, anledningen till att jag skaffat en blogg (som ungefär den sista i världen) är att jag tänkte försöka plita ner det som händer i mitt liv, med de två orden au pair som centrum. Detta efter att igår ha råkat snubbla in på en blogg angående detta, och då kände jag att, "oj, jag kanske ska försöka mig på det här jag också", så då slutade det inte bättre än så här.

Efter denna inledning kanske det är dags för en liten snabb presentation av undertecknad. För tillfället är jag 18 år, heter Anna och bor i ett litet samhälle i de halländska skogarna. Så, det får räcka. Efter att äntligen ha slutat gymnasiet står livets dörrar på vid gavel och sommarvindarna vill dra iväg en på nya äventyr. Mitt äventyr kommer antagligen att börja någonstans i Spanien. Det är nämligen där, eller i Australien, som jag skulle vilja jobba som au pair. För de ovetande kommer här en snabbgenomgång på vad det är:


au pair [opä:´r] (franska, eg. 'till lika värde'), fritt uppehälle (och viss lön) för barnpassning och hushållsarbete, särskilt när det gäller utländska studerande som för att lära sig språket bor och arbetar i en inhemsk familj; ofta använt som kortform för au pair-flicka eller au pair-pojke. (www.ne.se)

Snällt av mig va?

Redan när jag var en liten flickstackare hade jag en förkärlek till barn (tro inget nu bara, jag brukar anses som hyfsat normal, eller vänta, det beror nog på vem man frågar) och de har alltid tytt sig till mig, så nu när alla möjligheter skockas kring en är det dags att ta sig i kragen och göra något nytt. Därför tänkte jag att det kunde vara en bra idé att lämna kalla norden och bege sig mot varmare breddgrader.

Sedan en ganska lång tid tillbaka har jag velat åka till Australien eller Nya Zeeland, och innan jag kommit på den eminenta idén om att åka som au pair var jag rätt inne på att sticka dit och jobba som farmarbetare eller något i den stilen. Men av någon outgrundlig anledning ändrades mina tankebanor och det blev au pair som lockade istället. Efter vissa omständigheter och mysiga möten lades även Spanien till som tänkbart mål. Jag har läst spanska två år nu på gymnasiet, och tack vare de där omständigheterna (läs: en kille (läs: en spanjor)) kände jag att jag vill utveckla de ytliga kunskaper jag lyckats insupa på två år. Så, för att inte förlora mina språkfärdigheter lades Australien (Nya Zeeland tappades någonstans på vägen, vet faktiskt inte varför) på is, och siktet ställdes in på Medelhavsområdet istället.

För nästan en månad sen började jag så mitt familjesökande. Vips så var jag medlem på fyra olika internetsidor som hjälpte framtida au pairer och värdfamiljer att finna varandra. Ingen av dessa sidor är någon agentur, utan bara ett hjälpmedel på vägen. Jag kan ju fortsätta min vänliga inställning med att ge er namnen på dem, utifall att någon är intresserad av samma sak som jag:

www.aupair-world.net (min favorit faktiskt, det var den första jag blev medlem på, inte störst utbud, men känns mest seriös)
www.greataupair.com (nummer två i ordningen, många familjer att kolla in, mest fakta att fylla i tror jag)
www.aupair-options.com (absolut störst utbud av familjer, har fått många förfrågningar genom detta, även ett samtal faktiskt, kan berätta om det sen också)
www.sunnyaupairs.com (minst utbud, och den sidan jag besöker mest sällan)

Det var de fyra. Jag har även "råkat" bli medlem på några andra, agenturer tror jag. Men jag har inte riktigt hängt med på hur de fungerar, utan jag tycker det här med att leta reda på sin familj själv känns rätt bra. Då kan man välja och vraka och familjerna kan själva kontakta mig också. Det ska förresten tilläggas att när jag skriver störst utbud, menar jag utbudet av spanska familjer, övriga länder har jag inte så stor koll på.

Om vi återgår till det jag skrev om då, vips var jag medlem på de här sidorna. Snabbt fick jag förfrågningar och nybörjare som jag var kändes det så elakt att tacka nej. Men efter att ha väntat några dagar och hunnit anpassa mig till hur det kanske fungerade, så rullade det på. Idag, nästan en månad senare har jag sammanlagt fått ca 35 förfrågningar (kan ha missat någon, jag för statistik över allting, och jag Vet, jag Är en aning onödig) och har skickat iväg 15 själv. Av dessa har jag tackat nej till många, tackat ja till ett fåtal och fått svar tillbaka av ännu färre. Det är fruktansvärt irriterande att skicka iväg en förfrågan (som på de flesta sidorna är ett förskrivet brev) och att sedan inte få varken ett ja eller nej tillbaka. Kan vara värt att tänka på när man som au pair får förfrågningar själv. Därför ska man svara på allt man får. Ett klart nej är bättre än att tiga ihjäl det.

Av de familjer som jag gett positiva svar till har jag haft närmare kontakt med endast två egentligen. En familj i Vitoria, norra Spanien, men de hann välja en annan tjej som de haft kontakt med tidigare. Samma sak gällande en familj í sydöstra Spanien mellan Alicante och Benidorm. Ett fåtal till har varit lite mer än bara det där förskrivna, men det har än så länge inte blivit något seriöst. Jag väntar på svar från ett antal familjer, och har kommit fram till att jag blivit beroende av att kolla min mail. Har igång datorn hela dagen bara för att kunna kolla om någon skrivit till mig. Snacka om beroendeframkallande.

Jag lovar dock att komma med uppdateringar när något nytt händer. I det här skedet finns inte så mycket att säga, eftersom jag inte vet vem som svarar och när, alltså är det onödigt att slösa tid på att gå in för djupt på det.

En rolig sak som jag tänkte berätta är om ett samtal från Tarragona, på östra sidan Spanien, inte jättelångt från Barcelona (man lär sig geografi på det här sättet, eftersom det kan vara bra att veta var de olika städerna ligger) som ligger i regionen Katalonien (Cataluña) där de både pratar spanska, även kallat castellano, och katalanska (catalan). Catalan skiljer sig från "vanlig" spanska, och jag vill helst inte åka dit eftersom jag vill lära mig den vanliga spanskan. Catalan pratas bara i Cataluña och de flesta andra spanjorer förstår inte catalan. Inte speciellt bra i alla fall. Nästan samma sak gäller för övrigt området där Vitoria ligger (egentligen Vitoria-Gasteiz) där det pratas baskiska (vasco). Området heter nämligen Baskien (País Vasco) och de som är lite allmänbildade har kanske hört att det är lite bråkigt där, eftersom en liten grupp "terrorister" vill att Baskien ska bli självständigt. Skillnaden mellan Baskien och Katalonien är att baskiska är ett helt eget språk som skiljer sig väsentligt från spanska, medan katalanska är hyfsat snarlikt. Därmed är baskiska inte lika lätt att förväxla med spanska, och dessutom pratar de alldra flesta i Baskien vanlig spanska till vardags. Det är därför jag kan tänka mig åka dit, men inte till Cataluña. Nu blev det dock lite för mycket onödig fakta (det bör även tilläggas att faktan är okontrollerad och kan därför vara felaktig, jag ber i så fall om ursäkt) och jag ska återgå till ämnet.

Tillbaka till telefonsamtalet således. Jag tänker härmed citera mig själv från en blogg på en mycket populär ungdomscommunity eftersom jag inte orkar skriva själv (lat som jag är). Så här kommer vissa utdrag från den 1:e juni, men händelsen inträffade dagen innan:

"När hon ringde var det på dolt nummer, så jag svarade som jag brukar "Hej, det är Anna." Men täckningen var dålig så det var svårt att höra vad människan på andra sidan luren sa, och när det plötsligt gick upp för mig att "shit, hon pratar ju engelska med mig" så blev det lite lättare att hänga med. Men hennes engelska var inte speciellt bra, så hon försökte prata spanska med mig, och jag försökte svara tillbaka på spanska så gott jag kunde. Det var skitkul att verkligen försöka tänka och prata på spanska, efter bara två års skolstudier. Så genom en mixad engelska/spanska konversation fick jag fram vad hon ville veta och fråga.

Hon var au pair (sa hon, men jag tycker det är konstigt att vara au pair i sitt eget land?) hos en familj i Tarragona, som ligger hyfsat nära Barcelona. Hon hade jobbat där i 2,5 år och skulle sluta nu så hon hjälpte familjen att hitta en ny au pair. De har en son på 8 år och ville att jag skulle komma juni/juli någonting, men jag försökte säga att jag antagligen skulle jobba fyra veckor, men det förstod hon inte på engelska, så efter lite betänkte tid kom jag på vad vecka hette på spanska. Hon undrade hur länge jag läst spanska, och jag svarade på engelska 2 år, men det kunde hon inte heller, så spanska för mig igen. Och så frågade hon om vad jag gjorde, så sa jag att jag skulle "graduate next week", men det förstod hon inte heller, så då var jag tvungen att försöka komma ihåg vad sluta heter på spanska. Och jag blandar alltid ihop börja och sluta, men jag kom till slut på att terminar är sluta och empezar är börja. Så jag tror jag fick det rätt. De ville ha mig i två år, men jag sa att jag hade tänkt ett år. Hon skulle i alla fall skicka ett mail sa hon, på spanska (hon frågade om det var okej, och jag tänkte att det är bättre att hon skriver på spanska för att hon ska skriva rätt och inte göra så att jag missförstår någonting). Jag har inte fått något mail än, men det kommer väl antagligen."


Så, det var det. Nu har jag skrivit så mycket att hälften, eller möjligtvis en fjärdedel hade varit nog. Men så går det när man inte har något mer vettigt för sig än att kolla mailen var andre minut. En sådan sorglig prick jag är. Men man ska ju ha i baktanken att jag faktiskt väntar på att hitta rätt familj att spendera ett antal månader tillsammans med. Och då får man vara lite halvt nördig tycker jag, så det så.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0