Choklad i bra förvar

En rolig/konstig sak som hände för ett tag sen som jag glömt bort att skriva om:

Jag var på Carrefour för att köpa choklad (ovanligt va?) och när jag öppnade chokladkakan (en helt vanlig kaka med rutor, precis som min Marabou, även om den inte är lika god, men nära inpå faktiskt) blev jag förvånad när det innanför det yttersta lagret av aluminium fanns ett till lager av samma material. Men jaha, de hade visst råkat få dit ett extra lager helt enkelt. Men döm om min förvåning när jag stötte på ännu ett skyddande lager. Det slutar dock inte där, för lager nummer fyra fanns att hitta även det. Fyra lager av aluminuim bestod hela kakan av! Snacka om bra skyddad, men oj så onödigt. Har aldrig stött på det innan, och hoppas att jag slipper det i fortsättningen. Inte bra ur miljösynpunkt att ha så mycket omkring min choklad. Men jag kan ju i alla fall vara säker på att ingen varit och petat på den, innan jag fick fingrarna på den.

Tvättproblem

Det jädrans tvättmaskinen tvättar inte rent! Vet inte hur många gånger jag blivit missnöjd, och inte vet jag hur jag ska få bukt med problemet heller. Måste fråga Mamma Alv hur hon gör, och om hennes tvätt blir ren och fin, för min blir det alltså inte. Sen att j*kelskapet inte har några gradtal irriterar jag mig också på. Jag har sagt det innan, men kan säga det igen, införskaffa en tvättmaskin med gradtal för fasiken, istället för en med "varmt", "kallt" och "mittemellan"!

För övrigt kan det tilläggas att jag försöker hitta på bra julklappar till folk, men jag är så dålig på det. Vill till Rastro (en stor marknad varje söndag i Madrid) och se om man kan hitta något roligt där.

Roxette i Spanien

"It's a bright June afternoon, it never gets daaark.. Get your green, green tambourin, let's play in the paaark.."

Alvato kan nästan texten. Tjoho, jag uppmuntrar verkligen honom till att lära sig den. Mer svenskgjord musik till de spanska barnen! Wiiiee!

Ikväll kom vi hem sent, eftersom vi stannade kvar en lång stund hos Pat. Jag hjälpte henne med att både svara på förfrågningar och skicka iväg två stycken. Så vi får se vad som händer. Hon vill i alla fall allra helst ha en svensk au pair. Eftersom de är de bästa i hela vida världen!

Plus att jag fick reda på att hon inte fått mitt mail med mitt telefonnummer i lördags. Mystiskt, för i min utkorg står det att det är både skickat och läst. Men i hennes inkorg finns ingenting. Väldigt konstigt. Men nu har hon i alla fall mitt nummer, så, vi får väl se. Dessutom vet jag var den där killen hette nu. Tror jag. Om jag kommer ihåg rätt vill säga.

Lång uppdatering

Kanske börjar bli dags för en liten uppdatering om vad som hänt på sistone.


Söndagen såg ut som följer. Jag gick upp vid 10 för att hinna duscha och göra mig i ordning inför Madrid. Vi skulle äta lunch hos farföräldrarna och fastern fyllde år, det förstod jag efter ett tag, när det kom in tårta och hon fick en present. Men vadå? Ingen hade ju sagt till mig att hon fyllde år, så hur skulle jag kunna veta det?


Jag satt med barnen på en bordsända och det var roligt. Tvillingkusinerna på sex år vardera är hur mysiga som helst. De kan inte speciellt mycket engelska, men vissa saker kan de ändå, så jag försöker prata engelska med dem (de tycker det är kul), men de pratar främst spanska tillbaka. De här två supersöta små liven är verkligen kanonroliga att ha att göra med. Nästan så man skulle ta och byta familj i familjen så att säga, haha.


Under hela tiden väntade jag med spänning på ett eventuellt samtal från Pat, men det kom aldrig. Så hela kvällen tillbringade jag i farmor och farfars lägenhet, pluggandes på mina spanskasaker (som jag klokt nog tagit med mig, jag har tydligen varit på så pass många släktkalas att jag vet vad som väntar). Alltså blev det inget med min blind date, lite trist, men vi får väl se om det kommer på tal i helgen igen.


I måndags klippte jag mig alltså här i Spanien. Pat följde med mig för att visa var det var, och förklara för alla som jobbade där att jag inte kunde speciellt mycket spanska. Jag fick förklara hur jag ville ha det, och sedan började omvandlingen. Först var det två stycken som samarbetade med att göra slingor i håret på mig, och jag hade tänkt ha mörka slingor i hela håret, och förstärka de två blonda jag redan hade. Efter en lång stund med slinggörandet fick jag sitta och vänta i en evighet. Hemma får jag en sån där hårfönsgrejsemojs runt skallen så det ska gå fortare, men här var det luften som fick sköta jobbet. Tror jag satt i över en halvtimme och läste spanska skvallerspalter.


Efter denna långa väntetid tvättade de ur färgen och sen klipptes jag. Det var en av tjejerna som hjälpt till med slingorna och hon frågade hur jag ville ha det och så, men sen kom det två andra och hjälpte till med det hela de också. De sa vad de tyckte och båda två pillade i håret på mig. Det hela slutade i alla fall rätt okej, plus att de gjorde en hårpeeling på mig också. Så då fick jag tvätta håret en andra gång där. Därefter fönade tjejen som klippt mig, så att håret blev rakt och fint. Det hade nog gått snabbare med en plattång, men nu var det alltså föning som stod på programmet.


Under all den här tiden satt jag och var lite bekymrad över barnen. Pat skulle hämta dem om jag skulle bli sen (jag hade tid hos frisören vid 15.30, och barnen slutar vid 16.45, så jag trodde inte att jag skulle bli jättesen, men utifall att jag skulle bli det, hade Pat fått ett papper som sa att hon fick hämta barnen istället för mig), och ju mer tiden gick, desto senare blev jag. När alltihopa var avklarat hade klockan hunnit snurra på sig nästan två och ett halvt varv! 2,5 timmar tog det alltså. Så, jag skyndade mig tillbaka till Pats hus och hämtade hem två trötta stackare. Jag hade lite dåligt samvete eftersom det tagit så lång tid, men jag hade inte alls räknat med det. Och de var inte sura eller arga, bara trötta, som tur var.


Dessutom har vi börjat lyssna på Roxette i bilen (istället för den totalt urtjatade låten "Ni una sola palabra" med Paulina Rubio, eller "Cuidate" med La Oreja De Van Gogh (som jag visserligen älskar)), eftersom i bilen på väg hem från Madrid i söndags hade Pappa Alv en skiva med dem i bilen som vi lyssnade på. Jag hörde direkt att det var Roxette och började så klart babbla en massa om dem. Pappa Alv visste inte ens att det var en tjej och en kille som sjöng, utan frågade mig vilket av alternativen det var. Jag babblade på om att killen är från min stad och att han har ett svenskt band också, och bla bla. Svensk som man är så blir det bara så. Barnen hade i alla fall två favoritlåtar där, "June Afternoon" och "Dressed for success", eftersom de "skriker till" i båda låtarna, och det är det barnen gillar. Och jag har inte ett dugg emot att lyssna på lite svenskgjord musik, så bara att dunka på i bilen.


Alvato är förresten hur charmig och överraskande som helst ibland. Häromdagen när vi åkte hem sa han plötsligt "Anna, look! Look at the sky Anna! It's beautiful!" Han är så söt när han upptäcker naturens skönhet. I fredags när vi var hos Pat sprang han ut från huset eftersom han ville åka hem, men Alvita ville göra en sak först. Så jag var tvungen att springa efter honom, ut i den kalla novemberkvällen. Jag hittade honom vid bilen och han var lite småsur (men av trötthet), men plötsligt tittade han upp på himlen, pekade på månen och sa "The moon is beutiful, look!". Och den var verkligen fin, stor och lysande med lite moln framför, så den såg så där mystisk ut.


Jag har börjat inse att jag kommer sakna livet här, det har inte ens gått tre månader, och jag har många fler framför mig, men trots det vet jag redan nu att jag kommer sakna det. När barnen är på myshumör och beter sig som man vill, då är de helt underbara, de små liven. Jag kommer sakna naturen, med bergen och allt vackert. Jag kommer sakna att gå till Carrefour och köpa choklad (båda igår och idag, illa, illa). Jag kommer sakna människorna här. Jag kommer sakna att köra som en galning (okej, inte som en galning, inte ens som en spanjor, men nästan, jag undrar när jag ska orka skriva det där inlägget, det här idag börjar bli för långt, så vi får nog ta det någon annan dag). Jag kommer sakna Spanien. Helt klart.


Igår träffade jag Manu för första gången på tre veckor förresten. Under de senaste tre veckorna har vi knappt haft någon kontakt alls. Han har börjat jobba på eftermiddagarna och kvällarna, och på dagarna är ju jag i skolan, vilket innebär att det är i princip omöjligt att träffas eller finna gemensam tid på MSN. Dock skrev vi lite grann i helgen eller i slutet av arbetsveckan, kommer inte ihåg, på MSN, vi pratade om att på tisdag kunde vi antagligen träffas igen, eftersom hans jobbtid förskjutits en timme framåt, vilket innebär att han inte behöver stressa hem lika mycket efter sin universitetslektion. Vi bestämde aldrig något helt och fullt, och efter det pratade vi inte mer. Så, i går visste jag inte om han skulle komma till min skola eller inte, men när jag gick ner för trappan satt han utanför och väntade. Det var kul att träffa honom igen, även om det bara var för 40 korta minuter. Sen var han tvungen att ta tåget hem, och min buss skulle gå om en stund den också.


I lördags spenderade jag förresten en stund på kvällen/natten med Föräldrarna Alv. Vi tittade på "Firewall" tillsammans, på spanska, men med svensk undertext. Perfekt! Alla förstod allting och jag fick lyssna på spanska under tiden. Det var till och med så att två meningar inte fått någon svensk översättning, men jag förstod vad de sa på spanska ändå. En annan gång var det tvärtom, och då fick jag säga till föräldrarna vad som sagts.


Nu har jag snart skrivit två A4-papper i det här inlägget, men så går det om man är dålig på att uppdatera som man ska. Stackars läsare som måste plöja sig igenom allt det här, om det nu är någon som orkat göra det. Haha.


Vi har förresten börjat i Intermedio nu ju. Vilket har inneburit att vi har fått E i båda lektionerna. Alltså har vi samma lärare under hela dagen. Visserligen är hon bra och trevlig, men samtidigt kan det vara bra att byta efter halva tiden. Så man inte somnar allt för fort. Haha.


Nu ska jag nog försöka göra någon läxa, eller vila en stund, innan jag busar vidare mot barnens skola. Den norska pappan frågade mig förresten igår på vilken skola jag läser. Han ska börja studera spanska han också, och jag sa att min skola är bra, så han skulle kolla upp den på Internet. Lite kul om han hade börjat där också. Då kan jag prata svenska även där. Mohaha! Fast egentligen hade jag velat prata mer spanska. Det känns som jag hade utvecklats fortare om jag gjort det, men engelska är ju så mycket smidigare, tyvärr. Och nu ska jag sluta babbla. En svag punkt jag har, att inte kunna sluta skriva när jag borde gjort det för länge sen. Så, tjipp och hej tills vidare!


Snabbt inlägg

Kom nyss hem från Madrid. Vad som hände och inte hände kommer kanske i morgon, men jag tvivlar på att jag kommer ha jättemycket tid över till att skriva då. Ska ju klippa mig och fixa till håret lite grann är det tänkt. Spännande att se hur det kommer att bli.

Nummerväxling

Nu har Pat fått mitt telefonnummer också, hon visste inte om killen kunde träffas i morgon eller inte. Kan han inte det lär det bli en lång söndag för min del, en heldag från 12 till ca 19-20 med farföräldrarna. Visserligen är de snälla och så, men det kan bli rätt jobbigt. Farfarn har ju som tidigare sagt sina idéer och åsikter, men han är okej ändå. Så jag hoppas faktiskt att den där killen har tid att träffas, och hoppas i så fall att han är en okej typ också. Fortsättning följer..

Dejtingplaner

För ett tag sen skickade jag iväg ett mail till Pat om att jag inte kan träffa den här killen ikväll, men att jag gärna gör det i morgon istället om det är möjligt. Kan ju vara kul att träffa lite nytt folk. Haha. Och är han trevlig så ville Luc gärna att vi skulle ut nästa helg istället. Så, nästa helg kanske det blir party i Madrid, vem vet, vem vet.

För övrigt, helt och hållet en slappedag.

Blind date

Ikväll kom jag och barnen hem samtidigt som Mamma Alv, det vill säga vid 8. Först lekte de som vanligt i skolan och sen åkte vi hem till Jav och Pat. Jag skulle hjälpa henne med sitt au pair-letande. Det gick faktiskt rätt bra i mitt översättande engelska till spanska, riktigt stolt över mig själv. Men det roligaste kommer här:

Pappan i familjen (här kan vi kalla honom Pappa Pat) fick en idé (jag tror det var han, men sen var det ett samarbete mellan Mamma och Pappa Pat, plus Mamma Pats syster/brorsdotter) om att jag skulle gå ut i Madrid i morgon med hans syster/brorsson! En kille på 20-21-22 någonting sa de, mycket lugn och trevlig och seriös, och bla bla. Snacka om att de ville para ihop mig med honom! Pappa Pat ringde till honom och pratade om mig "sí, sí, muy guapa, guapa, habla muy espanol, bla bla.." och sedan ville han att jag skulle prata med människan. Jag liksom! Han slängde över telefonen till mig, men jag bara sa att jag pratar inte spanska och skickade över mobilen till Pat istället. Hela situationen kändes, tja, pinsam. Men jag skrattade en hel del också, för det var rätt roligt, men hemskt pinsamt. Sedan ville de (vad jag förstod det som) att jag skulle prata med denna killes pappa, och Pappa Alv sa ungefär, Här, det är din svärfar, prata med honom. Jag bara nej, nej, nej. Jag vill inte prata med en okänd människa i telefon, inte på spanska i alla fall! Usch, så hemskt det var, men som sagt, rätt roligt också. De ville att jag skulle komma klockan 22 i morgon till deras hus, och syster/brorsdottern (Paq) skulle fixa mitt hår och vi skulle åka till Madrid och dansa hela natten, till sex, sju, och hi och hå. Men jag lyckades övertala dem om att jag måste prata med Mamma och Pappa Alv först, och att jag skulle skriva ett mail till Pat i morgon och säga hur det blir. Familjen Alv ska till Madrid på söndag, och jag berättade direkt när jag kom hem hit för föräldrarna om Familjen Pats planer för mig. Mamma Alv föreslog att jag kan ju träffa denna kille (som jag inte ens kommer ihåg namnet på) då istället, så slipper jag gå ut med människor jag inte känner i Madrid. Och jag tyckte det lät som en bra plan, för det skulle vara kul att träffa honom trots allt. Föräldrarna Alv tyckte det var roligt också, de skrattade när jag berättade det. "Du har tydligen gjort ett så bra intryck på dem att de vill ha dig in i familjen", sa Pappa Alv. Och tja, vi får väl se vad som händer. Haha. Men jaja, kul var det i alla fall, skrattade halvt ihjäl mig (både av "rolighet" och pinsamhet åt hela situationen).

Och nu har jag hunnit andas lite också, var tvungen att skriva det här innan känslorna hunnit svalna av. Och måste plita ner i ett mail på min knackiga spanska, ett svar till Pat. Plus att jag måste fråga henne igen om frisörtidsbokningen. Kommer inte ihåg exakt vad hon sa. Och det är mycket lättare att förstå skriven spanska än talad.

Jag har dessutom huvudvärk, och är lite halvhungrig, fast samtidigt mår jag illa när jag tänker på mat. Konstig blandning. Men jaja, ska bli spännande att se vad som händer i helgen i alla fall. Jag har aldrig gått på en äkta blind date innan, kanske kan bli roligt. Fortsättning följer med säkerhet..

Månadsavslutning

Nu är ännu en månad avklarad i skolan. Två månader har jag alltså varit där nu, och om man lägger på två veckor till får man min sammanlagda tid i Spanien. Tiden går fort.

Om någon undrar hur det gick för mig på proven kan jag säga att det var svåra prov, och inte mina bästa resultat under de här två månaderna, men trots det lyckades jag med konststycket att få Sobresaliente på hela kursen. Det såg ut så här i betyget:

Gramática
Puntos: 100
Calificación: MH (Matricula de honor)

Composición
Puntos: 96,75
Calificación: SOB (Sobresaliente)

Conversación
Puntos: 98
Calificación: SOB (Sobresaliente)

Kommentarer på detta är att Mig är alldeles för snäll. Visserligen är det jättekul att få 100, men frågan är om jag förtjänar det. SÅ bra är jag ju inte. Och det senaste provet var inte 100%-igt. Visserligen har jag haft 100 på de övriga tre, men borde det inte bli ett medelsnitt av alla fyra? Men jaja, jag ska inte klaga, då kanske han ångrar sig. Visserligen spelar det ingen roll nu, eftersom det var sista dagen med honom som lärare. Sorligt. Kommer sakna honom. På måndag är det Intermedio som gäller, inte Elemental. Läskigt.

Och alltså, jag fick det där diplomet igen, om någon är intresserad. Men december lär jag inte få något för, eftersom jag kommer missa så pass mycket då. Då är jag nämligen i Sverige och latar mig i kylan!

Lista

Saker jag är vill göra för tillfället:


Sjunga SingStar

Rida

Glo på en film med myssällskap
Åka skridskor och skidor

Bowla

Spela volleyboll

Läsa en bra bok uppkrupen i sängen

Shoppa upp hela min lön på kläder

Spela flöjt
Ändra mitt hår och stil
Baka chokladbollar, pepparkakor och lussekatter
Sova


En torsdag

Inga chokladbollar idag heller. Vad ÄR detta?? Det berodde på att Pappa Alv kom hem tidigt, och barnen var trötta. Alvita har tittat på tv hela kvällen och Alvato har ägnat sig åt datorn. Snacka om lättskötta ibland, även om tv och dator inte direkt är den bästa sysselsättningen.

En glad nyhet är dock att jag Äntligen hittade mina havregryn. Men inte var de vid flingorna och müslin inte. Vet inte hur många vändor jag gick där bland hyllorna, men trots det dök de inte upp ur tomma intet. Konstigt. Idag frågade jag två människor som jobbade där om de visste var det fanns, och OM det fanns. Båda två sa att det fanns, men ingen av dem visste var. Så, jag fick allt leta på själv. Och som av en uppenbarelse hittade jag det till slut! Bland /svenska/ (sydamerikanska) tortillas och potatischips och grejsemojser. Jag hade tittat där innan, men då såg jag inte vad jag letade efter. Men idag var visst den lyckliga dagen. Dock saknar jag fortfarande pärlsocker, men det går lika bra med strössel. Så, nu är bara frågan när chokladbollebaket ska bli av, inte lär det bli i morgon, och inte i helgen heller. VIll göra det ensam med barnen efter skolan.

Pratade med Mamma Pat idag (som de flesta dagarna). Det flyter på någorlunda bra faktiskt. Visserligen är det hon som pratar mest, men jag försöker lägga in saker och så ofta jag bara kan, så jag övar på att prata. Här hemma är jag för lat, blir mest engelska, tyvärr. Plus att Föräldrarna Alvs spanska känns mer grötig och snabbpratande än Pats. Hon är från Eucador, vilket innebär att hennes spanska är annorlunda. Men enbart på ett positivt sätt, hon är enklare att förstå än vanliga spanjorer, i alla fall Familjen Alv. Vi bestämde en dag när jag ska klippa mig, hon skulle ringa och kolla så jag får en tid då bara. Ska bli spännande, och är verkligen på tiden. Håret är långt som attan och behöver en liten justering om man säger så.

Nu ska jag nog gå ner och göra mig en stekt ägg-macka. Är inte alls hungrig, mår illa när jag tänker på mat, men måste ju äta någonting ändå. Sen ska jag göra klart läxorna, och därefter får vi se vad klockan är. Skulle vilja komma i säng före 22.30 ikväll, men det lär bli en omöjlig uppgift. De senaste nätterna har det varit efter 23 varje gång, men trots det har jag varit någorlunda vid liv i skolan den här veckan.

På tal om skolan, det är lite sorgligt, i morgon är sista dagen med Mig som lärare i gramática. På måndag byter vi allihopa upp oss till Intermedio istället för Elemental, vilket innebär att E som nu är lärare i de andra två ämnena, blir vår lärare i gramática, och vi får Alb (den unga killen som var med oss i Segovia för 100 år sen) som lärare i resten. Tråkigt, för jag gillar verkligen Mig, och nu lär jag ju inte få 100 % på gramática-proven heller. Hur ska detta gå? Hoppas jag fick 100 % idag, fast jag tvivlar på det. I morgon är det månadsavslutning, så dår får vi se hur det blir med diplom och dylikt. För övrigt ska vi spela en japansk sago-teater. Jag är huvudpersonen igen, jag lyckas alltid med detta konststycke, även om jag inte vill det. Den handlar i alla fall om en flicka som åker till månen, den var rätt söt, sagan alltså.

Och nu! Ska se om jag kan få mig en äggamacka eller inte. Är lite halvsugen på det, men ingen annan mat tack.

Skrattfnatt

Plötsligt satt jag med en svensktalande Alvita i knät. Jag pratade med pappa på Skype, hade henne i famnen busandes, och rätt som det var började hon härma mig. "Förstår du?". Och oj vad jag skrattade, och oj vad hon skrattade, och oj vad vi skrattade. Så roligt var länge sen jag hade. Hon härmade allt jag sa i princip, men favorituttrycket vad "Förstår du?". Hon till och med sa det till Mamma och Pappa Alv. Och oj, så kul jag hade åt det hela. Faktum är att hon levt med svenskor i halva sitt liv, så egentligen borde hon lära sig svenska istället för engelska och spanska. Svenska är väl ett härligt språk. Förstår du?

Jag skrattar fortfarande vid tanken på denna otroligt roande och underhållande händelse. Dessutom fortsatte hennes glada och spralliga humör hela den resterande kvällen, och oj vad vi busat, hon och jag. Riktigt, riktigt roligt. Så roligt att jag har bortprioriterat testet i morgon i skolan. Inte riktigt lika roligt, men det går säkert bra ändå. Som det brukar.

Lång dag, kort kväll

Det blev aldrig några chokladbollar idag heller. Vad tusan? När ska jag få tid att göra dem?

Idag stannade vi kvar rätt länge i skolan, och efteråt skjutsade jag Pat in till samhället eftersom hon behövde köpa en tårta till sin man som fyllde år. Vi gick in på ett konditori och hon köpte både glass, såpbubblor och varsin sån där boll med leksak i en maskin, typ tuggummimaskin ni vet? Bortskämda som de redan är behövdes det verkligen inte, men hon köpte det ändå. Och de var ju nöjda och glada, så varför klaga allt för mycket? Vi kom i alla fall inte hem förrän efter 19, de somnade i bilen och jag lät de sova, men bara en ministund, eftersom det var så sent och det är ju bra om de kan sova inatt också. Efter det har de varit rätt okej. Kvällen har gått fort, båda två har ätit middagen nästan helt utan problem eller klagomål, så när Pappa Alv först kom hem var Alvato klar och Alvita hade bara lite grann kvar. När Mamma Alv sedan kom hem efter ännu en liten stund var hon i princip klar helt. Perfecto. Anna är en duktig au pair. Därför kan jag utan dåligt samvete smita undan, eftersom det enda som är kvar är nattningen, och det görs av föräldrarna när de själva ätit middag.

Men min undansmitning ska försöka ägnas åt studerier och pluggning. I morgon är det prov igen och för att hålla samma mått som innan måste jag pricka 100 % igen på Migs prov. Hela den här månaden har jag nömligen haft det, helt otroligt. Men han rättar betydligt snällare än E. Så fort man har en bokstav fel på hennes prov ryker 1 %, på Migs kan man ha ett helt ord galet plus ett par småfel, och man får ändå full pott. Det ska bli spännande att se på fredag om jag får ett till sånt där diplom, hade varit kul.

Jag ska eventuellt klippa mig nästa vecka. Ska bli spännande att se om jag lyckas få det bra, trots min dåliga spanska. Haha. Frisören lär ju inte direkt kunna engelska, men tycker det tillhör att testa på lite allt möjligt medan man ändå är här. Och jag menar, det växer ju ut igen om det skulle bli heltokigt. Fast jag skulle vilja göra något mer än bara klippa, så vi får se vad det blir med det hela.

Vi får även se om jag lyckas få mina chokladbollar i morgon. Jag vill ha, jag vill ha, jag vill ha!

Au pair-tips och svenska varor

Det blev aldrig några chokladbollar igår. Trots regn och rusk stannade vi kvar efter skolan. Barnen älskar att hoppa runt i vattenpölar och blöta ner sig, så jag lät dem leka med Jav medan jag pratade med Mamma Pat. Hon letar efter au pair nu också (eftersom jag är så perfekt vill hon ha en likadan som jag, haha, och Jav har till och med han sagt att han vill ha en Anna, lite kul), men hon kan ingen engelska, så de var här i helgen och fick hjälp av Mamma Alv. Men eftersom de flesta au pairer skriver på engelska kan Pat behöva lite översättningshjälp. Och då får jag rycka in.

Om det är någon där ute som letar au pair-familj kan jag tipsa om den här. Mamma Pat är jättesnäll och trevlig, och barnen (Jav, pojke på 5 år och Lin, flicka på 2 år i maj) är lugna och snälla. Jag har aldrig sett Jav gråta utan anledning eller skrika så som mina barn kan göra ibland. Pappan verkar även han trevlig, även om jag inte pratat så mycket med honom eftersom det mest är Pat som hämtar Jav. I jobbet ingår ingen städning, mer än att bara hålla reda på leksaker lite grann och så. Du ska prata främst engelska med barnen (speciellt Jav eftersom Lin inte går i skolan än, och håller bara på att lära sig prata spanska), men ingen av föräldrarna kan engelska själva. Därför är det ett måste att kunna spanska, i alla fall hyfsat bra, annars blir det nog rätt tufft. Vill du har mer information, skriv till mig så ger jag dig länken till deras au pair-sida.

Jag kom visst bort från ämnet, chokladbollar och regn var det ju det skulle handla om. Vi stannade som sagt kvar en hyfsat lång stund, och när vi kom därifrån var ungarna så klart dyblöta, så när vi kom hem bestämde jag mig för att ta badet en dag för tidigt. Det gick hyfsat bra. Alvita sov när vi kom hem, så jag ville låta henne göra det, och ta Alvato under tiden, men han ville så klart att Alvita skulle vara först, trots att hon sov. Till slut lyckades jag dock få honom med mig, efter mycket tjatande. Alvita kom upp till oss efter en stund, och efter lite plaskande var båda två nybadade och fina. Efter det var klockan så pass mycket så jag bestämde att det var onödigt att göra chokladbollarna. Bättre att vänta till idag istället.

Jag tog en sväng med Luc på Carrefour idag igen, men hittade fortfarande inga havregryn. Så klart glömde jag bort vad det hette igen (dumt av mig att inte skriva upp det på en lapp!) så jag kunde inte fråga någon. Jag kom även på igår att det behövs pärlsocker, men när jag frågade Mamma Alv om vi hade det här hemma, visste hon inte vad jag menade. Jag tror inte att det finns i Spanien, hon fattade i alla fall inte vad jag menade, så det får bli sånt där färgat strössel, det går nog lika bra, plus att det blir roligt med färgerna. Man tager vad man haver heter det ju, alltså müsli och strössel. Perfecto!

Det är lite kul, deras förra au pair var ju också svenska, och därför finns det svensk vanillinsocker (eller vaniljsocker, vad det nu var) och kakao. Behöver bara som sagt lite svenskt pärlsocker så hade det varit fullbordat. Får nog ta med mig en förpackning när jag kommer tillbaka efter julsemestern. Nu ska jag nog vila en stund innan det bär av mot barnens skola.

Okänt nummer och bakning

Igår gjorde jag min första riktiga egna spanska tortilla. Dvs en sorts omelett med potatis i. Och tro det eller ej, men den blev faktiskt bra! Inte helt perfekt så klart, men nästan. Helt klart godkänt för ett första försök. Riktigt stolt över mig själv!

Någon har ringt mig på mobilen. Jag har inte numret och personen i fråga har ringt två gånger, plus ett par missade samtal. Alltså: Förra veckan ringde numret, men jag svarade inte. Igårkväll vid 22.30-tiden ringde numret igen, efter att först ha gjort ett missat samtal utan några signaler (i Spanien får man ett sms om missade samtal, även om det inte gått fram några signaler). Idag i skolan fick jag två missade samtal (utan signaler) från samma nummer. Jag har ingen aning om vem det kan vara, men nästa gång ska jag nog svara. Risken finns att det är någon spansk människa (nähä? konstigt om det är en tjeckisk?) som inte kan engelska. Men som sagt, jag har ingen aning om vem som kan ha fått tag i mitt nummer. Det är ett mobilnummer, och jag har redan frågat Manu om han gett det till någon mer än sin kompis (som jag redan visste hade fått mitt nummer eftersom han sms:ade mig). Mystiskt i alla fall. Jag ogillar när okända människor ringer mig. Först trodde jag att det kunde vara en felrigning, men knappast flera gånger. Eller?

Idag regnar det och är svenskt höstväder mer än någonsin. Jag skulle helst vilja krypa upp i sängen med en bra bok, en kopp varm choklad, en ostfranskbrödsmörgås och bara mysa. Men, så går det inte att göra här riktigt. Om 20 minuter måste jag nämligen sticka och hämta två barn i skolan. Igår åkte vi hem direkt, lekte inte efter skolan med de andra barnen, och idag kommer det antagligen bli samma sak. Därför har jag tänkt att vi kanske kan försöka göra chokladbollar, men hittade inga havregryn på Carrefour och visste inte vad det hette på spanska. Därför ska jag testa med müsli, har ingen aning om det fungerar, men det borde ju ha ungefär samma effekt som vanliga havregryn. Den som lever får se. Tror att Alvita uppskattar kladdet det blir med baket i alla fall. Hon gillar att hjälpa till i köket, och ju kladdigare desto bättre, inte sant?

Vintermys

En varm brasa. Sittande bekvämt i en fåtölj. En liten flicka i knät. Två kalla barnhänder innanför tröjan. Ett litet huvud lutat mot axeln. Kan det bli mysigare?

Det börjar bli kallare och kallare här nu. Innan har det gått att överleva i alla fall på dagarna, men nu börjar det bli rätt kyligt även den tiden på dygnet. Behöver verkligen en vettig vinterjacka, jeansjacka känns lite väl somrigt just nu.

För övrigt, jag skulle inte kalla det vinter riktigt än, inte enligt svenska mått mätt i alla fall. Det är mer höstväder, men det krävs ändå något varmare än min lilla jeanssak. Men spanjorerna kallar det i princip vinter, så därav dagens rubrik.

Brinnande film

Här har jag nu min film från den brinnande bussen, tack Sarah för hjälpen! :)


Pinsamt

Nu vågar jag ju aldrig mer säga varifrån jag kommer, så länge jag är kvar i Spanien alltså. 3-0?? Vad fasen hände? Sverige hade inget spel över huvud taget, bara rullade lite boll. Tur jag aldrig gick på matchen. Betala pengar för att förlora är inget kul, fast hade ändå varit rätt skoj att ha varit där. Istället fick jag busa med Alvita halva matchen, hon var på bus-mys-humör så jag prioriterade mest att busa med henne. Bäst att passa på medan hon är på det humöret ju. Och jag missade inte så mycket, stod mest bakom soffan eller satt i den med henne klängandes på mig så kunde se tv:n samtidigt, bara det att koncentrationsnivån inte var på topp. Men jaja, nu är det över. Om ett par dagar har jag glömt bort det, och börjar tjata om hur bra IKEA är och så vidare. Sånt är livet.

Julklappsönskning

Jag vet vad jag öskar mig av tomten i år (mamma och pappa), ett bra ordlexikon för spanska och svenska. Det jag har nu är bra för "nybörjare" men jag har märkt att det inte alltid räcker till längre. Plus att för ett tag sen hade jag skrivit en text om något, som Manu fick läsa, och det var ett ord där som han sa inte egentligen passade, utan det skulle vara ett annat. Har för mig att det var ordet rädd, och när jag slog upp det ordet som Manu föreslog betydde det förskräckt. Men i en bra ordbok trycker jag att det ska finnas med alternativ, inte som min jag har nu. Det finns oftast bara ett eller två ord till varje ord, och vill man ha fler måste man alltså själv tänka ut synonymer på svenska. Som rädd och förskräckt. Så, en ordbok med massa nya ord och exempel tack! Jag klarar mig nog fram till jul, men efter det lär jag behöva det.

Det här blev visst inlägg nummer fyra idag, verkar som jag har haft mycket tid över. Det blev förresten ingen fotboll. Det fanns biljetter, men visste inte vilken sort jag skulle köpa, så det blir tv-soffan trots allt. Lite synd, hade gärna gått och sett det live.

Och svar på kommentarerna från Emily: Du kan ju testa att söka på autobus fuego alcala eller något, men jag vet ju inte direkt om någon mer lagt upp filmer om det. Och jag vet inte om Jack & Jones har tjejkläder, men det var en affär jag kom ihåg namnet på i skrivande stund, eftersom det är min lillebrors favoritaffär. Haha. Men jag var aldrig inne i den och kollade.

Brinnande länk

Jag lyckas inte få upp filmen här. Hur gör man?? Så, därför blir det bara en länk, och man får välja själv om man vill se filmen med en brinnande buss eller inte.

http://www.youtube.com/watch?v=njPiD1sXjR4

Mer om Madrid

Jag glömde säga innan att gylfen i mina favoritbyxor gick sönder igår. Så typiskt. Men det var tur i oturen att jag planerat att köpa att par nya, och faktiskt gjorde det. Men mina favoritbyxor går inte att ha för tillfället. Ska se om man kan lämna in dem till någon som kan fixa det här. Saknar dem redan.

Jag hittade förresten The Body Shop i Principe Pio också, det fanns en hel del saker som de inte har i Halmstad, eftersom den här affären var större. Så köpte en mascara och läppbalsam, mitt Aloe Vera är nästan helt slut, så behövde något nytt. Visserligen var alltså den här affären större, men inte jättestor direkt, kanske 1,5 gånger större än den i Halmstad, men de hade fyra biträden! De var på en hela tiden, och ville visa hur gott allting luktade och frågade om vi ville prova olika färger. Lite väl påträngande kan man tycka kanske.

Ikväll är det Spanien-Sverige. Hade varit kul att gå, men som det ser ut nu blir det tv-soffan, om Pappa Alv inte kan hitta en biljett åt mig. Alvato är på Sveriges sida, han är för gullig han. Alvita var också på min sida, men sen ändrade hon sig och ville vara på Pappa Alvs istället. Svikare. Haha.

Madrid

Igår efter skolan gick jag, Luc och Aki (eller Ako, kommer inte ihåg vem jag kallade vad, men det spelar mindre roll, det var den japanska tjejen i alla fal) till ett matställe som hette Ohlala för att få i oss lite mat innan vi drog vidare mot Madrid.

Vi tog tåget mot huvudstaden med målet Principe Pio, en tågstation där det finns ett jättestort shoppingcenter. Mamma Alv hade tipsat oss om att åka dit, men vi blev negativt överraskade när vi fick sitta på tåget i 1,5 timme! Hade inte direkt räknat med det. Vi åkte runt hela staden, och då menar jag verkligen runt, för vi såg Madrids alla byggnader på långt håll när vi cirklade runt. Men, till slut kom vi i alla fall fram.

I shoppningcentret fanns alla möjliga affärer. Stradivarius (köpte ett par nya svarta byxor där, Luc köpte två par byxor och en tröja, plus en väska), Zara (letade efter min jacka, men hittade den inte, den affären jag såg den i var större, så den kanske bara finns där, och Aki köpte en tröja), Mango, Jack & Jones och så klart H&M. De två största affärerna var just H&M och Zara. Lite kul.

Vi tog oss en liten matrast på McDonald´s, men jag drack bara en fanta, var inte hungrug efter min pizza i Alcalá tidigare.

En rolig sak, när vi gick bland affärerna gick några killar förbi, såg inte deras ansikten så har ingen aning om hur gamla de var, men en utav dem sa "McDonald's" på ett väääldigt svenskt sätt. Jag sprang dock aldrig efter dem och frågade varifrån de kom, vi gick åt varsitt håll, så hade varit konstigt. Haha.

Jag har en liten Alvato här vid min sida som vill spela på min dator. Han kan sköta sig rätt bra, och jag håller mig i rummet hela tiden, eftersom jag ändå måste städa upp här lite. Så tror han ska få en liten stund här faktiskt. Han är så snäll för tillfället.


Nya bilder

Här kommer förresten några fler bilder. De tre första är från Madrid, El Parque Retiro, som är en stor park. Det var där jag åt lunch med de norska pensionisterna, om ni minns? Resten är från medeltidsmarknaden i Alcalá för ett tag sen. Mycket nöje! (Och det kommer fler snart igen.)

Madrid

Madrid

Madrid
Marknad

Marknad

Marknad

Marknad

Marknad

Marknad

Marknad

Marknad

Marknad

Brinnande buss!!

När jag väntade på bussen hem fick jag se något hemskt. En annan buss körde förbi vår hållplats (inte fort eftersom det var mycket bilar och trafikljus och så), och så fick vi se att det kom eldflammor undertill bakdelen på bussen. Eld! Folk skrek till chauffören att han måste stanna, och jag trodde det var bensin som läckte eller något, men jag tror att det snarare var motorn. Han stannade i alla fall, och som tur var fanns inga människor ombord på bussen, och chauffören försökte släcka elden med sin pulversläckare (tror jag att det var), men det funkade bara en liten stund.

Det kom en massa andra bilar och bussar, och den första bussen kördes av en kvinna som var klyftig nog att stanna och hjälpa till med hennes släckare också. Men det hjälpte bara att hålla nere det lite grann. Det kom en massa rök, svart och vit blandat med varandra. Den svarta röken var verkligen läskig, och det brann ganska mycket i rumpan på bussen. Folk filmade med sina mobilkameror och även jag tog en liten snutt film på behörigt avstånd. Men mitt telefonminne var nästan fullt, så blev bara en kortis. Ska se om jag kan fixa upp den här, om det går. Dock tog det ett bra tag innan jag filmade, det kändes så fel att göra det. Bisarrt att filma något hemskt, och hade det varit människor i fara hade jag antagligen inte gjort det alls.

Efter ett tag hördes sirener, och jag trodde det var brandkåren, men det var bara poliser. Den kvicktänkta busschaffören som hämtat sin egen brandsläckare stoppade andra bussar och tog deras också under tiden. Och till sist kom det en brandbil. Men då brann det ordentligt och röken flydde gatan och luften i närheten. Min egen buss var försenad, och blev ännu mer försenad tack vare detta. Och jag kan ju tillägga att det var inte jättekul att sätta sig på bussen efter att ha sett en annan halvt brinna sönder. Men jag kom hem någorlunda säkert i alla fall (bussturerna är aldrig säkra så som de kör här, vilket förresten påminner mig om att jag planerat ett inlägg om spansk bilkörning snart). Jag hoppas att de fick allting under kontroll och att den inte exploderade eller något. Hemskt var det i alla fall. Tur att de hade brandsläckare ombord, det borde alla egentligen ha.


Arbetskväll

Mamma och Pappa Alv kom precis hem. Klockan är 23.26. Jag har haft hand om ungarna hela eftermiddagen och kvällen, för föräldrarna har varit på konsert. Och jag har prov i morgon, plus läxor som inte är gjorda. Hur ska jag orka gör dem nu? Men aja, får väl försöka i alla fall. Uppdatering kommer i morgon om jag inte är helt död innan dess.

Förklaring och bra barn

Förtydligandenas kväll:

1. I bilen: Barnen ville ha sina ryggsäckar från bagageutrymmet, så jag var tvungen att gå ut och hämta dem igen (vi hade alltså inte börjat köra än utan stod på parkeringen i skolan). Och därför ville jag ha ett tack, så jag sa Thank you? till honom, men han svarade inte, och därför sa jag You're welcome, och så upprepade han det. Och sen får ni förstå resten själva.

2. Den blöta sockerkakan är inte alls som den på Kreta, jag har ätit den också. Men den här är speciell för Guadalajara. Vet inte exakt hur den är gjort eller vad den är indränkt i, men den var god i alla fall. Den på Kreta är ju indränkt i alkohol (som dessutom smakar alkohol), men om den här var det också (den heter ju Bizcocho borracho och borracho betyder full (som av alkohol alltså)) så smakade den i alla fall inte det.


Det händer oftare och oftare att barnen somnar i bilen på väg hem, och då brukar jag låta dem fortsätta sova en stund i soffan (vet ni förresten hur mycket en femåring (hyfsat stor för sin ålder) väger?? ganska mycket faktiskt!) då jag brukar försöka andas lite ett tag, eventuellt göra saker jag glömt när jag kom hem från min egen skola, tvätta, diska och sånt. Men sen kommer det värsta. Väckningen. De blir inte alls glada när de måste vakna, speciellt Alvita. Idag orkade jag inte bråka med dem, så jag väckte dem lite försiktigt, det tog en stund för dem att öppna ögonen och lyssna på mig. Men med Little Einstein som lockbete fick jag på pyjamasen på Alvato. Med Alvita gjorde jag så att hon fick sitta i mitt knä, halvsovande och halvintresserad av tv:n. Hon var jättemysig i knät på mig, men samtidigt ville jag ju att hon skulle vakna. Och, efter ett tag piggnade hon till. Utan en massa skrik och bråk. Så, min taktik fungerade, även om det tog en liten stund. Jag ville få på henne pyjamasen också, men först ville hon inte. Jag gick iväg en stund, och när jag kom tillbaka höll hon själv på att byta om. Duktig flicka!

En annan rolig sak är att de pratar en hel del engelska. Föräldrarna Alv är imponerade över hur mycket de förbättrats redan, så känns jättekul. Idag sa Alvato till och med "Open the cupboard". Jag menar, cupboard är inte det enklaste ordet här i världen. Speciellt inte för en femåring. Cupboard måste han dock lärt sig i skolan, för jag kan inte minnas att jag sagt det till honom. Men mycket annat har de lärt sig av mig. Så lite stolt får jag nog allt känna mig. Faktiskt.

Bör hålla tyst

Poängen igår, Sara, var att han inte ville hålla med mig om hur fantastisk jag är. Varför jag ville att han skulle säga tack från början var oväsentligt.

Jag har sovit i ca 40 minuter nu, så härligt, men jag är fortfarande grymt trött. Jag glömde skriva igår att jag bör vara tyst. Min röst är nämligen så där äckligt hes och skrovlig, att så fort jag yttrar ett ord är jag rädd att stämbanden ska gå av. Men trots det fortsätter jag att babbla på, det är inte så lätt att vara tyst i skolan ju. Och med ungarna som jag ska hämta snart lär det ju inte gå bättre. Förslag på botemedel mot sömnbrist och halsont (jag kommer antagligen bli förkyld som en isbjörn, vad jag än gör för att förhindra det)?

Uppskattning?

Måste bara skriva mitt och Alvatos lilla samtal när vi satte oss i bilen för hemfärd från skolan. Jag börjar (det ska dock tilläggas att Alvato vet precis vad han ska säga, det hela var på ett busigt och gulligt sätt):

- Thank you?
- ??
- You're welcome.
- You're welcome very much.
- No you should say Thank you very much, and I should say You're welcome.
Tystnad.
- Or better, you should say Thank you very much, you are so nice, we like you very much, you're the best!
Tystnad.

Kan man inte få lite uppskattning här i världen? Haha. :D


Fler bilder

Här kommer ytterligare bilder, hoppas folk blir glada. De är tagna 17:e september, så precis i början av min vistelse här, men de får räcka för ikväll. Det kommer fler i morgon.

Först bilder från min lilla by och huset:

Byn
Min by, tagen från kullen/berget bakom huset, man ser vårt tak, det mörka nere i högra hörnet

Byn
Här ser man huset bättre, det är det närmaste i bild

Byn
Huset från en annan vinkel


Och sedan några naturbilder jag tog samma dag uppe på kullen/berget:

Natur

Natur

Natur

Natur

Natur

Alcalá i bilder

Idag har inte varit så speciell. Alvita har växlat otroligt mellan tjuriga gråt- och skrikattacker och glada skratt- och mysstunder. Kan hon inte alltid vara mysigt klängig??

Och till sist, här kommer något jag vet är efterlängtat av många. Men det kommer en fortsättning på det, det här är bara början, så ta det lugnt, jag SKA ladda upp fler! De här bilderna är från första söndagen jag spenderade i Spanien, och de är alla tagna i Alcalá.


Alcalá 
Det gamla universitetet, en av Alcalás stoltheter

Alcalá 
Utanför den gamla universitetsbyggnaden

Alcalá 
Plaza de Cervantes, huvudtorget i stan

Alcalá 
Plaza de Cervantes igen

Alcalá 
Alvato och Alvita

Alcalá 
Calle Mayor (storgatan), gågatan med pelare på båda sidorna, tydligen något unikt

Lugn dag

Idag gick jag upp vid 11.15, duschade och åt frukost i min ensamhet. Jag hörde att Pappa Alv var hemma, han var på övervåningen med datorn, men resten var utflugna. Tidagre på dagen hade jag vaknat av att jag hörde ungarna och farmorn där nere. Men efter ett tag blev det tyst och lugnt igen. Så jag fick förmiddagen så gott som ensam. Skönt.

Vi åt lunch för nästan en timme sen och efter det har jag spelat lite bilracing med Alvato på datorn och inte gjort så mycket. Nu rymde jag upp på rummet igen, måste ta tag i mina läxor nu. Det är en del jag måste göra. Ännu en tidiningsartikel som måste läsas och sammanfattas till exempel. Plus en del annat också. Desstuom måste jag städa upp på skrivbordet, det är överfullt med massa papper och cd-skivor nu. Ska se om jag kan fixa in dem i garderoben efter att ha tömt ut Mamma Alvs saker som är där för tillfället.

Familjeutflykt

Idag blev det familjeutflykt till ett litet samhälle i provinsen Guadalajara i regionen Castilla-La Mancha som heter Pastrana. Det var vi fem här hemma, plus farmor och farfar. Vi gick runt en massa och jag tog en hel del bilder, får se när jag orkar fixa upp dem hit. Ska försöka göra det så snart som möjligt, om jag bara orkar. Vi åt lunch på en restaurang, jag åt en stor sallad och en specialitet som bara finns i Guadalajara till efterrätt. Den hette Bizcocho borracho och var en sådan där sockerkaksliknande liten grej indränkt i vätska. Den var god, så kan rekommendera den om man åker till Guadalajara.

Vi åkte vid 12-tiden och kom hem strax innan 19, så har varit en lång dag (i alla fall enligt mig). Jag blev väckt vid 10.40 av att barnen skrek och hade sig där nere, plus att farföräldrarna kom hit vid den tiden. Så då blev det till att masa sig upp, fast jag hade gärna somnat om i någon timme till. Men tio minuter senare kom Mamma Alv och sa att vi skulle åka vid tolv, så då hade jag inte så mycket val längre.

Ikväll har farmor och farfar stannat här och jag tror de ska sova här också. Jag spelade lite fotboll i "korridoren" innan, men Alvita växlade så många gånger mellan glatt skrattande och tjutande gråt, så till slut avbröt vi det. Är lite halvtrött men är för tidigt att gå och lägga sig nu. Hemma hade jag ju kunnat göra det om jag velat, men här är det annorlunda. Tror dessutom att det hade varit svårt att sova ordentligt med ungarna skrikandes där nere.


Nu svar på kommentaren från Linda:

Middag i Spanien äts som bekant betydligt senare än hemma i Sverige, runt 22-23 vanligtvis. I den här familjen äter vi dock vanligtvis vid 21-22, men under veckorna när föräldrarna inte kommit hem än börjar jag oftast med maten så den är klar vid 20. Till barnen alltså, själva äter vi äldre oftast efteråt när barnen äter tidig middag. Då brukar barnen lägga sig vid 22-22.30, beror på lite grann. Sedan går barnen upp vid 8 och jag själv går upp vid 6.30 eftersom jag går i skola på dagarna och måste åka tidigare (pappan tar barnen till deras skola). Jag burkar gå och lägga mig vid 23, och är ofta halvt död i skolan, fast det går rätt bra ändå. Under helgerna försöker jag sova tills jag vaknar av någon anledning, som idag av att farföräldrarna kom och jag kände mig hyfsat tvungen att gå upp då. Jag vet inte riktigt när övriga går upp, men jag tror att barnen brukar vaknar vid 9-tiden. Föräldrarna sover inte alls mycket. De brukar vara uppe till 23-00 varje kväll, och mamman går oftast upp före mig på morgnarna (eftersom det är henne jag åker med till tågstationen). Pappan brukar komma ner medan vi två äter frukost, men ibland sover han längre eller går upp tidigare.

Angående siesta: Den här familjen tar oftast inte siesta över huvud taget. Det är full rulle hela tiden. Dessutom är äkta siesta inte att man går och lägger sig och sover en timme eller två, utan det är att man kanske sitter en stund vid tv:n och slöslappar i 10-15 minuter. Kanske nickar till lite, men alltså allt som oftast inte att man går och lägger sig. Det händer dock att pappan kommer hem tidigare från jobbet än vanligt och ibland går han faktiskt upp och lägger sig en stund. Men att sova i ett par timmar är inget man gör alltså.

Så som svar på frågan: Nej, man går inte upp senare (inte den här familjen i alla fall, hur det ser ut i andra familjer kan jag ju inte ge ett säkert svar på) och man behöver inte nödvändigtvis vila siesta heller.

Det blev ett långt och utförligt svar som jag hoppas blev någorlunda begripligt.


Utmattande men bra kväll

Personlig status just nu: Grymt trött
Sammanfattande ord för kvällen: Utmattande underhållande
Lekar: Tjurfäktning, monster, bil/flygracing, djurskola + sagoberättelse
Gråtprocent: Helt okej nivå

Bara en liten sammanfattning över kvällen. Vid tjugo i sex åkte Mamma och Pappa Alv in till Alcalá för lite shoppning och lämnade mig med barnen. De sa att de skulle komma vid åttatiden, men inte förrän tio över nio var de tillbaka. Under den tiden lekte vi som sagt en massa olika lekar, och monster- och tjurfäktningslekarna är verkligen utmattande för en stackars au pair. Men det var roligt och de skrattade en massa. Alvita blev till och med tvungen att byta pyjamas eftersom hon skrattade så mycket att det läckte lite, om man säger så.

Strax efter 22 var det middag och även här skötte de sig hyfsat bra, Alvato i det närmsta perfekt. Alvita fick dock ett gråt- och skrikanfall som gjorde min smygande huvudvärk påtaglig. Nu är jag dock helt utmattad och kommer sova som ett barn (ett duktigt sådant, som sover hela natten utan att krångla, ungefär som barnen här alltså) tills jag vaknar i morgon. Vet dock inte vad som väntar i morgon. Eventuellt kommer farmor och farfar plus kusiner. Men jag ska sova, och om de kommer tidigt får jag väl försöka masa mig upp jag också.

Jag lunchade förresten med farfar igår, har jag skrivit det? Han var här för att prata med några värmepumpsgubbar som skulle komma senare, så när jag kom hem från skolan möttes jag av honom. Han hade med sig bönor, oliver, tonfisk och bröd, så min lunch bestod igår av bönor i olivolja och vinäger och bröd, och som andrarätt åt jag två små pizzabitar som blivit över när vi åt det till kvällsmat senast. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om honom. Han är speciell så till vida att han har sina åsikter, och gillar att prata mycket (som de flesta spanjorer) och ibland pratar han om saker som jag inte riktigt förstår varför han pratar så mycket om. Som igår, jag nämnde att vi pratade om "subjuntivo" i skolan, och då började han direkt rabbla upp alla tiotusen former av subjuntivo. Men samtidigt är han trevlig och eftersom han kan engelska går det bra att prata med honom. Vi pratar ungefär 50/50 spanska/engelska, men det lär bli mer och mer spanska med tiden, eftersom han tjatar om att jag måste plugga hårt och lära mig spanska ordentligt. Som om jag inte gör det? I alla fall såpass hårt att jag lyckas få 98-100 % på varenda prov, duger inte det? Haha.

Nu ska jag i alla fall krypa till kojs, det har visst redan blivit lördag. Och behöver min efterlängtade sömn. Buenas noches!

Choklad

Vet ni förresten hur man mår efter att ha ätit 100g Marabou mjölkchoklad inom en halvtimme?

Man är inte jättesugen på choklad resten av dagen, men trots det äter man upp den kvarvarande chokladkakan på mindre än 4 dagar (man har lite dåligt samvete för att man åt så mycket första dagen, så trots att man utan problem skulle kunna slänga i sig 100g till lätt som en plätt tar man det lite lugnare de följande dagarna). Inte riktigt klokt egentligen, så totalt onyttigt, men så fruktansvärt gott! Tack mamma och pappa för att ni skickade det!

Uppdatering

Jag har blviit dålig på att uppdatera här, trodde det skulle bli bättre med min nya dator med åäö, men nehej, det har det visst inte.

Igår bokade jag flygbiljetten hem över jul! Råkade på något sätt dubbelboka, men lyckads avboka den ena. Och den här gången blir det direktflyg, ingen mellanlandning någonstans, känns skönt. Men då är det 3 timmar och en kvart i luften som gäller. Och jag landar i Köpenhamn, så de där hemma måste komma ner och hämta mig. Men det var de själva som ville det, så då får de skylla sig själva också.

Hörde förresten att det snöade hemma idag. Här är det inte direkt snöväder, även om det blir kallare så sakteligen. Kunde i alla fall gå utan jacka när jag gick till tåget efter skolan, men det blåste lite, så borde ha haft jackan på mig. Men vill ha sommarkänsla lite till. Fast vissa dagar är det verkligen höst här, långt ifrån vinter, men höst i alla fall. Vill åka till Madrid och gå till Zara och köpa den där jackan jag såg när jag var där, om den nu finns kvar. Men den var så snygg!

Idag var det sista dagen för Pet i skolan. Lite sorgligt. Men skönt för honom att slippa det nu. När jag tänker på hur mycket jag har kvar, då känns det väääldigt långt fram i framtiden. Till maj ska jag gå i skolan, hopppas verkligen att jag kan flytande spanska då. Annars är det konstigt.

Testen den här månaden har gått bra hittills. Förra veckan hade jag 100 och 98, och den här 100 och 99. Så vem vet, jag kanske får ett diplom för att ha fått Sobresaliente den här månaden också. Visserligen är det två veckor kvar, och vem vet, jag kanske missar ett test och då vet jag inte vad som händer.

Nu är det i alla fall helg igen, och jag har fortfarande inte skrivit om förra helgen, så kanske dags att göra det. Jag åkte till Guadalajara på lördagskvällen efter en massa svängande, Luc ville hellre till Alcalá, men vi hade ingenstans att sova med säkerhet, eftersom Jen skulle ut på egna äventyr. Så, sent på lördagskvällen tog jag bilen och rullade iväg till tågstationen, tog tåget åt motsatt håll än vad jag är van vid, kom till G utan problem, men sen skulle jag ta en buss från stationen in till stan där hon skulle möta mig. Och då fick jag problem. Bussen tog en annan väg än vad hon trodde, och därför kom jag till en annan plats. Jag var alltså vilse i en helt främmande stad och Luc visste inte var jag var, hon kunde inte förstå min beskrivning via telefonen, men efter ett tag lyckades vi i alla fall hitta varandra.


Det var rätt sent, så vi lämnade av mina saker i hennes fasters lägenhet, hon gjorde sig lite i ordning och vi gick ut på stan. Det var en hel del umgdomar ute, men hon gillade det inte alls. De satt mest och hängde på bänkar och gjorde ingenting, och Luc påstod att det inte finns något bra ställe att gå till i G. Till råga på allt, Manu bor där också, så jag hade skickat ett sms och frågat om han ville hänga på oss och visa oss runt, men det hade han visst inte tid med, han var med sina vänner. Men senare på natten, vid 3, då passade det, för då smsade han och frågade var jag var, men då hade vi precis gått och lagt oss. I alla fall, nu gick jag händerlserna i förväg. Vi gick runt i stan lite, men hon gillade det som sagt inte alls. Till slut gick vi in på en Taberna där "the manager" började prata med oss direkt. Han kunde en del engelska och var lite halvkul, men Luc gillade inte honom heller. Plus att hans kompanjon var helkonstig. Han kunde en del engelska han också, men han var verkligen udda. Så, efter ett tag drog vi oss därifrån och gick hem till henne. Låg och pratade en stund och sen sov vi (med ett sms från Manu som störde oss).

Dagen efter gick vi en vända i G, och satt och sov på ett par bänkar när plötsligt en gubbe kommer och pratar med oss. Vi sa att vi inte pratade mycket spanska, men det struntade han i. Han ville veta varifrån vi kom och blahi blaha. Han var rätt trevlig, och verkade ensam, men han pratade alldeles för mycket, och vi förstod nog inte hälften. Efter det tog jag bussen tillbaka mot tåget, och så klart missade jag hållplatsen, så jag fick gå tillbaka en bit. Men vaddå? Jag har aldrig varit i G innan.

Veckan som gått nu har varit helt okej. Barnen har mestadels varit snälla och igår var Alvita riktigt mysig. Jag satt och lekte med min dator (skypade med pappa) när hon kom in i mitt rum. Hon ville vara med, så hon kröp upp i mitt knä och "pratade" med pappa. Synd att min kamera inte fungerade, det hade varit roligare för pappa och mamma att kunna se oss också. Men den stunden var ritkigt mysig.

Idag är hela familjen ledig, det är helgdag i Madrid (staden alltså, inte "landskapet" (kommer inte på något bättre ord just nu)) så Pappa och Mamma Alv blev automatiskt lediga eftersom de jobbar där, och barnen är lediga eftersom många av eleverna i deras skola kommer från Madrid, så skolan har stängt också. Bara jag som hade skola idag alltså. Och nu ska jag nog gå ner och titta till läget där nere. Har mest suttit här sedan jag kom hem från skolan. Är rätt trött, och hade velat sova en stund, men tror jag kan göra det senare om jag vill.

Förresten, hela familjen (mest Mamma och Pappa Alv) är förkyld! Jag hoppas verkligen att jag slipper undan, det verkar nästan som det just nu, men man ska aldrig ropa hej förrän man är över bäcken.


Present och spindelfobi

Idag har barnen varit förvånandsvärt (känns forfarande konstigt att göra åäö utan att behöva trycka på o och a först, kommer definitivt att göra misstag, så ha överseende ett tag framöver) duktiga. I skolan lekte de bra med sina kompisar och när vi skulle gå följde de snällt med mig. De till och med klängde på mig båda två, hade en unge framför mig och en bakom mig när jag satt på en bänk och väntade på att de ville gå hem. Myspysigt var det i alla fall. Och i bilen skötte de sig kanon också, så jag tyckte det var dags för en liten present. De fick "Lusen". Spelet ni vet? Köpt från Sverige, så reglerna och allting står på svenska, bra för mig va? Haha. Men delarna var fruktansvärt svåra att sätta ihop. Antar att det berodde på att det var helt nytt, det gick lite lättare andra och trejde gången man tryckte dit benen och ögonen och allt vad det är. De gillade det i alla fall. Plus att Alvato har gått och blivit en liten datornörd, så jag använde Lusen till att få honom på andra tankar. Att vara 5 år och redan datanisse är inte så bra. Tur att han inte kan läsa och sånt än, annars hade han väl blivit WOW-beroende på 10 minuter.

Måste också säga en rolig sak. Igår såg Pappa Alv en spindel här inne. Han sprang snabbt och hämtade insektssprej, men djurvän (spindlar är också djur!) som jag är sa jag till honom att jag skulle släppa ut den istället. Det var en sån där smal men stor rackare, och de brukar vanligtvis inte vara så snabba i vändningen, så, jag tog ett papper och föste upp den på. Men den var lite bångstyrig, och jag var tvungen att knuffa på den med handen. Pappa Alv skrek och hade sig när jag gjorde det. Han gillar visst inte spindlar alls, stackaren. Lite kul att se en vuxen karl så ifrån sig på grund av något så litet. Jag till och med var tvungnen att hålla spindeln i handen för att släppa ut den, medan Pappa Alv höll sig på behörigt avstånd med sprejen i högsta hugg. Han hotade med att spreja ner mig med den, och så fort den var ute sa han till mig att tvätta händerna (som om jag inte skulle gjort det ändå). Stackars Pappa Alv att vara så rädd, han skrek verkligen när jag tog upp den. Jag frågade honom vad en spindel egentligen kan göra honom, och det visste han inte riktigt.

Nu kom Alvita och satte sig i mitt knä, så ska gå ner och måla lite med henne. Sötnosen (för ikväll i alla fall). Skriver mer sen om jag får tid. Tjipp och hej!

Dator!!

Jag har min dator! Jag kan göra åäö nu!! Fast det är svårt, jag klickar hela tiden på a och o istället, det är konstigt hur lätt man vänjer sig. På bara två manader har jag glömt bort hur man skriver på ett svenskt tangentbord. Hoppas det går lätt att vänja sig tillbaka. Nu ska jag göra min läxor, och sen sova antar jag. Men vill vara uppe och leka med datorn, men får nog vänta till i morgon tror jag. Wiiiee!!'

Plus, uppdatering om helgen kommer inom kort också för de som vill veta hur den var.

Kladdkaka

Oj, jag är visst bättre i köket än jag trodde! Kladdkakan var supergod! Perfekt kladdig och mumsig. Med lite vaniljglass till var det verkligen kalasgott! Var bara tvungen att säga det.


Husliga Anna

Fredag: Skola, stannade kvar en stund med Luc, köpte bakingredienser pa Carrefour, akte hem, gjorde inget vettigt mer än kokade pasta och blandade i en färdiggjord salsa, kollade pa "Out of Africa" (pa engelska men med spansk undertext, och den var i mitt tycke bra) och käkde en massa choklad och chips och läsk och kände mig lite halvensam, hade velat ha sällskap. Det var i princip min fredag det.

Lördag: Vaknade innan 9, gick upp och at frukost, kollade pa "Girl with a pearl earring" (pa spanska, med spansk undertext, men hängde med rätt bra), handtvättade 5 tröjor och hängde ut dem pa tork, körde en diskmaskinrunda efter att ha tömt den rena disken (städerskan kom aldrig i fredags, konstigt, sa jag har fatt röja lite här själv), duschat, plattat haret, ätit lunch som bestod av min goda aubergine-gratäng, den var nästan annu bättre idag, och det bästa av allt, jag har gjort kladdkaka! Har dock inte smakat den än, sa vet inte hur bra den blev, det är mitt första försök, sa ska bli spännande att se hur den smakar. Jag har blivit sa huslig av mig, men det är bara för att jag är ensam och har halvtrakigt. Da är det sa mycket lättare att sätta igang och var hemmamysig.

Av det som aterstar av dagen vet jag inte riktigt vad jag ska göra med. Jag skulle vilja aka till Guadalajara, men Luc ville visst hellre ga ut i Alcalá igen,men jag vet inte om jag är sa sugen pa det faktiskt. Tre ganger pa samma ställen pa bara en vecka känns lite langtrakigt. Tur i alla fall att ingen tar inträde nagonstans, hade det varit hemma hade man ju blivit fattig som en kyrkratta pa det här sättet. Jag tog i alla fall ut lite pengar igar ocksa, eftersom familjen inte är hemma har jag ingen att fraga om pengar om det skulle knipa, sa bäst att ha lite extra här hemma. Men 12:e far jag mer pengar, löning för den lilla duktiga au pairen da. Och nu ska den lilla duktiga hemma-Annan ga ner och strö pa florsocker (hittade det och mjöl efter mycket letande pa Carrefour) pa min kladdis och ta en smakbit. Hoppas den är fantastiskt smaskig!

Helg mitt i veckan

Igar var det partaj igen. Halloween i Spanien gar till pa ungefär samma sätt som i Sverige, det vill säga hälften är utklädda medan hälften är helt normala (eller onormala).

Jag tog bilen till tagstationen som vanligt, och vid 23 träffade jag Luc inne i Alcalá. Da gick vi hem till Pet och lämnade av vara saker där, eftersom vi skulle sova där den här gangen. Jen var ute pa egna äventyr. Lite miniförfest med hans flickvän och deras rumskompis, förlat, lägenhetskompis. De var trevliga allihopa (Pet visste jag ju redan att han ar en trevlig prick, men ända) och efter en liten stund gick vi till en annan förfest. Men den var helt totalt konstig. Människorna var konstiga och det var en minst sagt annorlunda upplevelse. Ingen av oss ville stanna kvar, sa efter inte speciellt länge gick vi till en bar för att ga pa toa. Sedan gick vi till ett av diskoteken vi var pa förra helgen. Den här gangen stannade vi dock mycket längre och dansade och hade rätt trevligt. Jag och Luc tog ungefär 100 bilder pa oss själva, ska bli roligt att se dem när jag far dem.

Pets flickvän med kompis ville ga hemat, men vi tog en vända inom det andra diskoteket ocksa först (det ligger pa vägen hem till Pet, sa det blev ingen omväg). Dock stannade de inte sa länge, sa jag och Luc fick nyckeln och stannade en stund till. Men det var sa mycket folk, sa vi drog hemat snart vi ocksa.

Den här gangen sov jag och Luc i en bäddsoffa tillsammans, men den var sapass stor att vi inte behövde sova skavfötters den här gangen. Men precis som i lördags tog Luc nästan allt täcke sa jag frös en del. Fast det gjorde hon med, sa det var rätt at henne. Haha. Vi gick inte upp förran halv 15! Helt otroligt att vi kunde sova sa länge, vi kom hem vid 5-tiden, vilket innebär att vi var ute längre förra veckan, men vi var piggare när vi vaknade, trots att vi sov färre timmar än inatt. Mystiskt.

En annan sak, man blir verkligen extra svensk här. Jag gick pa toaletten pa det första diskot och da rakar jag höra "Sara, är du där?". Sa klart fragar jag om hon är svensk, och vipps sa far jag prata lite svenska. Alltid kul. Plus att jag pratat mer med den norska pappan i barnens skola. Visserligen är det lite halvsvart att första honom ibland, men det gar bättre. Det är bara lite svart att ställa om öronen och hjärnan fran spanska/engelska/tyska till norska/svenska. Men det är kul i alla fall.

Ikväll har jag varit en mycket duktig flicka. Familjen akte till Valencia i förmiddags innan jag kommit hem, sa nu är jag ensam fram till söndag. Mysigt. Far se vad jag hittar pa. Ikväll gjorde jag i alla fall tidig svensk middag (naja, jag at vid 19.30, men det är tidigt jämfört med spanska mattider) som bestod av aubergine-gratäng á la Anna. Ett roligt litet försök jag gjorde. Hade i en tomatsas jag gjorde med olika grönsaker i, plus en ostsas pa toppen. Först hade jag tänkt göra lasange, men det fanns inga lasangeplattor, sa da fick det bli med aubergine istället. Och tro det eller ej, men det smakade faktiskt helt okej. Till och med gott. Jag kanske kan laga mat om jag bara vill? Fast det är sa stor skillnad pa att göra mat pa eget intiativ än om mamma där hemma säger till mig att göra mat. Helt annorlunda. När jag gör det själv är det nästan roligt.

Och nu maste jag göra mina läxor, och sen tänkte jag försöka ga och lägga mig tidigt. Kan behöva vila lite extra.

RSS 2.0